Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:51 23 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Georgică Giurgiucanu, cunoscut pentru implicarea sa în afaceri imobiliare controversate rămâne fără trei terenuri evaluate la 2.6 milioane euro(DOCUMENTE)

ro

23 May, 2025 17:00 339 Marime text
  • Georgică Giurgiucanu, afaceristul din Constanța cunoscut pentru implicarea sa în Dosarul Retrocedărilor ilegale din stațiunea Mamaia ar putea rămâne fără mai multe terenuri
  • În 2019, a fost condamnat definitiv pentru instigare la complicitate la abuz în serviciu și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni în acest dosar, deși a fost găsit nevinovat pentru uz de fals
  • În prezent, este implicat în mai multe litigii cu autoritățile administrației locale Constanța, iar mai multe terenuri ale sale sunt scoase la licitație în dosare de executare silită, inclusiv terenuri din Mamaia și Piața Ovidiu
  • Terenurile sunt evaluate la peste 2.6 milioane de euro iar parte din ele sunt grevate și de sechestru/ipotecă
  • Licitația are loc pe 19 iunie a.c. la biroul executorului judecătoresc Vasile Deacu
 
 
 
Trei terenuri ale afaceristului Georgică Giurgiucanu sunt scoase la licitație, în mai multe dosare de executare silită de birorul executorului judecătoresc Vasile Deacu.

Sunt terenuri situate în stațiunea Mamaia, în piața Ovidiu și în zona Oierie din municipiul Constanța evaluate la peste 2.6 milioane de euro.

Primul teren scos la licitație se află pe Bulevardul Mamaia numărul 430A și are o suprafață de 611,45 metri pătrați și este scos la licitație, deoarece Giurgiucanu datorează creditorului Ștefan Culețu sumele de 613.967,77 lei și 41.600 de euro, conform titlului executoriu constând în declarația autentificată sub nr. 589 din data de 29 martie 2024, la Societatea Profesională de Notari „Excelsior“.

Licitația este programată pe 19 iunie a.c. la 8.30 la sediul de pe strada Traian, Constanța.

Terenul de pe bulevardul Mamaia mai are instituit și un sechestru  în baza Ordonanței din data de 15 august 2008 și a Ordonanței din data de 11 martie 2008, emisă în Dosarul penal nr. 29.P.2005 al Direcției Naționale Anticorupție și face totodată obiectul unui contract de asociere în participațiune încheiat între Georgică Giurgiucanu și Alex Building SRL, având ca obiect construirea unui aparthotel P+4E.   

Bunul face obiectul urmăririi silite în Dosarul de executare nr. 90/2024 al Biroului Executorului Judecătoresc (BEJ) Deacu T. Vasile.
Totodată în partea a II-a a Cărții funciare este notat litigiul aflat pe rolul Tribunalului București în Dosarul civil nr. 25579/3/2020, având ca obiect ,,constatare nulitate act juridic“, privind pe reclamant Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Constanța, în contradictoriu cu pârâții Cristian Borcea, Mihaela Borcea, Mihai Camboianu, Virgil Călina, Oana Cucurezeanu (fostă Giurgiucanu), Rodica Ghionea (Săvulescu) Georgică Giurgiucanu, Habitat și Ambient SA, Emil Săvulescu și Geta Săvulescu, și cu intervenient Statul Român, prin Ministerul Finanțelor.


Prețul de începe a licitației este de 318.885 euro, preț ce nu include TVA. Licitația va avea loc în cursul zilei de 19 iunie 2025, ora 10.00.

Un alt teren care aparține lui Giurgiucanu și care face obiectivul unei executări silite este scos la vânzare de Biroul Executorului Judecătoresc Deacu T. Vasile din Constanța la aceeași dată, dar la ora 07.30.

Este vorba despre imobilul în suprafață de 30.951 mp, situat în Baza Producție Electrică – Zona Oierie care face obiectul dosarului de executare nr. 90/2024 al BEJ Deacu T. Vasile.

Creditor este tot Ștefan Culețu iar imobilul este grevat de o drept de ipotecă în favoarea Egnatia Bank SA – Contract de ipotecă nr. 336/21.01.2008 și sechestru în baza Ordonanței de instituire a sechestrului în vederea confiscării speciale din data de 15 august 2008 și a Ordonanței din data de 11 martie 2008, emisă în Dosarul penal nr. 29.P.2005 al Direcției Naționale Anticorupție.
Prețul de începere a licitației este de 1.826.109 euro, preț ce nu include TVA.

 
Cel de-al treilea teren al lui Giurgiucanu scos la licitație de același executor judecătoresc este cel din în Piața Ovidiu și are o suprafață de 765 de metri pătrați și face obiectul aceluiași dosar execuțional 90/2024.

Licitația va avea loc în cursul zilei de 19 iunie 2025, ora 10.00.

Prețul de pornire a licitației este de 525.260 de euro.
 
Giurgiucanu este un om de afaceri din Constanța cunoscut mai ales pentru implicarea sa în afaceri imobiliare controversate
 
Georgică Giurgiucanu este un om de afaceri din Constanța cunoscut mai ales pentru implicarea sa în afaceri imobiliare controversate legate de retrocedări ilegale, în special în zona Mamaia.

În anii 2000, a intrat în posesia unor terenuri valoroase printr-un contract cu Ivonne Movilă, moștenitoarea unei averi importante, pe care a încercat să le recupereze și să le valorifice, deși procesul a fost marcat de falsificări și acte ilegale.

A colaborat cu diverse persoane din cercuri politice și de afaceri, inclusiv cu primarul Radu Mazăre și alți complici, pentru a obține retrocedări și schimburi de terenuri în Constanța și Mamaia.

În trecut, Giurgiucanu a fost implicat în societăți comerciale precum Pro-Verbe SRL și a avut parteneriate cu oameni de afaceri precum Dragoș Săvulescu, fiind trimis în judecată în 2008 pentru implicarea în restituirea ilegală a aproximativ 100 de hectare de teren, prejudiciul fiind estimat la peste 114 milioane de euro

De asemenea, a fost condamnat în 2019 pentru instigare la complicitate la abuz în serviciu în dosarul retrocedărilor din Mamaia.
Pe scurt, Giurgiucanu a fost un jucător important în afaceri imobiliare cu terenuri retrocedate ilegal în Constanța, implicat în rețele de corupție și falsificări pentru a-și asigura proprietăți valoroase în zonă.

Ce rol a avut Georgică Giugiucanu în afacerile imobiliare din Constanța
 
Georgică Giurgiucanu a avut un rol central în afacerile imobiliare din Constanța, fiind unul dintre actorii-cheie în retrocedarea ilegală a unor terenuri valoroase, în special în stațiunea Mamaia.

În 2001, a fost împuternicit să gestioneze retrocedarea proprietăților confiscate familiei Movilă, o avere imobiliară importantă, printr-un contract care îi garanta jumătate din terenuri dacă ducea la bun sfârșit demersurile.

El a făcut parte dintr-o grupare care a urmărit să pună mâna gratuit pe terenuri valoroase, inclusiv plajele din Mamaia.
 
Giurgiucanu a colaborat cu persoane influente, precum primarul Radu Mazăre și Valentin Gheorghe Ionescu, în cadrul unor alianțe care au folosit acte false și acțiuni la purtător pentru a obține retrocedări și schimburi de terenuri cu Primăria Constanța, terenuri evaluate la prețuri derizorii.

Astfel, a contribuit la acapararea ilegală a zeci de hectare în Constanța și Mamaia, terenuri pe care ulterior au fost dezvoltate cluburi și alte investiții imobiliare.
 
De asemenea, a fost implicat în societăți comerciale precum Habitat & Ambient și a avut legături cu alți afaceriști controversați, precum Dragoș Săvulescu.

În 2019, Giurgiucanu a fost condamnat pentru instigare la complicitate la abuz în serviciu și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni în acest context.
 
Rolul său a fost acela de coordonator și intermediar în schemele de retrocedări ilegale și tranzacții imobiliare dubioase, care au afectat patrimoniul public și au generat prejudicii majore în Constanța.
 
Georgică Giurgiucanu a avut legături strânse cu fostul primar Radu Mazăre în cadrul afacerilor imobiliare din Constanța, fiind implicat împreună cu acesta într-o rețea complexă de retrocedări ilegale de terenuri.
 
Ambii au fost condamnați în Dosarul Retrocedărilor, alături de alți 31 de inculpați, pentru fapte de abuz în serviciu, complicitate la infracțiuni și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni
 
Giurgiucanu a beneficiat de retrocedări de terenuri valoroase, uneori subevaluate la prețuri de zeci sau chiar sute de ori mai mici decât valoarea reală, în urma deciziilor comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul Primăriei Constanța, condusă de Radu Mazăre.

Această comisie a soluționat în mod defectuos cererile de restituire, încălcând legea și facilitând dobândirea de terenuri de către Giurgiucanu și alți apropiați ai primarului.
 
Pe scurt, relația dintre Giurgiucanu și Mazăre a fost una de complicitate în schemele de retrocedări ilegale, unde Giurgiucanu a fost beneficiar de terenuri restituite în urma deciziilor administrate de Mazăre, iar amândoi au fost condamnați pentru implicarea în aceste fapte.
 
Publicațiile de vânzare imobiliară pentru cele trei terenuri pot fi consultate integral în secțiunea „documente".

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Primăria a reușit blocarea vânzării unui teren din stațiunea Mamaia deținut în cotă parte de afaceristul Giurgiucanu, parte a unei executări silite (DOCUMENT)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii