Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:39 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoralul 2020 – între frica de a acorda primul ajutor și teama de moarte

ro

01 Jun, 2020 00:00 3541 Marime text

Da, m-am gândit foarte mult înainte să scriu acest editorial. Nu este un subiect prea tare dezbătut în spațiul public, dar teama încă există printre mulți dintre noi. Să fiu sinceră, nici nu văd să treacă frica prea ușor. Nu recomand o teamă continuă, ci o precauție care să ne vegheze acțiunile.

Mă gândeam la litoral, căci, carevasăzică locuiesc în Constanța. An de an, scriu de zeci și sute de persoane care se aventurează în apă, chiar dacă salvamarii le precizează că este periculos. Câteva zeci se află în pericol de înec, iar altele își pierd viața în vacanțele de pe litoral.

Totuși, în contextul actualei pandemii, chiar dacă nu o să mai fie sute de cazuri pe zi, salvamarul acela va respecta toate normele de a se proteja? Cum va acorda primul ajutor și să fie 100% sigur că nu are vreo șansă de infectare. Și după fiecare persoană salvată, are el timp să se dezinfecteze și să fie sigur că nu o să fie un călăuză al virusului? Niște întrebări cu care, cu greu, vom avea răspuns, să fiu sinceră.

Da, o să fie un an dificil pentru toți. Trebuie să avem curaj să ieșim din micile grote în care am stat luni de zile. Trebuie să ne bucurăm de viață, căci noi, spre deosebire de morții răpuși de COVID-19, încă respirăm. Trebuie să fim recunoscători că nu avem alte boli care macină planeta. O să fim bine, dar o să ne fie frică. Iar această frică nu va pleca prea curând.
Am o singură speranță și o singură dorință – să nu mai existe teribilism în rândul turiștilor sau inconștiență în rândul celor care se cred mai duri decât marea agitată. Curenții sunt un colos pe lângă firavul corp omenesc, iar, oricât de mult s-ar proteja un salvamar, îl punem și pe el în pericol când e nevoit să acorde primul ajutor până la venirea ambulanței.
Haideți să ne ușurăm viața și să ne bucurăm în continuare de soare, plajă, nisip, mare, dar fără să ne riscăm viețile din ambiție.
Sezon estival plăcut, dragi români!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii