Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:11 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Propunerile lui Gică Hagi. Viitorul sportului, construit de jos, de la copii și juniori

ro

20 Jun, 2020 00:00 3208 Marime text
  • Gică Hagi a avut o întrevedere cu Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului
  • Succesul se construiește în Timp, cu Tineri și cu Talent
  • Cum poate fi sprijinit sportul, pe trei direcții fundamentale
 

Recenta întâlnire dintre cel mai mare jucător din istoria fotbalului românesc, constănțeanul Gică Hagi, creator al proiectelor fotbalistice de mare succes Academia Hagi și FC Viitorul, și Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, repune pe tapet eterna problemă a sportului românesc - finanțarea și / sau sprijinirea acestuia pe alte direcții și asigurarea condițiilor de pregătire, pentru dezvoltarea sa de la cel mai de jos nivel, cel juvenil.

Invitat la sediul Ministerului Tineretului și Sportului, Gică Hagi și-a expus din nou ideile și planurile în acest sens, așa cum a făcut-o de nenumărate ori, cu ocazia conferințelor sale de presă ori cu alte prilejuri. „Sportul reprezintă un segment social foarte important din societatea românească, cu obiectivul de a educa / forma / dezvolta copiii și juniorii din România și a-i selecta pe cei mai buni sportivi care vor reprezenta echipele naționale, devenind chiar și ambasadori ai României în lume, asa cum s-a dovedit în trecut. Dacă vrem să avem un viitor strălucit, trebuie să investim în tineri. Succesul se construiește în Timp, cu Tineri și cu Talent“, a spus Gheorghe Hagi, manager tehnic al FC Viitorul.

„Regele“ vorbește prin prisma valorii sale și a experienței dobândite la cel mai înalt nivel și oferă proiecte care pot relansa fotbalul românesc - și implicit sportul - având în vedere și ce a reușit liderul Generației de Aur cu Academia care-i poartă numele și cu echipa sa de seniori. Conform clasificării Federației Române de Fotbal, Academia Hagi este cel mai puternic centru de copii și juniori din țară (bazat pe o creștere și dezvoltare sănătoasă a tinerilor). De asemenea, FC Viitorul, la puțini ani de la înființare, a reușit să cucerească, titlul, Cupa și Supercupa în România.
În esență, propunerile lui Hagi vizează trei segmente, trei direcții din care să vină sprijinul: Primăriile și Consiliile Județene sau Locale (41 reședinte de județ + municipiul București - în prima fază); multinaționalele; televiziunea. Autoritățile să se implice în infrastructură (stadioane și baze sportive la standarde europene, care, grație confortului oferit, cresc numărul de suporteri care vin la meciuri, aducând venituri importante din vânzare de bilete și din abonamentele achiziționate), dar și în direcția finanțării centrelor de copii și juniori.

În țară, în ultimii ani, s-au construit (din fonduri guvernamentale) mai multe stadioane, dar mai sunt orașe mari - unul dintre ele, din păcate, e și Constanța - în care se simte lipsa unui stadion modern de fotbal. Este adevărat, pe litoral se alocă bani de la buget pentru sport (la diferite ramuri), au demarat lucrările pentru ridicarea unei săli polivalente și se fac lucrări de îmbunătățire și modernizare la vechiul stadion din Constanța și la complexul de acolo, dar, fără un stadion nou, tabloul este incomplet, neterminat.

Pe partea de marketing, Hagi vede o soluție în implicarea multinaționalelor și repetă cu obstinație că 1-2% din cifra de afaceri a acestora poate fi investită în sportul românesc (cluburi private, asociații sportive), sub diferite forme, fie prin contracte de publicitate, fie prin cumpărarea de acțiuni din club, în condițiile în care companiilor li se acordă facilități pentru a se implica în sport. Astfel, multinaționalele ar deveni un partener important. Nu în ultimul rând, pe partea de televiziune, vânzarea drepturilor TV a meciurilor dn Liga 1 reprezintă un venit foarte bun, pe care multe cluburi și-au bazat bugetul.

„Aceste trei componente aduc stabilitate, credibilitate, încredere, creșterea valorii de brand și, implicit, performanțe individuale și colective“, punctează „Regele“. Totul e clar, bine expus, rămâne să fie și dus pe de-a-ntregul la îndeplinire.


Citește și:

Gică Hagi, față în față cu Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe. Despre ce au discutat

Gică Hagi crede că, în România, e nevoie de o lege prin care multinaţionalele să fie implicate să susţină sportul, sănătatea şi cultura
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii