Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:51 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tehnici de retrocedare a 25 hectare din zona Brătianu - Anadalchioi (rechizitoriu)

ro

26 Jul, 2016 00:00 5529 Marime text


 În prezentul dosar a fost deferit Justiţiei Alin Horaţiu Dima, al cărui nume apare şi în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa
 
ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de Combatere a Corupției au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane pentru 25 de hectare de teren situat în municipiul Constanţa. Printre inculpaţii cauzei se află Crinuța Nicoleta Dumitrean, fost președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și al Comisiei Centrale de Despăgubiri, şi evaluatorul Alin Horaţiu Dima. De altfel, în acest dosar, Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a fost audiat la DNA, el fiind citat în calitate de martor. Nu este de trecut peste faptul că numele lui Alin Horaţiu Dima apare şi în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa, unde sunt judecate, din 2008, mai multe persoane, printre care se află Radu Ştefan Mazăre şi Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.
 
Potrivit DNA, „la data de 22 octombrie 2009, inculpatul Simu Horia, printr-un intermediar, a achiziționat drepturile litigioase ce priveau o suprafață de teren situată în municipiul Constanța, prețul cesiunii fiind de 700.000 euro“.
 
„De la acea dată, inculpatul Simu Horia a inițiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajați ai societăților sale și prin intermediul unor persoane cu funcții de conducere din cadrul unor instituții publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obținerea despăgubirilor prin intervenția acestora la nivelul autorităților implicate în procedura de retrocedare. Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpații Dumitrean Crinuța Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoș, Teodorescu Cătălin Florin și Marko Atilla Gabor, în calitate de președinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente) și a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horațiu, prin care, valoarea unui teren în suprafață de 25 hectare situat în municipiul Constanța (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 de lei.
Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.715.000 euro, echivalentul a 32.838.126 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat concomitent cu obținerea unui avantaj patrimonial de către inculpatul Simu Horia și alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de 32.209.990,76 lei“, conform celor de la Anticorupţie. 
 
În rechizitoriul cauzei, procurorii DNA arată, printre altele, că „în data de 18.08.2015, Simu Horia a sesizat Secţia de combatere a corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu privire la faptul că, în anul 2010, (...) a cumpărat împreună cu (...), fiecare câte 50%, două drepturi litigioase ce aveau ca obiect două terenuri în suprafaţă de câte 25 ha din judeţul Constanţa (terenurile au aparţinut aceloraşi moştenitori, în două dosare distincte).

„Întâlniri cu prefectul judeţului Constanţa“ 

„(...), pe care denunţătorul Simu Horia îl cunoaşte din anul 2004, în cursul unei discuţii purtate la biroul său, i-a spus că dosarele de despăgubire sunt blocate la autorităţile din judeţul Constanţa şi că el este singurul care le poate debloca prin relaţiile pe care le are. În perioada următoare, (...) a intermediat două sau trei întâlniri între denunţător şi (...), prefectul judeţului Constanţa în acea perioadă, întâlniri care au avut loc la un restaurant din Bucureşti, din zona Grădina Icoanei. În urma acestor întâlniri, avocatul (...), colaborator de-al lui Simu Horia, s-a deplasat în judeţul Constanţa pentru a efectua formalităţile necesare atât la primărie, cât şi la prefectura judeţului Constanţa. (...) Suma de 50.000 euro menţionată mai sus a fost remisă de Simu Horia lui (...) în două tranşe, una în cuantum de 20.000 euro şi cea de a doua în sumă de 30.000 euro, pentru dosarul de despăgubiri al cărui titular integral era (...)“, conform rechizitoriului. 

Chemată în biroul viceprimarului Constanţei 

Tot în actul de sesizare a instanţei se mai arată că „la data de 02.11.2015, (...) a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei cu privire la faptul că în anul 2010, la sfârşitul verii - începutul toamnei, (...) - viceprimarul municipiului Constanţa a chemat-o la biroul său pentru a solicita relaţii despre un dosar înregistrat pe numele (...), moştenitoare a defunctului (...)“.
 
„De asemenea, (...) a precizat faptul că viceprimarul (...) i-a solicitat aceleaşi relaţii şi (...) - secretar al Primăriei municipiului Constanţa, dar şi convocarea în regim de urgenţă a Comisiei Locale de Fond Funciar în vederea soluţionării cererii formulate de (...). În continuare, denunţătoarea a susţinut că, în momentul în care a fost chemată de viceprimarul (...) să ofere relaţii despre dosarul mai sus menţionat, în timp ce aştepta în anticamera biroului acestuia, i s-a transmis că nu poate intra întrucât viceprimarul era ocupat cu cineva foarte important şi nu dorea să fie deranjat. În cadrul discuţiilor purtate în anticameră a aflat că viceprimarul discuta cu persoane de la Ministerul Mediului, iar în momentul în care discuţiile s-au finalizat din biroul viceprimarului au ieşit trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani, despre care a dedus că ar fi fost avocaţi. După ce a intrat în birou, viceprimarul i-a spus atât denunţătoarei cât şi secretarului primăriei, (...) să convoace urgent Comisia de Fond Funciar, pentru ca dosarul privind notificarea nr. 458/1998 să ajungă urgent la prefectură, pentru a fi trimisă ulterior la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. Întrucât (...) a argumentat că nu se poate soluţiona aşa repede dosarul deoarece trebuia verificat, viceprimarul (...) i-a transmis că nu era problema lor, respectiv a lui (...) şi (...), obligaţia lor fiind doar să îl trimită cât mai repede la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. În acest context, (...) a susţinut că în luna octombrie 2010 a fost convocată Comisia de Fond Funciar, ocazie cu care s-a întocmit dosarul şi a fost trimis Prefecturii Constanţa în vederea comunicării către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, cu toate că acesta era incomplet. De asemenea, denunţătoarea a precizat că în cadrul aceleiaşi şedinţe de Fond Funciar au fost analizate atât dosarul nr. 458/1998 cât şi dosarul nr. 8076/1991, care avea ca obiect o notificare formulată de altă moştenitoare a defunctului (...), în acest dosar existând şi o identificare a fostului amplasament.

(...) a declarat că, având în vedere dispoziţiile iniţiale date de către (...), în legătură cu rezolvarea cu celeritate a tuturor actelor ce au legătură cu cele două dosare, a soluţionat şi cererea nr. 149055/2010, formulată de reprezentantul (...), bazându-se exclusiv pe expertiza extrajudiciară întocmită de (...). Referitor la această cerere, (...) crede că a provenit de la cabinetul viceprimarului (...), iar numărul de înregistrare a fost scris pe cerere de secretara sa (...). Denunţătoarea a susţinut că Instituţia Prefectului avea obligaţia să analizeze dosarele, iar în cazul în care se constata că sunt date incomplete avea obligaţia de a restitui dosarele pentru completare, fapt ce nu s-a întâmplat în aceste cazuri“, potrivit rechizitoriului. 
 
Rechizitoriul cauzei poate fi citit integral accesând secţiunea Documente.

După cum arătam şi mai sus, în prezentul dosar a fost deferit Justiţiei Alin Horaţiu Dima, al cărui nume apare şi în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa, unde sunt judecate, din 2008, mai multe persoane, printre care se află Radu Ştefan Mazăre şi Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa. În acest proces Dima Alin Horaţiu, evaluator agreat de primăria Constanţa, este bănuit de complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie.   
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii