Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:59 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Frati condamnati la cate 16 ani inchisoare pentru omor prin infometare

ro

17 Jun, 2003 00:00 1335 Marime text
Magistratii de la Tribunalul Constanta s-au pronuntat, ieri, intr-un dosar care, datorita procedeului prin care victima a decedat, a facut multa valva la vremea respectiva. In urma cu aproximativ trei ani, Teofil Mandache, din orasul Techirghiol, a formulat o plangere penala adresata procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta, prin care sustinea ca sotia si proprii copii se fac vinovati de decesul fiicei sale mai mici Cornelia Mandache, de 25 de ani. Din cuprinsul plangerii respective, reiesea ca fata ar fi decedat din cauza unui tratament inuman si sistematic de infometare produs de catre ceilalti membrii ai familiei. Fata de aceasta situatie reclamata, s-a format imediat o grupa operativa condusa de procuror si s-au efectuat cercetari, pentru a se stabili cauzele si imprejurarile concrete in care a avut loc decesul.

Mama criminala

Membrii familiei Mandache, respectiv Teofil Mandache, sotia sa, Lidia, si cei sase copii faceau parte din cultul Bisericii crestine adventiste din ziua a 7 a, cult recunoscut de lege. Membrii acestei familii traiau intr-o comunitate de 60 de persoane adepte ale acestui cult, organizata pe raza orasului Techirghiol. Datorita unor neintelegeri, la un moment dat, Lidia impreuna cu copiii sai si cu o alta ruda a acesteia, Gabriela Liga, s-au izolat treptat de comunitatea adventista, creandu-se, astfel, o situatie conflictuala ce a generat in scandaluri repetate si a avut drept efect izolarea grupului Mandache de restul membrilor comunitatii adventiste. Mai mult, Lidia Mandache si copiii l-au izgonit de la domiciliu pe Teofil Mandache, persoana care a formulat plangerea procurorilor. Cu toate insistentele acestuia si caile legale la care acesta din urma a facut uz, i-a fost refuzata integrarea in spatiu. Conform declaratiilor date de catre fostul sot, respectiv Teofil Mandache, precum si a pastorului adventist, Nicolae Ionescu, cat si a altor martori, membrii practicanti ai grupului adventist din Techirghiol, s-a putut constata faptul ca Lidia Mandache si- a format o conceptie retrograda primitiva, potrivit careia, izolarea de societate a copiilor, posturile indelungate si infinitele rugaciuni, ar fi dus la o asa zisa purificare a sufletelor copiilor si, in special, a Corneliei Mandache, care a decedat. Conform actului constatator medico-legal, eliberat de Laboratorul medico-legal Constanta, rezulta ca decesul acesteia a fost violent si s-a datorat malnutritiei proteino-calorice, mai pe romaneste, moartea s-a datorat unui proces de infometare. In urma cercetarilor efectuate in acest caz, s-a stabilit ca Lidia Mandache locuia impreuna cu copiii sai, Beniamin, Daniela, Mihail, Timotei si victima Cornelia in acelasi imobil, din strada Valter Maracineanu nr. 10, din localitatea Techirghiol. Dupa ce sora acestora mai mica, adica Cornelia, a decedat, unul dintre frati, Timotei, in varsta de 24 de ani, supus si el la un astfel de tratament inuman prin posturi prelungite, de catre propria mama si fratii mai mari, a fugit pur si simplu de la locuinta comuna si s-a refugiat la domiciliul tatalui sau.

Batuta sistematic

In timpul cercetarilor judecatoresti, el a facut dezvaluiri cutremuratoare cu privire la comportamentul primitiv si inuman al mamei si fratilor mai mari. Totodata, baiatul a povestit pe larg imprejurarile in care sora lui a decedat, spunand ca aceasta era batuta sistematic daca ar fi primit ceva de mancare de la alte persoane. Pe parcursul audierilor, invinuitii au negat constant invinuirea adusa, de cele mai multe ori, spunand ca sora lor a decedat, deoarece era suferinda de o boala, si ca nicidecum decesul nu s-ar fi datorat infometarii fortate la care acestia au supus-o. Toate aceste declaratii sunt contradictorii certificatului medico-legal, in care se precizeaza ca fata nu suferea de nici o afectiune cronica. In urma cercetarilor efectuate, procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta au dispus trimiterea in judecata a lui Mihail Mandache, Beniamin Mandache si a Danielei Mandache, sub acuzatia de omor calificat. De mentionat ca mama criminala, respectiv Lidia Mandache, a decedat si ea in cursul urmaririi penale. Dupa indelungi cercetari judecatoresti, ieri, magistratii de la Tribunalul Constanta s-au pronuntat in acest dosar si i-a condamnat pe fratii ucigasi la cate 16 ani de inchisoare. Sentinta nu este definitiva si poate fi atacata cu apel la Curtea de Apel Constanta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii