Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:31 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oaspeţi de seamă la Ovidiu Referendumul pentru demiterea preşedintelui a adus ieri la poliţie circa 100 de oameni

ro

12 Dec, 2012 03:08 2266 Marime text
referendum_5.jpgPrin intermediul cercetărilor derulate în aceste dosare penale, procurorii susţin că nu se verifică modul în care au votat cetăţenii şi nu sunt cercetate persoanele care au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie continuă cercetările în dosarul referendumului naţional organizat în iulie pentru demiterea preşedintelui României. Ieri, organele de anchetă s-au aflat în sediul Poliţiei din Ovidiu, unde au audiat mai multe persoane, toate arondate Secţiei de votare nr. 360 din localitate.

La data de 21 noiembrie, oficialii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au anunţat că, „în continuarea cercetărilor într-un dosar având ca obiect infracţiuni în legătură cu cauza cunoscută în mass-media «fraude la referendum», procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General al Românie derulează cercetări faţă de membrii mai multor birouri electorale constituite pe raza judeţului Constanţa".

referendum_3.jpg„În acest context", continuă organele de anchetă, „la data de 20 noiembrie, procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de Veronica Popescu, Manuela Raluca Cojocaru Libu, Maria Petre şi Elena Popa, Mariana Puşcaşu, membri ai biroului electoral al Secţiei de votare nr. 360 din Ovidiu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de introducere în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, prevăzută de art. 55 din Legea 3/2000". Prin rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au reţinut că învinuitele, cu ocazia desfăşurării Referendumului naţional din data de 29.07.2012", ar fi introdus în urnă un număr suplimentar de buletine de vot, corespunzător unui număr de persoane care nu s-au prezentat la urne şi a căror semnătură a fost executată în fals, denaturând, în acest mod, realitatea datelor înscrise în documentele întocmite la nivelul biroului electoral.

referendum_referendum_2.jpgIeri, circa 100 de cetăţeni din localitatea Ovidiu au lăsat treburile gospodăreşti şi s-au prezentata în faţa procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului. Oamenii au fost întrebaţi dacă au votat la referendumul pentru demiterea preşedintelui României. Ulterior, organele de anchetă le-au cerut votanţilor să-şi recunoască semnăturile aflate pe listele secţiei 360. Zilele acestea, procurorii sunt aşteptaţi să ajungă şi în localitatea Lumina. Aproape de jumătatea lunii septembrie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Structura Teritorială Constanţa au audiat circa 60 de persoane în acelaşi dosar. Cei în cauză au votat la Lepşa, unde în ziua referendumului s-a înregistrat o creştere a votanţilor de 250%. De menţionat că, prin intermediul cercetărilor derulate în aceste dosare penale, procurorii susţin că nu se verifică modul în care au votat cetăţenii şi nu sunt cercetate persoanele care au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale. Astfel, mai arată oamenii legii, verificările efectuate în aceste dosare au conturat mai multe tipologii de comitere a unor posibile fraude: persoane care figurează că au votat atât pe listele electorale permanente, cât şi pe listele electorale suplimentare, persoane care figurează că ar fi votat, dar în realitate nu s-au prezentat la vot, prezenţa pe listele electorale suplimentare a unor persoane cu date de identificare nereale şi prezenţa pe listele electorale suplimentare a aceleiaşi semnături în dreptul unui număr mare de persoane.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii