Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:52 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi polițiști și administratorul firmei care ridica mașini în Constanța, condamnați inițial, achitați definitiv

ro

23 Jan, 2021 00:00 3474 Marime text
  • Ieri, judecătorii Curții de Apel Constanța au decis achitarea lui Nicolae Florin Toma, administratorul firmei care ridica maşinile în Constanţa (SC Litoral Connect SRL), în baza art. 16, alin. 1, lit. D din Codul de Procedură Penală - există o cauză justificativă sau de neimputabilitate. Cei doi polițiști (Anghel Robert și Vasile Petrescu) au fost achitați în baza art. 16, alin. 1, lit. b din Codul de Procedură Penală - fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.


Doi polițiști din cadrul Secției 4 Poliție - Constanța, la momentul anului 2014, (Anghel Robert și Vasile Petrescu), condamnați în primă instanță pentru abuz în serviciu, au fost achitați definitiv, ieri, de judecătorii Curții de Apel Constanța. Tot în prezenta cauză, Nicolae Florin Toma, administratorul firmei care ridica maşinile în Constanţa (SC Litoral Connect SRL), condamnat inițial pentru infracțiunea de purtare abuzivă, la pedeapsa de 3200 lei amendă penală, a fost și el achitat.

Ieri, judecătorii Curții de Apel Constanța au decis achitarea lui Nicolae Florin Toma în baza art. 16, alin. 1, lit. D din Codul de Procedură Penală - există o cauză justificativă sau de neimputabilitate. Cei doi polițiști au fost achitați în baza art. 16, alin. 1, lit. b din Codul de Procedură Penală - fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.

Decizia de ieri a judecătorilor Curții de Apel Constanța este definitivă.

În actul de sesizare a instanței, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța au reținut în sarcina inculpaților Anghel Robert și Vasile Petrescu și Nicolae Florin Toma următoarele:

În seara zilei de 22.02.2014, în timp ce persoana vătămată V.M. se afla în interiorul autoturismului personal (....) autoturism ce fusese ridicat și depus în parcul auto situat pe bulevardul Aurel Vlaicu din municipiul, prin dispoziția lucrătorilor din cadrul Poliției Locale Constanța, de către angajații firmei administrată de către Nicolae Florin Toma, în urma unei neînțelegeri verbale generate de sancționarea contravențională a persoanei vătămate, Nicolae Florin Toma, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a folosit fără drept un spray cu substanțe iritant-lacrimogene, pulverizând conținutul acestuia în direcția persoanei vătămate, cauzându-i astfel leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare 2-3 zile de îngrijiri medicale.

Fapta s-ar fi consumat în prezența celor doi polițiști, pe atunci din cadrul Secției 4 Poliție, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu și care se aflau la fața locului, urmare a sesizării prin Serviciul 112.

„În acest context, organele de poliție, cu intenție, nu și-au îndeplinit corespunzător atribuțiile de serviciu, conforme cu disp. art. 26 alin.1 pct.1 și 8 și art. 38 din Legea nr. 218/2002, rep. privind organizarea și funcționarea Poliției Române, respectiv nu au apărat integritatea corporală a persoanei vătămate, nu au luat măsuri pentru înlăturarea pericolului care amenința siguranța numitului (...) și nici nu au întocmit corespunzător procesul-verbal privind săvârșirea infracțiunii flagrante de către T.N.F., constatate în exercitarea atribuțiilor prevăzute de lege, conform art. 61 alin.1 lit. c) C.pr.pen, încălcând totodată disp. art. 198 alin.1 C.pr.pen. și art. 199 C.pr.pen“, se arată în ancheta procurorilor.

Din cauza acestor aspecte, victima a suferit, spun procurorii, și o vătămare a drepturilor sale procesuale, din prisma tergiversării soluționării situației sale juridice, pentru care trebuia să funcționeze de la bun început principiul oficialității, dar și din perspectiva caracterului echitabil al procesului penal.

Dosarul a fost trimis spre soluționare Judecătoriei Constanța, instanță care prin hotărârea 307/2020, din 03 martie 2020, a decis condamnarea lui Nicolae Florin Toma, pentru infracțiunea de purtare abuzivă la pedeapsa de 3200 lei amendă penală (160 zile amendă x20 lei=3200 lei).

Cei doi oameni ai legii au fost condamnați, pentru infracțiunea de abuz în serviciu, la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere a pedepsei cu termen de supraveghere de doi ani.

În continuare, instanța a admis în parte acțiunea civilă formulată de partea civilă și i-a obligat pe cei trei inculpați la plata daunelor morale în sumă de câte 1000 euro fiecare către partea civilă.

Decizia Judecătoriei Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care, ieri, a decis achitarea celor trei inculpați și a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă exercitată în procesul penal de partea civilă faţă de polițiști. Mai mult, Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată acţiunea civilă exercitată în procesul penal de partea civilă faţă de inculpatul Toma Nicolae Florin.


În fina, persoana vătămată a fost obligată la plata către stat a sumei de 6000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate în faza de urmărire penală şi la judecata în primă instanţă.


Potrivit RECOM, acesta fiind consultat la data de 22 ianuarie 2021, SC Litoral Connect SRL este condusă de Nicolae Florin Toma, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 80% și de Popescu Marian, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 20%.


Citește și

Trei foști directori ai ANR, trimiși în judecată de DNA, achitați definitiv! Motivare - „Faptele nu există!“

Închis, dar găsit total nevinovat!
Un vameș din Constanța, la judecată pentru salariile și sporurile pe care nu le-a primit în timpul arestului preventiv și până la achitare


Polițistul constănțean Elvid Daniel Babalîc, acuzat de luare de mită, achitat
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii