Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:03 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii se pronunţă azi în dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare din zona Brătianu - Anadalchioi (rechizitorii)

ro

27 Sep, 2016 00:00 4613 Marime text
Membrii Comisiei sunt acuzaţi că nu au constatat faptul că Alin Horaţiu Dima „a supraevaluat terenul respectiv, deşi aveau cunoştinţă de faptul că suprafaţa respectivă era situată în extravilanul municipiului Constanţa şi avea destinaţia de teren agricol“, conform DNA.
 
Judecătorii din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României se vor pronunţa azi în dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare din zona Brătianu, cauză în care printre inculpaţi se află Crinuţa Nicoleta Dumitrean, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi al Comisiei Centrale de Despăgubiri, omul de afaceri Horia Simu şi evaluatorul Alin Horaţiu Dima. În acest dosar, Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a fost audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie, el fiind citat în calitate de martor. 

Mazăre, martor în dosarul Crinuţei Dumitrean, fosta şefă a ANRP
 
De menţionat că Alin Horaţiu Dima este judecat, din 2008, în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa, unde procurorii Anticorupţie vorbesc de o presupusă restituire şi atribuire aparent nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză, acţiune care ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro. Rechizitoriul acestui dosar poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente”.
 
Revenind la dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare din zona Brătianu, azi, Înalta Curte ar putea constata legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Mai mult decât atât, instanţa poate dispune începerea judecăţii în prezenta cauză. Tot azi, judecătorii ar putea constata neregularitatea actului de sesizare, respectiv a rechizitoriului şi ar putea dispune restituirea cauzei către Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de Combatere a Corupţiei, în vederea refacerii ori completării actului de sesizare a instanţei.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA arată că, „la data de 22 octombrie 2009, inculpatul Simu Horia, printr-un intermediar, a achiziţionat drepturile litigioase ce priveau o suprafaţă de teren situată în municipiul Constanţa, preţul cesiunii fiind de 700.000 de euro“.
 
De la acea dată, spun cei de la Anticorupţie, Horia Simu ar fi iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi al unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor, prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare.
 
„Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpaţii Dumitrean Crinuţa NicoletaMihai Cristian SebastianBaciu Remus VirgilVasilescu OanaBogdan DragoşTeodorescu Cătălin Florin şi Marko Atilla Gabor, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente) şi a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horaţiu, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 25 de hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 de euro (35 de euro/mp), echivalentul a 37.243.500 de lei“, potrivit rechizitoriului.
 
Banii ar reprezenta o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.715.000 de euro, echivalentul a 32.838.126 de lei, ceea ce ar fi provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat, concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către Horia Simu şi alte persoane beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de 32.209.990,76 de lei.

Tehnici de retrocedare a 25 de hectare din zona Brătianu - Anadalchioi (rechizitoriu)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii