Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:31 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Martorii lui Făgădău! Cine vor fi primii audiați în dosarul terenurilor din Portul Tomis

ro

27 Sep, 2021 00:00 3822 Marime text
 
 
  • Cele trei terenuri (în suprafață totală de peste 1000 de metri pătrați) se află în Portul Turistic Tomis, unde în urmă cu aproximativ 20 de ani s-a început ridicarea unui hotel, proiectul nefinalizat.
 
  • În anul 2013, societatea comercială Astera Consulting SRL – despre care s-a susținut că este una dintre firmele controlate de omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, prieten și partener de afaceri cu atât cu Nicuşor Daniel Constantinescu, cât și cu Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a obţinut de la Primăria Constanţa autorizaţia de construire pentru finalizarea hotelului cu nouă etaje din Portul Tomis.
 
  • Potrivit lui Decebal Făgădău, prin vânzarea celor trei terenuri s-a putut autoriza continuarea construcției.
 
 
Gabriel Mustaţă, judecător în cadrul Secției Penale a Tribunalului Constanța, a încuviințat primele audieri în dosarul celor trei terenuri din Portul Turistic Tomis, cauză penală în care Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța, la data presupusei fapte viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Constanța, și Marcela Enache, (fostul secretar general al municipiului, din cadrul Consiliului Local Constanţa), au fost deferiți justiției de DNA.
 
Decebal Făgădău este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Asta în timp ce Marcela Enache este bănuită de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
 
La termenul de vineri, 24 septembrie 2021, judecătorul Gabriel Mustaţă, investit cu soluționarea cauzei, a încuviințat primele audieri, respectiv Bactali Nadir, administratorul Astera Consulting SRL și Drăguț Encică, fostul șef al Poliției Locale Constanța, în prezent șef al Serviciului Control Activitate Comercială, Protecţia Mediului și Disciplina în Construcții.
 
Tot la un termen viitor va fi audiată și Marcela Enache.
 
Fostul primar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău a fost audiat la termenul de vineri, 24 septembrie 2021.
 
În cadrul acestei proceduri, Decebal Făgădău a precizat, printre altele, că nu a făcut parte din comisii legate de Legile proprietății sau de negocierea în vedere vânzării de imobile și că în cazul terenurilor din prezenta cauză s-a folosit „metoda de negociere directă“. 
 
„În august 2014 s-au predat rapoartele de evaluare. În septembrie 2014 are loc ședința Comisiei de negociere cu solicitantul. În noiembrie 2014 s-a emis factura fiscală. Tot în noiembrie 2014 s-a plătit. Contractele de vânzare cumpărare ajung la mine la semnat în februarie 2015. Au ajuns la mine la semnat pentru că primarul Radu Mazăre emisese o dispoziție de delegare a atribuțiilor. (...) În total, tranzacția a durat doi ani, două luni și o zi. (...) Aveam câteva atribuții delegate. Nici dacă aș fi fost primar nu aș fi putut ataca hotărârea de vânzare. (...) Nu am interferat cu stabilirea prețului vreunei vânzări, pentru că nu am făcut parte din nicio comisie în procesul de evaluare. Nu am avut discuții cu evaluatori sau cu vreun cumpărător, ori cu cei din respectivele comisii. (...) Terenurile în cauză sunt neuniforme și au fost comparate (nr., în rechizitoriu) cu terenuri construibile, după cum se arată în faza urmării penale. (...) Terenurile sunt limitrofe unui proiect neterminat. Nu am avut niciun tratament preferențial. Toate cele trei terenuri – care aveau destinație circulație publică, spații verzi sau parcare, au fost vândute către deținătorul imobilului“, a mai spus Făgădău la audierea sa.
 
Mai mult decât atât, fostul primar a mai arătat că deținătorul imobilului primea notificări de la Poliția Locală pentru soluționarea șantierului și în același timp avea nevoie de cale de acces pentru obținerea autorizației corespunzătoare.
 
Potrivit lui Decebal Făgădău, prin vânzarea celor trei terenuri s-a putut autoriza continuarea construcției.
 
„Nu am știut până atunci ce persoane erau în spatele cumpărătorului din contract. Nu am avut discuții legate de activitatea mea cu Sorin Strutinsky. Nu am vândut eu terenuri din patrimoniul municipiului Constanța. Nu eu am stabilit prețul tranzacției, ci un expert al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România. Nu am fost influențat de nimeni. Nu am vorbit cu nimeni legat de semnarea contractelor. Am apărat interesele municipiului Constanța și am respectat drepturile cetățenilor“, a mai declarat Decebal Făgădău.
 
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 26 septembrie 2021, SC Astera Consulting SRL (înființată în 2006) are sediul social în municipiul Constanţa, pe strada Remus Opreanu, și se ocupă de „Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare“.
 
Astera Consulting SRL este controlată de SC Rico Imobiliar SRL şi de Az Primus Holdings LTD din Cipru, fiecare deținând câte 50% din capitalul social.
 
Bactali Nadir este administrator.
 
Despre Az Primus Holdings LTD din Cipru s-a precizat că este controlat de omul de afaceri Sorin Strutinsky.
 
Sorin Strutinsky, omul din spatele hotelului neterminat din Portul Tomis (documente)
 
Date financiare - Astera Consulting
 
2020
 
Cifra de afaceri: 0 lei
Cheltuieli: 960.795 lei
Profit net: 1.436.150 lei
Angajați: 3
 
2019
 
Cifra de afaceri: 0 lei
Cheltuieli: 455.959 lei
Profit net: -357.474 lei
Angajați: 2
 
2018
 
Cifra de afaceri: 0 lei
Cheltuieli: 498.824 lei
Profit net: -472.559 lei
Angajați: 2
 
Rico Imobiliar SRL (înființată în 2007) are sediul social în municipiul Constanţa, pe strada Soveja și are ca obiect de acititate „Agenţii imobiliare“.
 
Firma este controlată de Șachir Erhan (cu 90% din capitalul social) și de Ablachim Dogan, cu 10% din capital.
 
Ablachim Dogan este și administrator.
 
Bactali Nadir administrează Cesland SRL, Galilea Investment SRL, Astera Consulting SRL și Ismobel RO SRL.
 
Ablachim Dogan a mai fost administrator al SC Bacmar Interstar SRL și al SC
Colombo SRL, ambele radiate.
 
Avocații
 
Revenind la dosarul celor trei terenuri din Portul Tomis, noul termen a fost stabilit pentru data de 22 octombrie 2021, ora 13.00.
 
Decebal Făgădău este reprezenat de avocați Adrian Gheorghiță și Radu Doicescu, în timp ce Marcela Enache este apărată de Ionuț Cazan, toți trei fiind din Baroul Constanța.
 
Interesele Consiliului Local Constanţa sunt reprezentate în acest proces de avocat Constantin Cojocaru.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Drăguț Encică, șef al Serviciului Control Activitate Comercială, din Poliţia Locală Constanța, case și datorii
 
Exclusiv, Făgădău rupe tăcerea!
Cum se apară fostul primar în dosarul terenurilor din Portul Tomis (declarație din instanță)

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii