Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:46 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cotidianul ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect cultural în premieră „Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - o expoziţie-experiment ce resuscitează viaţa artistică a Constanţei

ro

03 Jun, 2019 00:00 3910 Marime text
Fix acum un an, la Muzeul de Artă din Constanţa, unuia dintre cei mai importanţi artişti plastici contemporani români - Florin Stoiciu - i se vernisa expoziţia de artă vizuală „Gestul în xilogravură”, al cărei catalog era semnat de vicepreşedintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu.
 
Iniţiată în 2015, această expoziţie cunoscuse mai multe etape de lucru, fiind o developare treptată a gestului (intenţie şi intuiţie artistică totodată) şi a ideilor artistice prin intermediul liniilor de forţă exprimate prin tehnica gravurii în lemn. Tematica variată, pornind de la formele decorative la peisaje, nuduri şi măşti, printre altele, sugera un limbaj universal ce anula ideea graniţelor teritoriale sau mentale, realizând conexiuni ce modificau privitorului felul în care acesta se raportează la realitate şi, totodată, la artă. Prin expunerea matriţelor, artistul a oferit astfel posibilitatea vizitatorilor de a privi în laboratorul artistic al acestuia.
 
„O expoziţie Stoiciu este mereu un câştig în istoria contemporană a gravurii româneşti”, afirma reputatul academician Theodorescu, aşa că, de astăzi, cotidianului ZIUA de Constanţa îi revine onoranta misiune de a promova într-un mod inedit o nouă expoziţie-experiment semnată de acest artist ce se bucură de recunoaştere naţională şi internaţională.
 
De data aceasta, el propune constănţenilor şi tuturor celor ce se vor afla pe litoral un demers cu totul aparte, într-o expoziţie intitulată „Gestul în desen”/„Desenul pe pânză”, care va fi vernisată la jumătatea acestei luni tot la Muzeul de Artă din Constanţa, curatorul expoziţiei fiind dr. Doina Păuleanu.
 
Un vizionar în permanentă căutare de provocări, prof. univ. dr. Florin Stoiciu - care predă, de doi ani, şi la Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius” - îmbină experimentul cu demersul pedagogic, aducând laolaltă nume consacrate ale artei contemporane româneşti, alături de studenţi, mai tineri sau mai... „copţi”.
 
În fapt, celor 30 de portrete realizate invitaţilor săi de Florin Stoiciu li se vor alătura cu lucrări personale chiar cei portretizaţi şi despre care nici nu bănuiaţi că ar avea asemenea preocupări în domeniul artelor vizuale. Cum este cazul a doi membri ai Academiei Române - Mircia Dumitrescu şi Eugen Mihăescu ori fondatorilor trupei Phoenix - Nicu Covaci şi Valeriu Sepi, dar şi graficieni, pictori, sculptori, profesori de liceu, profesori universitari, studenţi.
 
Începând de astăzi, îi veţi cunoaşte, rând pe rând, pe toţi expozanţii portretizaţi de Florin Stoiciu, prin intermediul cotidianului ZIUA de Constanţa, care vă va oferi posibilitatea nu numai de a le studia CV-ul, ci şi de a-i descoperi şi altfel, într-un scurt interviu la care au fost „supuşi” de organizatorul expoziţiei-experiment „Gestul în desen”/„Desenul pe pânză”, în persoana colegei noastre de breaslă drd. Anastasia Stoiciu (la rândul ei expozantă).
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii