Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:39 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

RADET ciordeşte, Primăria merge pe blat

ro

03 Feb, 2011 00:00 2573 Marime text
sediu_radet.jpgAnul trecut, abia după ce s-a oprit căldura s-au scris cearşafuri întregi despre preţul căldurii, dar şi despre faptul că nu se furniza căldură în timp ce afară era frig.

Anul acesta, deja nimeni nu mai spune nimic, pentru că sunt alte evenimente de maximă importanţă pentru ţară. În liniştea aşternută, RADET îşi vede însă de "treabă", în timp ce dinspre Primărie nu se vorbeşte decât în şoaptă despre ameninţările CET-ului şi despre greaua moştenire a datoriilor istorice. Peste 70% dintre constănţeni aflaţi sub contract cu regia primăriei şi care beneficiază de agent termic în sistem centralizat se întreabă unii pe ceilalţi de ce termometrele din locuinţe nu depăşesc 21 de grade în timp ce pe avizierul de la plata întreţinerii ni se indică faptul că avem de plată în medie cam 200 de lei, echivalentul preţului la căldură. Un număr destul de mare de consumatori au luat cu asalt liniile "fierbinţi" ale RADET-ului, acuzând modul de facturare, serviciile oferite, însă fără niciun rezultat. Primăria eliberează informaţii pe surse cum că situaţia regiei păstorite de Ilie Rachieru ar fi dramatică şi că suntem pe cale ca în mijlocul iernii să rămânem fără căldură şi cam atât. În cazul în care CET nu va recupera o parte din datoriile RADET, cei care vor avea de suferit vor fi chiar consumatorii.
Deunăzi, viceprimarul Decebal Făgădău a scăpat păsărica, vorbind despre relaţii instituţionale extrem de tensionate între administraţia locală şi CET pe fondul datoriilor acumulate în decursul anilor, dar şi prin prisma somaţiilor care vin de la Bucureşti.

Ceea ce omit să spună însă dragii noştri locatari de la Casa Albă este compromisul care s-a perfectat pentru următoarele două luni, în funcţie şi de temperaturile de afară, dar şi de ce o vrea bunul Dumnezeu, că la urma urmei ineficienţa administraţiei, indiferent ce nume poartă, doar tot prostul o plăteşte. Compromisul de care vorbesc ne arde şi la sănătate şi, deopotrivă, la buzunare, dar ce mai contează dacă tot nu suntem întrebaţi niciodată?! Pentru alt gen de activităţi se găsesc bani, şi pentru sondaje de opinie, şi pentru dezbateri publice... Căldura constănţenilor reprezintă, probabil, o prioritate mult prea îndepărtată.

Aşa se face că într-o iarnă în care ne confruntăm cu temperaturi şi de -10 grade Celsius, un litigiu dintre SC Electrocentrale Bucureşti SA (CET Palas Constanţa), în calitate de creditor, şi RADET Constanţa, în calitate de debitor, ameninţă să lase locuitorii Constanţei fără apă caldă şi căldură. Un dosar cu numărul X, care are ca şi obiect încuviinţare executare silită. Este vorba despre recuperarea de către CET a unei părţi din datorie. În plus, există şi o decizie definitivă, care probabil se aşteaptă să devină şi executorie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
CET-ul are de recuperat în total 170 de milioane de lei plus 56 de milioane penalităţi. În cazul în care nu se recuperează măcar o parte din aceste datorii, nu mai sunt bani pentru combustibil.

Până la executare, compromisul făcut între Primărie - CET - RADET cu beneficiar final - constănţeanul prost de bun şi bun de plată se traduce prin furnizarea agentului termic la temperaturi de sub 70 - 80 de grade, care la beneficiar poate să ajungă chiar şi la 40 de grade. Efectul: noi tremurăm, ei se fac că ne furnizează căldură, noi plătim preţul întreg al gigacaloriei ca şi când nimic nu s-a întâmplat, ei îşi păstrează locurile de muncă, pentru că, nu-i aşa?, iarna nu-i ca vara şi nici Constanţa nu-i ca ţara.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii