Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:43 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cine răspunde pentru morţii de pe şosele?

ro

10 Sep, 2014 00:00 2215 Marime text
Nu trece săptămână fără ca sânge uman să păteze şoselele din Constanţa şi ca tragediile rutiere să marcheze pe viaţă familiile victimelor. Cauzele sunt multiple, însă primează indisciplina în trafic, lipsa de experienţă la volan şi, atenţie!, cauze medicale, după cum chiar poliţiştii rutieri o spun.
 
Cea mai recentă şi rezonantă tragedie, petrecută în intersecţia de la City Park Mall, pare să aibă la origini exact cauze medicale. Ancheta nu este finalizată, însă pista pe care merg poliţiştii este că şoferul care a provocat moartea unui turist şi rănirea gravă a altor patru pietoni a suferit un infarct la volan.

Ce am putea face într-o ţară cu o rată a accidentelor rutiere şi a mortalităţii pe şosele extrem de ridicată? Eventual legi care să nu dea voie tuturor suferinzilor să se urce la volan? Pare însă mult prea greu, atât timp cât statul este interesat să facă doar bani de pe urma activităţii rutiere. Poliţiştii sunt trimişi în stradă de mai marii de la Bucureşti ÎN PRIMUL RÂND să facă bani pentru buget: să dea cât mai multe amenzi pentru contravenţii mărunte, în general pentru centura de siguranţă şi pentru depăşirea vitezei legale! Nu că ar trebui ignorate, pentru că centura de siguranţă salvează vieţi, iar viteza ucide! Însă ucide şi ignoranţa şoferilor, dar în primul rând a legiuitorului, care nu impune controale stricte de sănătate pentru cei care deţin permise de conducere!
 
Dar ce să te miri, când în România examenele medicale pentru permis sunt trecute cu şpagă, ca şi testele psihologice, de altfel? Să ne amintim scandalul permiselor de la Piteşti şi este destul! În România se urcă la volan toţi miopii, analfabeţi care te întrebi cum au trecut examenul de sală sau (jos pălăria în faţa senectuţii şi a vârstei a treia!) mulţi pensionari care abia trec strada singuri! Cel mai proaspăt caz care îmi vine în minte, întâmplat în urmă cu vreo două săptămâni, un pensionar în vârstă de 80 de ani, aflat la volanul unei Dacii, a sfârşit îngrozitor după ce nu a acordat prioritate la intrarea pe un drum naţional şi a fost spulberat, la propriu, de un autoturism care circula regulamentar! Nu la 60 de ani, nici la 65, dar la 70, cred că orice om normal ar trebui să predea de bună voie permisul de conducere. Ce reflexe şi viteză de reacţie mai poţi avea, oare, la 80 de ani, încât să te încumeţi să iei parte la un trafic ca de junglă, ca cel de pe şoselele din România? Aşa că de ce să ne mirăm că pe autorităţi le doare în cot de starea de sănătate a şoferilor, din moment ce le permit acestora să îşi conducă la groapă şi propriul dric?
 
Ca să nu mai vorbim că, fără largul concurs al celor care ar trebui să facă legea dreaptă şi aspră, pe şosele nu s-ar plimba cu limuzine toţi infractorii, interlopii, „smardoii“ şi „piţipoancele“ cu bani mulţi în buzunare, care şi-au luat permisele cum şi le-au luat şi atentează zilnic la integritatea corporală şi viaţa participanţilor la trafic!
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii