Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:21 08 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Militar condamnat pentru un accident mortal în judeţul Constanţa. Motivarea judecătorilor (galerie foto+video)

ro

24 Feb, 2020 00:00 2930 Marime text

Judecătorii Curţii Militare de Apel Bucureşti şi-au motivat decizia de condamnare în cazul militarului din cadrul UM 01912 Borcea condamnat la patru ani de închisoare pentru producerea unui grav accident rutier înregistrat pe raza localităţii Ştefan cel Mare, judeţul Constanţa! În ianuarie 2017, ca urmare a accidentului, doi civili au murit, iar alţi doi militari au fost răniţi (inculpatul, militarul din cadrul UM 01912 Borcea, şi comandantul Bazei aeriene 86 Feteşti „Gheorghe Mociorniţă“, generalul de flotilă aeriană Cătălin Băhneanu).


În urma cercetărilor specifice, oamenii legii au stabilit că la data de 25 ianuarie 2017, în jurul orei 12.00, inculpatul a condus un autoturism marca Dacia Logan, cu numărul de înmatriculare A-1281, pe DN 22C, dinspre oraşul Cernavodă către municipiul Constanţa. În autoturism, pe locul din dreapta spate, se afla generalul de flotilă aeriană Cătălin Băhneanu. În momentul în care a ajuns la kilometrul 6+500 m, inculpatul s-a angajat în depăşirea unui ansamblu de vehicule, format din cap tractor marca Iveco, şi semiremorca marca LAG, moment în care a intrat în coliziune frontală cu autoturismul marca Renault Laguna, condus regulamentar din sensul opus de mers, de către un bărbat. În urma evenimentului rutier, a rezultat decesul ultimului conducător şi al unei femei, pasageră pe locul din dreapta al autoturismului marca Renault, precum şi rănirea gravă a inculpatului (militar din cadrul UM 01912 Borcea) şi a generalului de flotilă Cătălin Băhneanu, pasager pe locul din dreapta spate a autoturismului condus de militar.


În motivare, Curtea Militară de Apel Bucureşti a apreciat că „accidentul s-a produs conform dinamicii prezentate de expertul (...) şi anume că şoferul autoturismul Renault Laguna a văzut intrarea pe contrasens a autoturismului Dacia Logan condus de inculpat, iar pentru a evita un impact frontal cu acesta, a virat stânga, concomitent cu o manevră de frânare. Datorită acestei manevre, autoturismul Renault Laguna a intrat în derapaj şi s-a poziţionat perpendicular pe axa drumului, moment în care a fost lovit în partea laterală din dreapta de către autoturismul Dacia Logan“.


Martorul (...), conducătorul autotrenului, a încercat şi el să evite impactul cu cele două autoturisme, prin frânare şi virare spre dreapta, însă nu a reuşit, colţul stânga faţă al cabinei autotrenului lovind colţul dreapta faţă al autoturismului Renault Laguna.


Producerea accidentului s-a datorat, spun judecătorii în faza apelului, intrării autoturismului Dacia Logan în depăşirea autotrenului, fără o asigurare suficientă că ar fi putut efectua şi termina această depăşire în condiţii de siguranţă.


Magistraţii mai arată în motivare că accidentul putea fi evitat de către conducătorul autoturismului Dacia Logan dacă ar fi intrat în depăşirea autotrenului doar în momentul în care această manevră putea fi efectuată în siguranţă.


Curtea a apreciat că declaraţiile inculpatului sunt nesincere, respinse de toate celelalte mijloace de probă administrate în cauză. „Inculpatul nu a oferit argumente serioase care să-i susţină teza potrivit căreia starea de pericol nu ar fi apărut prin manevra de depăşire pe care a efectuat-o, ci prin deraparea autoturismului Renault Laguna şi pierderea controlului maşinii de către şoferul acesteia, cu consecinţa poziţionării ei perpendicular pe axul drumului, pe sensul de mers al tirului şi autoturismului Dacia Logan condus de inculpat“, potrivit motivării.


Având în vedere împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, gravitatea ridicată a acesteia, urmarea produsă, instanţa de apel a constatat că pedeapsa de patru ani închisoare aplicată inculpatului pentru infracţiunea de ucidere din culpă este corect individualizată.


Decizia Curţii Militare de Apel Bucureşti este definitivă.
Citeşte şi:

Ce spun compania de asigurări şi MapN
Un militar din Constanţa, rănit într-o explozie în Afganistan, îşi caută dreptatea în instanţă


Generalul de flotilă aeriană Cătălin Băhneanu, rănit grav la Constanţa
Militar din UM 01912 Borcea, condamnat definitiv pentru ucidere din culpă (galerie foto+video)

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii