Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:11 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mii de litri de vin Sauvignon Blanc, impropriu consumului uman Falimentul fermei Nazarcea, oferită Arhiepiscopiei Tomisului, aproape de final

ro

07 Nov, 2020 00:00 6223 Marime text
  • Ferma Nazarcea a fost oferită de Guvernul Adrian Năstase Arhiepiscopiei Tomisului, prin Hotărârea de Guvern 300/2002.
  • S-a încercat de două ori preluarea cantității de 3.540 litri vin Sauvignon Blanc, regăsit în bazinul nr. 1 din incinta cramei Nazarcea, impropriu consumului uman direct, deoarece nu respectă parametrii fizico-chimici specifici vinului.

Cristina Constantinescu, judecător-sindic în cadrul Secției a II-a Civilă din Tribunalul Constanța, se pregătește să finalizeze cercetările specifice în dosarul privind falimentul societăţii comerciale Nazarcea Ovidiu SA. Noul termen a fost stabilit pentru data de 14 decembrie 2020, pentru a se întocmi şi a se depune Raportul final. Dosarul (32/118/2003) se află pe rolul Secţiei a II-a civilă din Tribunalul Constanţa din data de 12 mai 2003.
 

Ferma Nazarcea, oferită de Guvernul Tăstase Arhiepiscopiei Tomisului

 
Ferma Nazarcea a fost oferită de Guvernul Adrian Năstase Arhiepiscopiei Tomisului, prin Hotărârea de Guvern 300/2002. Atunci, Executivul a decis transmiterea terenului agricol în suprafaţă de 350 ha (viţă-de-vie şi livadă), proprietate privată a statului, din administrarea Agenţiei Domeniilor Statului în proprietatea publică a statului şi administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor şi în folosinţa Patriarhiei Române - Arhiepiscopia Tomisului.
 

350 de hectare

 
Prin Hotărârea Guvernului nr. 300/26.03.2002, s-a aprobat transmiterea cu plată a imobilului „Grup Social Culme“ din proprietatea SC Nazarcea - Ovidiu SA în proprietatea publică a statului, în administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor şi în folosinţa Patriarhiei Române - Arhiepiscopia Tomisului. Prin art. 2 al aceluiaşi act normativ s-a aprobat transmiterea terenului agricol în suprafaţă de 350 de hectare, proprietate privată a statului, din administrarea Agenţiei Domeniilor Statului, în proprietatea publică a statului, în administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor şi în folosinţa Patriarhiei Române - Arhiepiscopia Tomisului.
 

Iniţial, s-a încercat salvarea societăţii

 
Conform datelor oficiale aflate la dosarul cauzei, iniţial, s-a încercat salvarea societăţii prin deschiderea procedurii reorganizării judiciare, aceasta fiind dispusă prin sentinţa civilă nr. 5005/COM/2003, pronunţată de Tribunalul Constanţa la 25.07.2003, în dosarul nr. 2957/COM/2003.
 
Prin sentinţa comercială nr. 5922/25.06.2004, pronunţată în dosarul 2957/com/2003 al Tribunalului Constanţa, s-a dispus intrarea în faliment a debitoarei SC Nazarcea Ovidiu SA şi desemnarea în calitate de lichidator judiciar a Corinei Curutz, devenită prin reorganizare CC Insol IPURL Constanţa.
 
La termenul de judecată din data de 02 noiembrie 2020, judecătorul sindic Cristina Constantinescu a decis amânarea cauzei pentru 14 decembrie 2020, pentru a se întocmi şi a se depune Raportul final.
 

3.540 litri vin Sauvignon Blanc

 
Potrivit Raportului de activitate întocmit de lichidatorul judiciar pentru perioada cuprinsă între 14.09.2020 – 02.11.2020, nr. ieșire: 1091/03.11.2020, CC Insol S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al societății Nazarcea Ovidiu SA a informat, în ceea ce priveste cantitatea de 3.540 litri vin Sauvignon Blanc, proprietatea debitoarei, depozitată în crama Nazarcea, că s-a solicitat comunicarea rezultatului probelor din bazinul nr.1 în care ar fi depozitat vinul.
 
Din raspunsul primit, a rezultat că vinul este impropriu consumului uman direct, deoarece nu respectă parametrii fizico-chimici specifici vinului.
 
În ședința din data de 20.02.2020, creditorii au aprobat casarea vinului regăsit în bazinul nr. 1 din incinta cramei Nazarcea.
 
În acest context, lichidatorul judiciar a luat legătura cu biroul executorului judecătoresc în vederea asigurării sprijinului privind preluarea cantității de vin depozitată în incinta Cramei Nazarcea.
 

Încercări eșuate

 
Totodată, s-a procedat la transmiterea unei adrese către Arhiepiscopia Tomisului, prin care am solicitat să delege un reprezentant care să fie prezent și să participe la data de 28.09.2020 începând cu ora 8:30, la predarea cantității de vin.
 
La data de mai sus nu a fost posibil accesul la bazine din lipsa aparaturii de logistica (scari, schele metalice, narcela) necesare calibrarii bazinelor, anterior ridicarii cantitatii de vin.
 
Astfel ca la data de 22.10.2020 a fost stabilită o nouă întâlnire ce a avut ca obiect recalibrarea cantității de vin aflată în cele 13 bazine din incinta Fermei 17, lichid ce aparține debitoarei.
 
În cadrul acestei ședințe, nu a fost posibilă preluarea cantității de vin întrucât mașina care transporta bazinele necesesare pentru ridicare s-a defectat, astfel că urmează ca ridicarea cantității de vin să fie realizată la o dată ulterioară.
 
Citește și
 
Cristuff SRL, firma lui Tudor Hubati, directorul adjunct al Administrația Zonei Libere Sulina, în faliment. Se cere atragerea răspunderii

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii