Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:56 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protejaţii poliţiei Cine este afaceristul Jiga

ro

01 Feb, 2011 00:00 3108 Marime text
jiga.jpgValentin Jiga, "particularul" pentru care se presupune că şi-ar fi traficat influenţa agentul Cristian Nazarovici, este administratorul Preconel Trans Mangalia

Cercetat timp de mai mult de un an şi jumătate în mega-dosarul de corupţie de la Poliţia Rutieră Constanţa şi deferit instanţei în cele din urmă pentru fapte de corupţie şi abuz în serviciu, agentul Cristian Nazarovici va compărea în faţa magistraţilor Tribunalului Constanţa pe data de 7 februarie, alături de Elvid Daniel Babalîc, şeful Postului de Poliţie Pantelimon. Foarte interesant, acuzat alături de cei doi este şi civilul Valentin Jiga, nimeni altul decât administratorul Preconel Trans Mangalia. Nu este pentru prima dată când Jiga intră în atenţia presei, afaceristul fiind reprezentantul uneia dintre firmele care, în cursul anului trecut, aveau de recuperat bani de la societatea care a construit baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

În februarie 2010, mai mulţi angajaţi ale societăţilor au protestat la porţile bazei NATO pentru recuperarea banilor. Revenind la cazul ajuns pe rolul Secţiei penale a Tribunalului Constanţa, procurorii constănţeni spun că Valentin Jiga ar fi fost unul dintre "particularii" care ar fi beneficiat de sprijinul agentului Nazarovici, în momentul în care s-ar fi aflat la ananghie. În acest sens, şeful Poliţiei Pantelimon a fost deferit instanţei pe motiv că ar fi fost contactat de Cristian Nazarovici, care ar fi încercat să intervină pentru administratorul Preconel Trans Mangalia. Conform informaţiilor furnizate de site-ul www.vrajitorul.eu, Valentin Jiga a intrat în firmă pe 30 octombrie 2006, când Gheorghe Muşat, asociatul unic, s-a retras din societate, cedându-şi acţiunile către Valentin Jiga şi Veronica Viorica Jiga. La momentul retragerii, Muşat şi-a împărţit acţiunile în mod egal între cei doi Jiga, aceştia devenind totodată şi administratorii Preconel Trans. Obiectul principal de activitate a devenit "transporturi rutiere de mărfuri", iar sediul social a fost schimbat în Constanţa, pe strada Banu Mihalcea, la numărul 47.

Împrumut de 37.000 de euro

Nu este de trecut cu vederea nici faptul că pe 25 octombrie 2006, cu cinci zile înainte de intrarea oficială a lui Jiga în firmă, pe numele lui a fost înscrisă o garanţie reală asupra veniturilor în favoarea Băncii Comerciale Sanpaolo Imi Bank Romania SA Arad, Sucursala Constanţa. Garanţia a fost înscrisă "asupra disponibilităţilor în lei şi în valută aflate în conturile (...) deschise pe numele său la Sanpaolo Imi Bank Romania SA Arad, Sucursala Constanţa". "Bunul adus în garanţie face obiectul gajului pe contul curent nr. 2997 din data de 20.10.2006 încheiat între Sanpaolo Imi Bank (...) şi domnul Jiga Valentin şi garantează rambursarea creditului în suma de 37.000 de euro (...)". Conform aceloraşi informaţii, garanţia urmează să expire în luna octombrie 2011. În ceea ce priveşte Preconel Trans Mangalia, este de menţionat că, potrivit www.vrajitorul.eu , în anul 2009, cu doi salariaţi, societatea a avut o cifră de afaceri de 1.314.134 de lei, un profit net de 1.047 de lei şi cheltuieli totale de 1.309.512 lei. Interesant este şi faptul că, în luna iulie 2007, firma a dat în judecată Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Constanţa, contestând în instanţă o sancţiune contravenţională întocmită de DRDP. Dosarul a fost înregistrat sub numărul 10487/212/2007 pe rolul Judecătoriei Constanţa, iar un an mai târziu judecătorii constănţeni i-au dat dreptate firmei lui Jiga şi au hotărât anularea procesului verbal de contravenţie nr. 050683 din 7 mai 2007. De asemenea, pe numele firmei sunt înscrise trei garanţii în favoarea Băncii Comerciale Sanpaolo Imi Bank Romania SA Arad, Sucursala Constanţa, în baza unor contracte de împrumut încheiate în lunile septembrie 2007 şi martie 2008, pentru sumele de 50.000 de lei, 117.000 de lei, respectiv 20.000 de lei. Revenind la Valentin Jiga, astfel cum am menţionat anterior, acesta figurează în calitate de inculpat în dosarul în care agenţii de poliţie Cristian Nazarovici şi Elvid Daniel Babalîc au fost deferiţi instanţei pentru fapte de corupţie. Prima înfăţişare va avea loc pe data de 7 februarie, la Tribunalul Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii