Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:59 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PUZ Nitalexil şi Marco Chim, ilegal?! Locuitorii din Faleză Nord, aproape de victorie în lupta cu investitorii epocii Mazăre (documente)

ro

20 Aug, 2016 00:00 14704 Marime text
 

Încă o asociaţie de proprietari este aproape să câştige desfiinţarea unui Plan Urbanistic Zonal avizat de Primăria Constanţa. În 2001 a fost adoptată Legea nr. 597, prin care, până la delimitarea prin planurile urbanistice generale şi zonale a ţărmului mării, a plajei, a zonei costiere, s-a stabilit o interdicţie temporară de construire pe o distanţă de 300 de metri de la ţărm. Până în prezent, PUG-ul Constanţei, întocmit în 1999, nu a fost actualizat, iar PUZ-urile nu conţineau nici ele această delimitare clară. Cu toate acestea, s-a construit în neştire în zona costieră a Constanţei, avertizează Asociaţia Urban Verde şi avocatul Ion Stelian-Cristian.

PUZ-ul care nu respectă legea

În 2015 a fost adoptat prin HCLM Constanţa nr. 36/2015 PUZ-ul din zona de nord a cartierului Faleză Nord. Acest PUZ permite construirea unor blocuri, cu încălcarea interdicţiei sus-amintite. În baza acestui PUZ, în apropierea ansamblului rezidenţial Spectrum a început de curând construirea unui bloc-turn de zece etaje, cu încălcarea flagrantă a interdicţiei de construire. Hotărârea 36/2015 privind aprobarea PUZ-ului iniţiat de SC Nitalexil SRL şi SC Marco Chim SRL a primit fără nicio problemă avizul de oportunitate din partea Direcţiei de Urbanism.

ISC, sesizat de locuitorii blocurilor FZ 28 şi FZ 29

Sesizat asupra acestor aspecte de locuitorii blocurilor FZ 28 şi FZ 29 din cartierul Faleză Nord, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a constatat încălcarea legislaţiei cu privire la interdicţia temporară de construire pentru acea zonă şi a sesizat Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa pentru promovarea unei acţiuni în anularea acestui PUZ. Iată că unele instituţii ale statului îşi fac treaba. Avocatul Ion Stelian-Cristian afirmă că nu este prima intervenţie salutară a Inspectoratului de Stat în Construcţii pe această linie.
 
Aceiaşi locatari au formulat recent şi în instanţă o solicitare de anulare a autorizaţiei şi a PUZ-ului şi aşteaptă să se stabilească primul termen.
 
În luna mai, Marco Chim SRL a depus un memoriu la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Constanţa în vederea emiterii acordului de mediu asupra imobilului la care nu se mai lucrează de câteva luni. Mai exact, Marco Chim doreşte supraetajarea cu trei etaje a clădirii amenajate în zona Pescărie, bulevardul Mamaia nr. 306A-306B, şi schimbarea funcţiunii clădirii, din birouri, în apartamente. Proiectantul lucrărilor este Planara Building Works SRL, iar terenul pe care se realizează construcţia este proprietatea privată a SC Nitalexil SRL, conform contractului de vânzare-cumpărare nr. 607/21.03.2008 şi nr. 885/19.02.2008.
 
Certificatul de Urbanism nr. 2397 a fost emis pe data de 19.08.2013 de Primăria municipiului Constanţa. Nitalexil, firma care deţine terenul, a dobândit suprafaţa de 355 mp din alipirea a trei loturi de 57 mp, 78 mp şi 220 mp, conform actului de alipire nr. 1990 din 12 decembrie 2013. În vederea edificării imobilului propus de către investitor, Marco Chim SRL a încheiat o convenţie de asociere în participaţiune cu partenerul Nitalexil.

„PUZ-ul încalcă legea şi nu are avize de la Ministerul Turismului şi Apele Române”

Iată ce constată Inspectoratul de Stat în Construcţii: „Inspectoratul Regional în Construcţii (IRC), prin inspectorii de specialitate, a efectuat control asupra documentaţiei de urbanism «PUZ pentru amplasamentul delimitat de plaja Mării Negre la Nord, strada proiectată şi strada Pescarilor la Est, strada Unirii la Sud, staţia de epurare, lac Tăbăcărie, staţiunea Mamaia la Vest» aprobat prin HCLM 36/13.02.2015. Ca urmare a verificărilor efectuate, a fost încheiat un proces-verbal de control prin care s-a constatat că documentaţia urbanistică a fost aprobată cu încălcarea prevederilor legale, în lipsa avizelor de la Apele Române şi Ministerul Turismului, care nu au fost solicitate prin Certificatul de Urbanism nr. 708/17.12.2013, şi cu nerespectarea prevederilor Legii 597/2001 privind unele măsuri de protecţie şi autorizare a construcţiilor în zona de coastă a Mării Negre”.
În răspunsul la adresa formulată de locuitorii din zonă Pescărie, IRC precizează că a fost sesizată Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa, prin adresa nr. 33005/03.08.2016, cu scopul de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente cu solicitarea de anulare a documentaţiei de urbanism pentru respectivul PUZ.

Marco Chim SRL şi Nitalexil SRL înseamnă epoca Mazăre!

Societatea Marco Chim SRL a fost înfiinţată în anul 1992. Asociat unic şi administrator al societăţii este Marius Stamate. Firma funcţionează într-un sediu de pe strada Baba Novac nr. 106. Societatea are obiect de activitate comerţul cu ridicata al materialului lemnos, al materialelor de construcţii şi al echipamentelor sanitare. Stamate mai administrează şi societăţile Vincomaris 98 SRL (radiată), Melbo Com SRL, Marcostar Construct Stil SA, Marco Management SRL şi Green Heat SRL (radiată). În calitate de asociat, mai apare şi în Green Heat SRL, Marco Management SRL, Marcostar Construct Stil SA, Melbo Com SRL, Vincomaris 98 SRL (radiată), Micos Intermed SRL (radiată), Pegas Tour SRL (în lichidare) şi Sea & Sun Business SRL.

Nitalexil SRL are sediul social în municipiul Constanţa, bulevardul Aurel Vlaicu, Complex Sportiv Badea Cârţan, şi a fost înfiinţată în anul 2001. Asociaţii firmei Nitalexil SRL sunt Seaside Estate Company SRL (70%), care deţine 14 părţi sociale, şi Radu Marin (30%), care deţine şase părţi sociale. Administratorul societăţii este Radu Marin. Nitalexil SRL desfăşoară activităţi ale agenţiilor turistice.
Seaside Estate Company şi Nitalexil deţin împreună Principal SN SRL, afacere administrată de Alexandru Florian Ilie, fostul şef de cabinet al lui Alexandru Mazăre, fratele fostului primar al Constanţei. Activitatea principală a societăţii este legată de „comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun“.
 
Pe bulevardul Aurel Vlaicu nr. 264, în Complexul Sportiv Badea Cârţan, au funcţionat şi firmele Holland Development Group, Millenium Global Development SA, societăţi implicate în Dosarul Retrocedărilor, în care este cercetat şi Radu Mazăre.
 
Rămâne de văzut care va fi soarta acestui proiect imobiliar contestat în instanţă şi de către unii locuitori din proximitatea lui.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • constantean 30 Sep, 2016 19:55 degeaba se asteapta un termen in justitie, deja se lucreaza la etajul II !!! ce au castigat locatarii blocurilor FZ28-FZ29???