Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:36 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lipsă de încredere a Ministerului Educației în personalul din sistem? De ce lucrările de la Bacalaureat vor fi corectate în alte județe

ro

29 Jun, 2015 00:00 1754 Marime text
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, săptămâna trecută, că lucrările scrise de la Bacalaureat vor fi corectate în alte județe decât cele în care se susține examenul, începând din sesiunea iunie-iulie. Oficialul a precizat că hotărârea va face obiectul unui ordin de ministru care se va aplica de la examenul din iunie-iulie, începând cu probele scrise. Anterior, Vasile Șalaru, secretar de stat pe probleme de învățământ preuniversitar, a declarat că lucrările scrise ale celor care susțin examenul de Bacalaureat ar putea fi strânse la nivelul centrului județean și trimise apoi, într-un alt județ, cu ajutorul angajaților Jandarmeriei. Noutatea constă și în faptul că se propune să aibă loc o tragere la sorți pentru repartizarea lucrărilor, astfel încât să nu se știe dinainte județul unde vor ajunge lucrările pentru a fi corectate.
 
Acest ordin incriminează și mai mult corpul profesoral și produce haos în organizarea examenului, susțin reprezentanții Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Organizația sindicală consideră că plimbarea lucrărilor elevilor dintr-un județ în altul arată lipsa de încredere a Ministerului Educației și Cercetării Științifice în personalul din sistem, iar acest lucru poate duce la o bulversare a calendarului, deoarece numărul de oameni angrenați în procesul de corectare a lucrărilor este diferit de la un județ la altul. „Este o pierdere de timp şi de bani, bani care ar fi putut fi acordați examinatorilor. Observ că din ce în ce mai mult se încearcă «militarizarea» Bacalaureatului. În condițiile acestea, nu înțeleg de ce Ministerul Educației, Guvernul sau Parlamentul nu schimbă Legea Educației, în sensul de a introduce pază militarizată la Bacalaureat. Și, dacă tot nu mai avem încredere în colegii noștri, poate aducem examinatori externi. Consider ca s-a ajuns prea departe cu această psihoză a furtului la Bacalaureat. În loc să caute soluții numai pentru prevenirea ipoteticelor fapte de corupție, MECS ar fi trebuit să ia măsuri concrete pentru protejarea fizică a persoanelor implicate în acest examen. Cazurile în care colegii noștri sunt amenințați și chiar agresați, verbal sau fizic, sunt din ce în ce mai numeroase“, declara, săptămâna trecută, președintele FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor.
 
La polul opus însă, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) susține propunerea ministerului ca lucrările de la examenul de Bacalaureat să fie corectate în alte județe. Reprezentanții FSLI consideră că, prin schimbarea modalității de corectare a lucrărilor, nu vor mai exista suspiciuni nici asupra rezultatelor finale ale examenului de Bacalaureat, nici asupra profesorilor care corectează.
 
Examenul de Bacalaureat a început pe 8 iunie, cu probele orale și de competențe, care se vor încheia pe 26 iunie. Probele scrise vor începe la 29 iunie, cu testul la Limba și literatura română, iar pe 30 iunie este programată proba la limba și literatura maternă. Testarea va continua pe 1 iulie, cu proba obligatorie a profilului, respectiv Matematică, pentru absolvenții profilului Real, și Istorie, pentru cei de la Uman, iar pe 3 iulie va avea loc proba la alegere a profilului și specializării. Rezultatele vor fi afișate la data de 7 iulie (şi nu pe 6 iulie, aşa cum era prevăzut iniţial), până la ora 12.00, iar contestațiile vor fi depuse în aceeași zi, între orele 12.00 şi 16.00.

Rezultatele finale vor fi afișate în data de 10 iulie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii