Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:55 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial De ce să faci rău comunității care te-a ales?

ro

10 Dec, 2021 00:00 3773 Marime text
  • Arc peste timp, la puțin peste un an de la rezultatul alegerilor locale, Constanța este scindată și mare parte dintre locuitori se trezesc zi de zi cu senzația că fac parte dintr-un film prost, care însă nu se mai termină.
  • Nu pot să nu mă gândesc la faptul că, poate, și o marte parte a locuitorilor din peninsulă au votat actuala administrație publică locală, cu gândul că votează schimbarea, că votează să fie bine pentru Constanța.
 
În septembrie 2020, Constanța dădea, potrivit statisticilor și numărătorilor ulterioare, un vot istoric: după prima dată în mulți ani, Constanța (municipiul) schimba culoarea roșie a PSD!
 
Sceptici sau nu, privind ori ba cu încredere în viitor, constănțenii au primit schimbarea ca atare și au așteptat să vadă ce urmează. Că doar mai rău nu avea cum să fie, având în vedere de unde venea!
 
Arc peste timp, la puțin peste un an de la rezultatul alegerilor locale, Constanța este scindată și mare parte dintre locuitori se trezesc zi de zi cu senzația că fac parte dintr-un film prost, care însă nu se mai termină.
 
Regulamentul de acces în Zona Peninsulară a orașului nu numai că a închis la propriu cea mai importantă parte a Constanței, dar a izolat și, prin situațiile concrete de care se lovesc locuitorii zonei în fiecare zi, pare să condamne zona la uitare.
 
Cu siguranță, este nevoie de o reglementare a accesului auto în centrul vechi. Însă este nevoie de una făcută în așa fel încât sî se plieze și pe nevoile locuitorilor din zonă, căci nu putem pretinde că centrul nostru istoric este strict o arie vizitabilă, dar nelocuită.
 
Mii de persoane își duc traiul de zi cu zi în Peninsula Constanței. În urma implementării regulamentului cu bariere, traiul multora a fost afectat. Taxiurile  nu au mai putut intra în zonă, familiile care dispun de două sau mai multe autoturisme au fost obligate să „dosească“ vreuna în curtea vecinilor (măsură valabilă, firește, pentru cine are vecini care au curte), permisul de acces fiind valabil pentru o singură mașină.
 
Ne este ușor să spunem nouă, celor din afară, și să arătăm cu degetul că se plâng „bogătașii“ că nu mai au voie să intre cu două mașini în centrul vechi! Însă situațiile concrete de zi cu zi ne arată că realitatea nu este numai alb sau negru: ai două mașini ești bogat și arogant și meriți tot ce ți se întâmplă rău, n-ai două mașini ești un om ok. Sunt familii în zonă care au unul sau mai mulți copii, iar părinți lucrează în programe diferite și atunci cele două mașini se dovedesc a fi o necesitate. (Sunt de acord cu reducerea emisiilor de carbon, firește, dar nu sunt de acord cu ipocrizia de a crede că stratul de ozon s-a subțiat din cauza mașinilor din Peninsula Constanța!)
 
Poate noi, ceilalți constănțeni, nu vedem lucrurile acestea, dar locuitorii din zonă se trezesc în fiecare zi cu noi semne de circulație care indică faptul că mașinile se vor ridica chiar dacă sunt parcate pe străzi cu sens unic, pe partea de drum prevăzută de lege și fără să încurce circulația.
 
Iar mașinile chiar se ridică!
 
Furnizorii de butelii, care îi deserveau cu prioritate pe bătrânii care încă locuiesc în case naționalizate, cu scări întortocheate, și le aduceau buteliile în casă nu o mai pot face.
 
Mașinile mortuare, așa cum s-a mai scris, au nevoie să solicite permisul de acces cu 72 de ore înainte. De parcă ai putea să programezi când mori, să chemi din timp pompele funebre!
 
Dacă cineva vrea să își mobileze casa, își cumpără un aragaz, un televizor, orice produs voluminos, o bibliotecă, o canapea sau orice trebuie să care bunurile de la barieră.
 
Toate aceste situații sunt cazuri concrete care dovedesc că, la acest moment, în forma implementată, Regulamentul de acces face, deocamdată, mai mult rău în zonă decât bine.
 
Și nu pot să nu mă gândesc la faptul că, poate, și o marte parte a locuitorilor din peninsulă au votat actuala administrație publică locală, cu gândul că votează schimbarea, că votează să fie bine pentru Constanța.
 
Iar, în această situație, nu pot să nu mă întreb de ce să faci rău comunității care te-a ales?
 
Situația Zonei Peninsulară este doar unul dintre punctele nevralgice din Constanța, în prezent. Și alți locuitori ai orașului au și ei nemulțumirile lor, legate de zonele transformate în șantiere, de Spitalul de Boli Infecțioase, dar și de altele.
 
Și iar mă gândesc: de ce să faci rău comunității care te-a ales?
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Vergil Chițac, un primar neînțeles
„Constănțenii trebuie să înțeleagă că oamenii dezvoltă comunitatea, nu primăria”

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii