Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:06 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Puterea de a nu renunţa. Regele Roger şi exemple de la Constanţa

ro

01 Feb, 2017 00:00 3129 Marime text
M-a uns pe suflet triumful lui Roger Federer la Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului. Nu ascund că sunt fan al tenismenului elveţian, astfel că ce poate fi mai frumos decât victoria într-o finală de acest nivel contra marelui rival, Rafael Nadal? Dincolo de sentimente, cifre şi recorduri, toate de partea lui King Roger, acest succes al său la Melbourne oferă şi multe lecţii, atât de sport, cât şi de viaţă.
 
Savurând triumful lui Federer, m-am gândit şi la Constanţa noastră, trecându-mi prin faţa ochilor două exemple de urmat.
 
Legendă vie a tenisului mondial, Roger Federer a cucerit la Melbourne al 18-lea său titlu de Mare Şlem, deţinând recordul din acest punct de vedere în circuitul profesionist. Rafa Nadal şi Pete Sampras au câte 14 trofee, iar Roy Emerson şi Novak Djokovic au triumfat de câte 12 ori în aceste turnee. Atât victoria per ansamblu din acest an de la Australian Open, cât şi finala contra lui Nadal au fost fabuloase, având în vedere circumstanţele în care au fost obţinute.
 
Un Federer la 35 de ani, găsind resurse nebănuite şi motivaţia să câştige din nou un turneu de Grand Slam, în ciuda problemelor de sănătate tot mai numeroase din ultima perioadă, îmi oferă noi motive să afirm că, în sport, plăcerea de a juca, ambiţia şi răbdarea sunt cele care fac diferenţa şi bătătoresc drumul către succes. Mai ales în momentele dificile ale unei cariere, precum cea a legendei elveţiene, care s-a încoronat rege la Melbourne după ce, în 2016, a fost măcinat de accidentări (operaţie la genunchi, probleme la spate), fiind nevoit să ia o pauză de jumătate de an!
 
Cum spuneam, exemple de dăruire în sport oferă şi Constanţa, unde super-gimnasta Cătălina Ponor se încăpăţânează să sfideze vârsta. Deţinătoare a cinci medalii olimpice (trei de aur la Atena, în 2004, una de argint şi una de bronz, în 2012, la Londra), Cătălina a participat, trecând peste o accidentare, şi la întrecerea supremă de la Rio, la aproape 29 de ani, o vârstă la care alte gimnaste din România s-au retras de mult din activitate şi au alte preocupări. Iar asta nu e totul. Cătălina se pregăteşte acum şi pentru Campionatul European din acest an, convinsă că mai are un cuvânt de spus în sport!
 
Zilele trecute, am scris despre un tânăr rugbyst de la Tomitanii Constanţa, a cărui poveste m-a impresionat şi ea. E vorba despre Cosmin Glodeanu, 20 de ani, care a reînceput antrenamentele după aproape trei ani, timp în care o accidentare gravă la spate l-a ţinut departe de terenul de rugby. Cu ajutorul celor de la Tomitanii, care l-au readus pe sportiv la Constanţa şi s-au ocupat, în ultimul an, să-i asigure un program complex de recuperare medicală, pe lângă cazare şi masă, calvarul lui Cosmin s-a încheiat, iar tânărul a putut alerga 16 kilometri, la un antrenament, alături de colegii săi. Dorinţa de a juca rugby din nou a fost mai puternică decât problemele medicale şi scurgerea dureroasă a timpului. Mai poate spune cineva că sportul nu căleşte, din toate punctele de vedere?
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii