Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:01 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ionel Olăraş, Florea Străinu şi Gheorghe Constantin Trei poliţişti trimişi în judecată de DNA Constanţa, în stare de arest, au fost achitaţi (rechizitoriu + document)

ro

31 Mar, 2016 00:00 6438 Marime text


Procurorii DNA au lucrat în dosar cu DGA Tulcea, SIPI Tulcea şi Constanţa, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Tulcea, dar au beneficiat şi de sprijinul tehnic al SRI Tulcea.

Ionel Olăraş, subcomisar de poliţie, Florea Străinu, inspector principal, şi Gheorghe Constantin, agent-şef principal de poliţie, toţi din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Tulcea, trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, pentru luare de mită, şi condamnaţi, în primă instanţă, la câte trei ani de închisoare, au fost achitaţi. Sentinţa este definitivă şi a fost dată, potrivit surselor noastre, de judecătorii Cătălin Jigău şi Valentina Boboc, din Curtea de Apel Constanţa. 
 
Cei trei au fost deferiţi Justiţiei pe data de 1 iulie 2014, în stare de arest preventiv.
 
Potrivit DNA, „în perioada 2013-2014, la nivelul judeţului Tulcea s-au săvârşit numeroase infracţiuni de corupţie de către reprezentanţi ai unor şcoli de şoferi sau ai altor agenţi economici, de către agenţi şi ofiţeri din cadrul SPCRPCÎV Tulcea, dar şi de către funcţionari din cadrul Autorităţii Rutiere Române, în legătură cu examenul de obţinere a permiselor de conducere şi a atestatelor profesionale. Din dosarul cauzei rezultă că modul de operare pentru obţinerea în mod fraudulos a permiselor de conducere pentru diferite categorii era următorul: cursanţii erau abordaţi de către instructorii auto sau de către reprezentanţii şcolilor de şoferi, care, afirmând că au influenţă asupra lucrătorilor din cadrul SPCRPCÎV Tulcea, pretindeau sume cuprinse între 150 şi 300 de euro, promiţând, în schimbul acestora, promovarea probei practice“.
 
„În acest context, la data de 16.01.2014, în oraşul Măcin a avut loc examinarea cursanţilor din această localitate, la care au participat, printre alţii, inculpaţii Străinu Florea, Olăraş Ionel şi Constantin Gheorghe, în calitate de examinatori. Anterior începerii probei practice, cei trei inculpaţi au fost invitaţi la o masă de protocol, organizată în incinta unei societăţi comerciale. Cu această ocazie, cei trei inculpaţi au primit de la o persoană, pe lângă alte foloase (produse alimentare şi băuturi alcoolice), câte 400 de lei pentru fiecare dintre cei şapte candidaţi ai şcolii sale de şoferi, de la care ea pretinsese şi primise anterior suma de 150 de euro de persoană.
 
Astfel, inculpatul Constantin Gheorghe a primit suma de 1.200 de lei pentru trei candidaţi, iar ceilalţi doi inculpaţi au primit fiecare câte 800 de lei pentru câte doi candidaţi examinaţi. Tot în aceeaşi zi, autoturismul aparţinând MAI şi folosit pentru deplasare de cei trei inculpaţi veniţi pentru examinare a fost alimentat cu benzină în valoare de 200 de lei de către persoana care intermedia relaţia dintre inculpaţii examinatori şi candidaţi“, se mai arată în documentele procurorilor Anticorupţie.
 
Dosarul a fost soluţionat de Tribunalul Tulcea, instanţă care i-a condamnat pe cei trei poliţişti la câte trei ani de închisoare. Pedepsele au fost atacate la Curtea de Apel Constanţa, care a dispus achitarea celor trei poliţişti. Totodată, Curtea de Apel Constanţa i-a obligat pe cei trei la plata unei amenzi administrative în cuantum de câte 1.000 de lei. Sentinţa Curţii de Apel Constanţa este definitivă.
 
Deciziile aplicate de cele două instanţe pot fi citite integral accesând secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa.

Rechizitoriu - Trimitere în judecată Ionel Olăraş, Florea Străinu şi Gheorghe Constantin, din Serviciul de Permise Tulcea (document)

Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii