Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:13 08 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Despre corupţie şi răspunderea magistraţilor Ce au discutat şefii Justiţiei la Mamaia

ro

18 Jun, 2011 00:00 2451 Marime text
justitie.jpgCu un mesaj clar „Zero toleranţă faţă de lipsa de integritate", transmis de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, conducerea Curţii de Apel Constanţa nu consideră solicitările procurorilor anticorupţie ca dosarele de mare corupţie să nu se judece la instanţele constănţene drept un „semnal" în legătură cu eventuale bănuieli ce ar putea plana asupra magistraţilor de la aceste instanţe.

Informaţia a fost făcută publică în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în cursul zilei de ieri în Mamaia de preşedintele Curţii de Apel Constanţa, Nicolae Stanciu, împreună cu ministrul Justiţiei, Cătălin Marian Predoiu, şi cu preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horaţiu Dumbravă. „În perioada 16-18 iunie 2011, la Curtea de Apel Constanţa, ca instanţă organizatoare, s-a desfăşurat cea de a treia întâlnire între preşedinţii şi vicepreşedinţii Curţilor de Apel din ţară, ministrul Justiţiei şi preşedintele CSM", a declarat judecătorul Nicolae Stanciu la începutul conferinţei de presă. Acesta a mai spus că a fost vorba despre o întâlnire de lucru a „elitei din justiţie", care a vizat în principal implementarea noului Cod civil, ce urmează să intre în vigoare la data de 1 octombrie 2011.

Obiectiv comun

De asemenea, preşedintele instanţei supreme din Constanţa a menţionat faptul că discuţiile au vizat şi statutul preşedinţilor curţilor de apel, dar şi răspunderea magistraţilor. La rândul său, ministrul Justiţiei a declarat: „Avem un obiectiv comun, noi cei de la Ministerul Justiţiei, alături de colegii noştri de la CSM şi de preşedinţii curţilor de apel, anume să avem o justiţie fără erori judiciare, fără tergiversări nelegale". Şeful Justiţiei din România a mai spus că pe parcursul întâlnirii de lucru s-a discutat despre întărirea autorităţii preşedinţilor curţilor de apel, „pentru o asumare a rolului de lider al jurisdicţiei judiciare". Totodată, ministrul s-a arătat foarte vehement cu privire la problema corupţiei din justiţie, vorbind despre necesitatea întăririi integrităţii şi a combaterii corupţiei, sens în care, spun oficialii, s-a luat în calcul creşterea autonomiei Inspecţiei Judiciare, dar şi a exigenţelor privind disciplina profesională a magistraţilor. „Mesajul pe care l-am transmis tuturor preşedinţilor curţilor de apel din ţară a fost clar: «Zero toleranţă faţă de lista de integritate». Trebuie să implementăm o nouă mentalitate în justiţia română", a declarat Predoiu.

Noi abateri disciplinare

Nu în ultimul rând, Horaţiu Dumbravă, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a menţionat faptul că s-au discutat şi probleme „dificile", cum ar fi proiectul de lege privind răspunderea civilă şi profesională a magistraţilor, dar şi introducerea erorilor disciplinare ca abatere disciplinară. Totodată, şeful CSM a mai spus că instituţia pe care o conduce este pe cale să elaboreze un plan de acţiuni anticorupţie. Întrebat dacă solicitările procurorilor de strămutare de la Constanţa a cazurilor de corupţie în care sunt implicaţi şefii autorităţilor publice locale constituie un semnal de care ar trebui să se ţină seama în lupta anticorupţie, preşedintele Curţii de Apel a respins această idee. Magistratul a menţionat că acesta este un demers legal al procurorilor, pe care legea îl conferă tuturor părţilor implicate în dosar, inclusiv anchetatorilor. De asemenea, acesta a mai spus că cererea de strămutare a procesului în care mai mulţi directori din Primăria Constanţa sunt judecaţi pentru fapte de corupţie (nr, acesta fiind cazul la care a făcut referire întrebarea venită din partea mass-media) nu trebuie să fie considerată un semnal, dat fiind că a fost făcută la modul general. „Cererea a fost formulată în termeni generali, nu a fost vizat sau menţionat niciun magistrat al Curţii de Apel Constanţa în solicitarea procurorilor anticorupţie", a conchis preşedintele.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ghita 18 Jun, 2011 08:58 sa verifice averile de milioane ale unor procurori si judecatori-theodor nita statea la garsoniera acum are vila de milioane cartier hoti de benzina,masini de lux de milioane euro-mercedes ultimul tip ct 10 atp-bmw audi a3 si a6 si a8 jeepuri peugeot etc valentin stefan-bmw seria 7 terenuri afceri pe numele unor cetateni turci-kurzi-si afacerea mall inchis in cartier palas era un dosar penal de milioane euro-evaziune- l a ascuns-sri george maior,dna daniel morar cristian predoiu ministru jusitie,horatiu dumbrava csm marius iacob stiu-dga sri dna sipa csm -tac-cine ia spaga?al quida la constanta