Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:22 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 200 de femei au solicitat ajutorul poliţiştilor Câte ordine de protecţie s-au emis la Constanţa în perioada decembrie 2018 - 1 februarie 2020. Cazuri concrete

ro

25 Feb, 2020 00:00 1792 Marime text

Începând cu 28 decembrie 2018, poliţiştii au dreptul să emită ordin de protecţie provizoriu în cazurile de violenţă în familie. La nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, în perioada 28 decembrie 2018 – 1 februarie 2020, au fost emise 203 ordine de protecţie. Din acest total, 171 de ordine de protecţie provizorii au fost emise în mediul urban, restul, de 32, fiind emise în mediul rural.


De la începutul acestei luni, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au emis mai multe ordine de protecţie. Unul dintre ele a fost emis la începutul lunii, când poliţişti din cadrul Secţiei 1 au fost sesizaţi de către o femeie, de 58 de ani, din Constanţa, despre producerea unui conflict la domiciliul său. Ajunşi la faţa locului, poliţiştii au identificat un bărbat, de 26 de ani, fiul femeii în cauză, care ar fi ameninţat-o pe aceasta cu acte de violenţă şi ar fi provocat distrugeri la uşa de acces. Poliţiştii au emis un ordin de protecţie provizoriu conform procedurilor legale, pe numele bărbatului fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ameninţare si distrugere.

Într-un alt caz, poliţişti din cadrul Secţiei 5 au fost sesizaţi de către o femeie, de 37 de ani, din Constanţa, despre producerea unui conflict la domiciliul său. Ajunşi la faţa locului, poliţiştii au identificat un bărbat, de 40 de ani, concubinul femeii în cauză, care, pe fondul geloziei, ar fi agresat-o fizic pe aceasta. Poliţiştii au emis un ordin de protecţie provizoriu conform procedurilor legale, pe numele bărbatului fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie.


La data de 13 februarie, în jurul orei 20.00, poliţiştii Secţiei 2 au fost sesizaţi de către cadrele medicale ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa cu privire la faptul că, la secţia de primiri urgenţe, se află o femeie, victimă a violenţei în familie. Deplasaţi la faţa locului, poliţiştii au identificat victima, o femeie de 70 de ani, care a declarat faptul că, la data de 12 februarie a.c., în jurul orei 00.30, în timp ce se afla la domiciliu cu soţul acesteia, pe fondul unei discuţii în contradictoriu, bărbatul, de 75 de ani, ar fi agresat-o fizic. Femeia a rămas internată la unitatea spitalicească, iar în urma examinării medico-legale s-a stabilit faptul că îi sunt necesare 25 de zile de îngrijiri medicale. Poliţiştii Secţiei 2 au emis un ordin de protecţie provizoriu, fiind întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie. Bărbatul de 75 de ani a fost reţinut pentru 24 de ore.


Recent, poliţişti din cadrul Secţiei 1 au fost sesizaţi, prin apel 112, de către o femeie, de 32 de ani, despre producerea unui conflict la domiciliul său. Deplasaţi la faţa locului, poliţiştii au identificat un bărbat de 25 de ani, soţul femeii în cauză, care ar fi agresat-o fizic pe aceasta. Poliţiştii au emis un ordin de protecţie provizoriu, conform prevederilor în vigoare, şi au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie.


Într-un alt caz, poliţişti din cadrul Secţiei 4 au fost sesizaţi de către o femeie, de 50 de ani, despre producerea unui conflict la domiciliul său. Deplasaţi la faţa locului, poliţiştii au identificat un bărbat de 72 de ani, fostul concubin al femeii, care ar fi ameninţat-o şi agresat-o fizic pe aceasta. Poliţiştii au emis un ordin de protecţie provizoriu, conform prevederilor în vigoare, şi au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovirea sau alte violenţe şi ameninţare.


Și poliţişti din cadrul Poliţiei municipiului Medgidia au fost sesizaţi de către o femeie, de 41 de ani, despre producerea unui conflict la domiciliul său. Deplasaţi la faţa locului, poliţiştii au identificat un bărbat de 41 de ani, concubinul femeii în cauză, care, pe fondul consumului de alcool, ar fi agresat-o fizic pe aceasta. Poliţiştii au emis un ordin de protecţie provizoriu, conform prevederilor în vigoare, şi au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie.
 

Ce spune legea


Modalitatea de gestionare a cazurilor de violenţă domestică de către poliţişti este prevăzută în Ordinul nr. 146/2578/2018 din 11 decembrie 2018.


Prezentul ordin reglementează modalitatea de gestionare a cazurilor de violenţă domestică de către poliţişti, stabilind următoarele:
a) procedura de intervenţie a poliţiştilor în cazurile de violenţă domestică şi de cooperare cu celelalte instituţii cu atribuţii în prevenirea şi combaterea violenţei domestice;
b) metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului;
c) procedura de emitere a ordinului de protecţie provizoriu;
d) procedura de punere în executare a ordinului de protecţie provizoriu.


Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se realizează ca urmare a sesizărilor:
a) prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă;
b) formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane;
c) din oficiu.


În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. b), poliţistul care preia sesizarea va gestiona intervenţia şi emiterea ordinului de protecţie provizoriu, indiferent dacă victima reclamă sau nu săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, aplicând în mod corespunzător prevederile prezentului ordin.


Pe parcursul intervenţiei, poliţiştii desfăşoară, după caz, următoarele activităţi:
a) iau măsuri pentru separarea victimei de agresor şi realizează orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate;
b) observă şi adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate şi, dacă se impune, solicită intervenţia echipelor medicale;
c) informează atât victima, cât şi agresorul cu privire la drepturile şi obligaţiile acestora, măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situaţiei de fapt, prin ordinul de protecţie provizoriu;
d) sesizează structurile specializate ale Poliţiei Române sau ale altor instituţii în situaţia în care, cu ocazia verificării sesizării, sunt constatate aspecte aflate în competenţa acestora;
e) procedează la obţinerea de probe, potrivit art. 22^2 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau prevederilor Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, după caz.


După emiterea ordinului de protecţie provizoriu, în situaţia în care constată necesitatea acordării de servicii sociale, poliţiştii solicită intervenţia echipei mobile. În situaţia în care agresorul declară că nu are asigurată cazarea din altă sursă, poliţistul care a emis ordinul de protecţie provizoriu îl informează de îndată pe agresor cu privire la dreptul de a solicita găzduirea în cadrul centrelor rezidenţiale pentru persoanele fără adăpost sau al adăposturilor de noapte.


Dacă agresorul nu doreşte să beneficieze de cazarea pusă la dispoziţie potrivit alin. (1) şi optează să locuiască la o altă persoană, poliţistul care a emis ordinul de protecţie îi va solicita să dea o declaraţie privind adresa la care va locui şi persoana care îi va asigura cazarea. Cu ocazia evacuării temporare din locuinţă, agresorului i se oferă timpul strict necesar pentru ca acesta să îşi poată lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate.


După evacuarea agresorului din locuinţă, poliţistul procedează la reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor acesteia în locuinţă. Dacă ordinul de protecţie provizoriu vizează minori, persoane cu dizabilităţi sau persoane cu nevoi speciale, poliţiştii pun la dispoziţia echipei mobile (...) date necesare pentru punerea în aplicare a unor măsuri de protecţie urgente şi specifice sau, după caz, pentru sesizarea autorităţilor şi instituţiilor publice competente cu punerea în aplicare a acestor măsuri.


Citeşte şi:

Judecătorii au emis un ordin de protecţie
Un fost actor al Teatrului de Stat din Constanţa şi-ar fi strâns fiica de gât în biserică (document)


Constanţa
Ordine de protecţie provizorii, emise de poliţişti pe numele a doi bărbaţi violenţi


Preşedintele SNAP detaliază
Aproximativ 160 de poliţişti din Constanţa, la judecată cu IPJ pentru obţinerea salarizării la nivel maxim


Militar condamnat pentru un accident mortal în judeţul Constanţa. Motivarea judecătorilor (galerie foto+video)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii