Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:19 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Cele 39 de persoane trimise în judecată au fost achitate Nu au voie să vorbească între ei - De ce au fost eliberaţi Mironescu şi ai săi

ro

23 Jun, 2011 02:56 2184 Marime text
Patru dintre suspecţii mega-anchetei „Portul" orchestrată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost puşi în libertate în urma deciziei Completului de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Încă de noaptea trecută, fostul număr 2 al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Laurenţiu Mironescu, alături de Liviu Costel Bratu, adjunctul Vămii Agigea, adjunctul Grupului de Nave Constanţa Adrian Sorin Pătraşcu şi Corneliu Păun, administratorul SC Flavia Com SRL, erau aşteptaţi de familii să revină acasă. Avocaţii spun că motivul pentru care suspecţii au fost eliberaţi este că sunt nevinovaţi. Iată ce spune Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie despre punerea în libertate a celor patru suspecţi, care au părăsit arestul cu condiţia să nu părăsească ţara fără încuviinţarea instanţei.

În încheierea penală nr. 154 din 21.06.2011 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se arată că instanţa „admite recursurile declarate de inculpaţii Bratu Liviu Costel, Mironescu Laurenţiu, Pătraşcu Adrian Sorin şi Păun Corneliu împotriva încheierii din Camera de Consiliu nr. 888 din 18 iunie 2011, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală în dosarul nr. 5049/1/2011, aşa cum a fost îndreptată prin încheierea din 20 iunie 2011 a aceleiaşi instanţe". În acest context, instanţa „casează în parte încheierea sus menţionată şi rejudecând respinge propunerea de prelungire a măsurii arestării preventive formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de Combatere a Corupţiei, faţă de inculpaţii Bratu Liviu Costel, Mironescu Laurenţiu, Pătraşcu Adrian Sorin şi Păun Corneliu". Astfel, în baza articolului 1451 alineat 1 raportat la art. 145 alin.1 din Codul de procedură penală, instanţa a luat faţă de cei patru inculpaţi măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 23 iunie 2011 şi până la data de 22 iulie 2011 inclusiv.

Supravegheaţi de poliţie

„Instituie în sarcina fiecăruia dintre inculpaţii Bratu Liviu Costel, Mironescu Laurenţiu, Pătraşcu Adrian Sorin şi Păun Corneliu, pe durata măsurii, obligaţiile prevăzute de art.1451 alin.2 raportat la art.145 alin.11 lit. a - d din Codul de procedură penală", se mai arată în hotărârea Completului de 5 Judecători. Concret, acestea sunt: „să se prezinte la organul de urmărire penală sau, după caz, la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; să se prezinte la organul de poliţie de la domiciliu, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea organului judiciar; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme". Totodată, suspecţii nu au voie să comunice între ei pe perioada interdicţiei de a părăsi ţara şi nici cu ceilalţi suspecţi sau cu celelalte persoane cercetate în cauză. Totuşi, Mironescu, Bratu şi ceilalţi doi acuzaţi puşi în libertate riscă în continuare arestul, dat fiind că acelaşi complet le-a atras atenţia că „în caz de nerespectare a obligaţiilor şi de încălcare cu rea-credinţă a măsurii, se va lua faţă de aceştia măsura arestării preventive". Recursurile celorlalţi suspecţi au fost respinse ca nefondate. Avocatul Ion Panaitescu, unul dintre apărătorii lui Liviu Bratu, dar şi al lui Corneliu Păun a precizat că cei doi clienţi ai săi au fost puşi în libertate pentru că sunt nevinovaţi. „Nicio instanţă nu poate face dintr-un om nevinovat un infractor", a precizat avocatul. De asemenea, acesta a precizat că în faţa completului care i-a pus în libertate pe clienţii săi, a declarat: „Chiar dacă s-ar face o nouă Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie în curtea DNA, iar preşedintele acestei instanţe ar fi procurorul şef al DNA, noua Curte Supremă tot nu i-ar putea ţine în arest pe cei doi clienţi ai mei, dat fiind că sunt nevinovaţi". În cursul nopţii trecute, cei patru suspecţi s-au întors la domiciliile lor.

UPDATE – 07.04.2016
 
Pe data de 22 martie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunțat în dosar. Toate cele 39 de persoane trimise în judecată de procurorii DNA au fost achitate. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată.  
 
Minuta instanţei poate fi citită integral accesând link-ul
 
Decizie în dosarul „Portul Constanța“
Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu, achitaţi alături de celelalte 36 de persoane (MINUTĂ)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii