Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:41 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Războiul anticorupţie, un serial de succes

ro

21 Sep, 2016 00:00 3404 Marime text
Acest an va rămâne în istoria post-revoluţie ca un an al catastrofelor electorale. Olandezii au refuzat prin referendum tratatul de asociere dintre Uniunea Europeană şi Ucraina, iar cetăţenii Marii Britanii au votat pentru ieşirea din UE. Cu o miză mai mică, dar sigură, ne-am aliniat istoriei la năvala de voturi greşite. În ceea ce îi priveşte pe cei din România, anul 2016 este un an electoral cu urmări bizare şi ghinioniste. Motivul? Am continuat să votăm corupţi întrucât arestările şi dosarele penale din ultimul timp nu ne-au trezit la realitate. Bineînţeles că nu putem să îi băgăm pe toţi în aceeaşi oală, dar unii oameni din unele locuri au ales candidaţi care au avut campania între două „stagii“ la arestul preventiv.
 
Războiul anticorupție este un serial de succes cu expoziţiune, intrigă, desfăşurarea acţiunii, punct culminant şi deznodământ. Are personaje voinice şi prestigioase, persoane vătămate, cum ar fi cei care suferă prin spitale întrucât baronii au luat pentru ei banii din achiziţiile medicale, conflicte puternice şi măsuri de represiune. Cine nu s-a bucurat de condamnări definitive?
 
DNA-ul are nevoie de personalităţi ce au executat afaceri suspecte şi care se abat de la lege şi pentru care cei din România simt o nevoie solidă şi profundă de a-i vedea închişi. Antagoniştii sunt perfect încadraţi în serial şi chiar dacă îşi pictau, ca Joker, pe faţă un zâmbet permanent şi criminal, tot nu erau adversari mai buni ai forţelor binelui.
 
Totuşi, cei care vor să se lupte cu anticorupţia sunt încadraţi pe diferite categorii. O atracţie deosebită spre a-şi vărsa focul şi mânia pe cei corupţi o au tinerii din mediul privat, care sunt păziţi de primejdia de a lua şpagă. Ei sunt factorii care declanşează schimbarea socială şi sunt cel mai bine situaţi pentru a lua atitudine. Însă această categorie de tineri arată revoltă sufletească amestecată cu amărăciune prea mare faţă de corupţi şi o dorinţă prea mică de a schimba lucrurile altfel decât prin răzbunare.
 
Serialul acesta al anticorupţiei a băgat oameni în penitenciare, a adus alte tipuri de politicieni - tehnocraţi - şi cam atât. Cred că şi-a atins limita, întrucât, din păcate, nu poate intra cu tine în cabina de vot ca să îţi arate cu cine ar trebui să votezi şi să te tragă de urechi sau să îţi dea peste mână dacă alegi ceea ce nu trebuie.
 
Corupţia are ceva special! Unii sunt obsedaţi de ea şi alţii sunt fascinaţi să lupte împotriva ei. Arată ca un hoţ neîngrijit şi urât îmbrăcat pe care-l observi din prima şi care-i face pe infractorii la costum să treacă neobservaţi. Corupţia este foarte simplu de pedepsit. Dai o condamnare definitivă şi ai terminat-o cu ei. Însă pentru schimbare este nevoie şi de reformarea sistemului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii