Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:15 18 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protagoniştii Radu Mazăre - Victor Manea Scandal în USL pentru gigacalorie. Fiecare pe spuza lui electorală

ro

17 Jan, 2012 20:00 3000 Marime text

deschidere2.jpg„Ţineţi ca baba de dracu'. Eu nu vreau să îi dau ăluia cu 60 de milioane cât îi dau ăluia cu trei milioane"

Şedinţa extraordinară de Consiliu Local care a avut loc ieri, în cea de-a doua zi de serviciu a primarului Radu Mazăre pe 2012, a adus un scandal neaşteptat între colegii de coaliţie USL.

Actorii principali au fost consilierul PNL Victor Manea şi cel care i-a fost contracandidat pentru Primărie în 2008, Mazăre. Consiliul local s-a întrunit în şedinţă extraordinară pentru a vota majorarea subvenţiei şi modificarea tranşelor pentru subvenţia la încălzire. Edilul a explicat că suma alocată a fost de 400 de miliarde de lei, aproximativ nouă sau zece milioane de euro, iar cu subvenţia alocată până acum s-au folosit 67%. A mai spus Mazăre că până acum au fost depuse 3.000 de solicitări pentru RADET, 2.000 pentru lemne, 43 pentru butelii şi 106 pentru energie electrică.

subventii_sedinta_consiliu_local_1.jpgUnica reacţie a venit din partea consilierului PNL Victor Manea, coleg de coaliţie cu pesedistul Radu Mazăre, care a propus ca întreaga populaţie să primească, din cele 33 de procente rămase, subvenţie la încălzire. De aici a pornit scandalul. Fiecare a încercat să arate că are dreptate. În barca lui Mazăre au sărit şi directorul financiar al Primăriei, Marcela Frigioiu, dar şi consilierii PSD, care, văzând că cearta se adânceşte, iar primarul începe să urle la Manea, au cerut rapid votul proiectelor de hotărâre. Numai că Manea nu s-a lăsat şi pace. A încercat să-i facă pe toţi să-i înţeleagă punctul de vedere, dar nu a fost cu putinţă. „Ne-ar rămâne bani pentru 3% sau 4%. Şi dumneata spui că eu şi Marcela, care face calculele, suntem proşti, iar dumneata eşti deştept cu regula de trei simple. Ţineţi ca baba de dracu'. Eu nu vreau să îi dau ăluia cu 60 de milioane cât îi dau ăluia cu 3 milioane", s-a oţărât Mazăre la Victor Manea.

Cât plătim faţă de alţii

Evident, cearta nu a fost privită bine în contextul în care cei doi sunt unul preşedinte al organizaţiei municipale a PNL, iar celălalt şef al organizaţiei judeţene a PSD. Informaţiile neoficiale spun că, de fapt, revolta lui Manea a venit ca urmare a faptului că PSD-iştii nu au catadicsit să discute problema preţului gigacaloriei sau al subvenţiilor acordate în cadrul USL-ului. Aceasta a fost interpretată ca încă o dovadă a faptului că la Constanţa USL nu înseamnă şi PNL, ci numai PSD-ul lui Radu Mazăre, dar şi că fiecare a încercat să îşi tragă subvenţia pe spuza lui electorală.
Reamintim că ieri consilierii locali au majorat subvenţiile la încălzire cu 5% şi au majorat tranşele de acordare a acestora.
Potrivit unui material publicat pe site-ul www.rtv.net, Constanţa are printre cele mai scumpe gigacalorii din ţară. „Locuitorii oraşului Râmnicu Sărat plătesc cea mai ieftină gigacalorie din ţară. (...) La finalul lui octombrie 2010, locuitorii din Râmnicu Sărat plăteau 107,5 lei/gigacalorie, preţul de furnizare aprobat, fără subvenţie, fiind de 300,75 lei. RADET Bucureşti, care furnizează energie termică în Capitală, deserveşte 568.105 de apartamente care mai sunt încă racordate. Preţul plătit de populaţie este de 169,88 lei.
În oraşul Constanţa, RADET mai furnizează agent termic la 86.623 de apartamente care mai sunt încă branşate la sistemul centralizat. Preţul de facturare la populaţie este de 338,33 lei. În Timişoara, preţul de furnizare la populaţie este de 252,17 lei. În Iaşi, preţul plătit de populaţie este de 185 de lei pe gigacalorie. În Cluj Napoca, se plăteşte 165 de lei pe gigacalorie. În Braşov, populaţia plăteşte un preţ de 191,73 lei pe gigacalorie. În Craiova, preţul plătit de populaţie fiind de 194,08 lei", se arată în articolul www.rtv.net.

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Pacala 20 Jan, 2012 13:51 1. De acord sa se subventioneze pretul Gcal pentru toti. Cel care are venituri de 6000 lei va da bugetului taxe si impozite mai mari, deci are cel putin aceleasi drept de a plati mai putin la caldura; 2. Nu-i judecati global pe cei care castiga mai mult, poate au cheltuieli mai mari decat unul care este compatimit de dl.Mazare (rate, tratamente medicale etc.); 3. Daca partenerii de alianta nu se inteleg inainte de a ajunge la ciolan, ma intreb ce va fi in cazul in care vor avea ciolanul in fatza.
  • vasi 18 Jan, 2012 10:57 mai merita asta sa fie revotat ca primar?ce spun pensionarii si somerii???
  • carmen 18 Jan, 2012 09:55 In alte orase cum se poate subventiona? E posibil sa platesc mai mult de jumatate din salariu pe intretinere?
  • c.constantin 18 Jan, 2012 07:19 cat mai suportam pretul nesimtit,la gcal.constanteana,impus de veneticul de mazare !..338 de roni cu tva duce la 420 gcal.,mazare jupoaie un oras intreg ca sa dea la cateva mii o bruma de subventie. face acte de caritate din buzunarul tuturor constantenilor ! HALAL EDIL !!!