Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:04 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazăre, martor în dosarul Crinuţei Dumitrean, fosta şefă a ANRP

ro

05 Feb, 2016 00:00 2554 Marime text
Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, s-a prezentat, ieri, la Direcţia Naţională Anticorupţie. Fostul edil-şef a fost citat în calitate de martor în dosarul în care Crinuţa Nicoleta Dumitrean, fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi al Comisiei Centrale de Despăgubiri, este cercetată pentru 25 de hectare de teren din municipiul Constanţa. În acest dosar este cercetat şi Alin Horaţiu Dima, expert evaluator, bănuit de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, şi luare de mită.
 
Numele lui Alin Horaţiu Dima apare şi în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa, unde sunt judecate, din 2008, mai multe persoane, printre care se află Radu Ştefan Mazăre şi Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.
 
„Am explicat cum funcționa Comisia de despăgubiri în baza Legii 18, care este alta decât în baza Legii 10. Secretarul Consiliului Local, care este angajatul Guvernului, era secretarul comisiei. Dumnealor întruneau comisia, doar îmi aduceau la semnat documentele. N-am discutat nicio retrocedare, document sau dosar“, a declarat Mazăre, după audierea de ieri, conform Agerpres.
 
În dosar, Crinuţa Nicoleta Dumitrean este suspectată de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, şi luare de mită.
 
În cauză, DNA îi cercetează şi pe Cristian Sebastian MihaiRemus Virgil BaciuOana VasilescuDragoş Bogdan şi Cătălin Florin Teodorescu, membri în aceeaşi comisie din cadrul ANRP, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, dar şi pe Florentina Savu, consilier în cadrul ANRP - Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
 
Mai departe, Horia Simu, economist, este suspectat de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, dare de mită (două infracţiuni), dar şi spălare a banilor, în formă continuată.
 

În ordonanţele procurorilor se arată că, „la data de 22 octombrie 2009, suspectul Simu Horia, printr-un intermediar, a achiziţionat drepturile litigioase ce priveau o suprafaţă de teren situată în municipiul Constanţa, preţul cesiunii fiind de 700.000 de euro“.

 
„De la acea dată, suspectul Simu Horia a iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare. Urmare a acestor demersuri, la data de 26.05.2011, suspecţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Savu Florentina, Bogdan Dragoş, Teodorescu Cătălin Florin şi o altă persoană, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente) şi a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horaţiu, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 25 de hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 de euro (35 de euro/mp), echivalentul a 37.243.500 de lei“, potrivit DNA.

Citeşte şi 

Crinuţa Dumitrean şi un evaluator agreat de Primărie, dosar penal pentru un teren de 25 de hectare în Constanţa (rechizitoriu)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii