Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:03 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Noua Poliţie" Modificări în activitatea inspectorilor de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier

ro

06 Aug, 2012 01:00 2058 Marime text
Politia-controlrutier.jpgÎn Monitorul Oficial al României nr. 526 din data de 30 iulie a fost publicat Ordinul nr. 995 din data de 6 iunie, act prin intermediul căruia s-au adus o serie de modificări şi completări ale unor acte normative în domeniul rutier şi pentru înfiinţarea echipajelor mobile mixte de control al traficului rutier. Echipele vor fi alcătuite din echipaje ale Administraţiei Naţionale a Drumurilor din România, ale Registrului Auto Român, ale Autorităţii Rutiere Române, ale Poliţiei Române dar şi ale Poliţiei de Frontieră. În următoarea ediţie, ZIUA de Constanţa va prezenta, în detaliu, prevederile secţiunii numărul doi, respectiv dispunerea măsurii de suspendare în cazul nedeţinerii documentelor specifice transportului efectuat şi a documentelor necesare pentru efectuarea pregătirii practice în vederea obţinerii permisului de conducere.

 

Conform procedurii „privind aplicarea măsurii de suspendare a dreptului de utilizare a unui autovehicul prin reţinerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare", inspectorii din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier - I.S.C.T.R., denumiţi în continuare inspectori, ori, după caz, ofiţerii şi/sau agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române care au calitatea de poliţişti rutieri, denumiţi în continuare poliţişti rutieri, aplică, potrivit legii şi în baza competenţelor ce le revin, măsura de suspendare a dreptului de utilizare a unui autovehicul prin reţinerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare. Mai mult decât atât, aceştia pot dispune suspendarea certificatului de înmatriculare, denumită în continuare măsura de suspendare, atunci când constată contravenţii pentru care legislaţia în vigoare prevede o astfel de măsură. Oprirea unui autovehicul pentru control se va face, de regulă, în afara părţii carosabile, iar acolo unde nu există asemenea condiţii, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, pe acostament sau lângă bordură ori în spaţiile destinate parcării. Dacă drumul este intens circulat, oprirea se va face pe o arteră laterală, pentru a nu stânjeni circulaţia celorlalte vehicule. Pe timpul nopţii, aceste locuri trebuie să fie iluminate. „Nu se permite oprirea vehiculelor pentru control în curbe, pe sectoare de drum înclinat, unde vizibilitatea este redusă, în intersecţii, pe trecerile pentru pietoni, pe porţiuni de drumuri înguste, precum şi în orice alte locuri unde s-ar împiedica desfăşurarea normală a traficului. În interiorul localităţilor, oprirea se face lângă şi paralel cu trotuarul, iar în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea din partea dreaptă a drumului, astfel încât să nu fie afectată fluenţa traficului rutier", se mai arată în actele oficiale.

Obligaţiile conducătorului auto

De menţionat că măsura de suspendare se realizează prin reţinerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare, aplicându-se şi sancţiunea contravenţională corespunzătoare. De asemenea, reţinerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare se face după demontarea acestora de către conducătorul auto, iar atunci când acesta refuză, de către agentul constatator, într-un spaţiu destinat parcării. În vederea aplicării măsurii de suspendare, conducătorul auto are obligaţia de a deplasa autovehiculul în cel mai apropiat loc indicat de agentul constatator. „În raport cu persoana care are calitatea de agent constatator, în caz de neconformare a conducătorului auto: a) poliţistul rutier aplică dispoziţiile legale în vigoare privind nerespectarea semnalelor, indicaţiilor şi dispoziţiilor poliţistului rutier aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu; sau b) inspectorul aplică dispoziţiile legale în vigoare privind sustragerea de la efectuarea controlului în traficul rutier", conform procedurii de mai sus. Nu este de trecut cu vederea nici faptul că din momentul aplicării măsurii de suspendare, atât autovehiculul, cât şi marfa sau persoanele transportate se află sub răspunderea juridică a utilizatorului autovehiculului, conform legii. Iar din momentul aplicării măsurii de suspendare, contravenientul este responsabil pentru eventualele pierderi cauzate terţilor, inclusiv persoanelor transportate. Pe perioada în care operează măsura de suspendare, autovehiculul pentru care s-a aplicat această măsură nu poate fi reînmatriculat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii