Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:41 01 04 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreșteDobrogea. ZIUA de Constanța, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Dorin George Barbu - „Vreau ca și Constanța să ne iubească pe noi, artiștii plastici“

ro

04 Jun, 2019 00:00 977 Marime text
Cotidianul ZIUA de Constanţa este partener al proiectului cultural „Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - o expoziţie-experiment realizată de Florin Stoiciu, care va fi vernisată pe 14 iunie la Muzeul de Artă din Constanţa. În fiecare zi, până pe 13 iunie, îi veţi cunoaşte, rând pe rând, pe toţi expozanţii portretizaţi de Florin Stoiciu, prin intermediul cotidianului ZIUA de Constanţa, care vă va oferi posibilitatea nu numai de a le studia CV-ul, ci şi de a-i descoperi şi altfel, într-un scurt interviu la care au fost „supuşi” de drd. Anastasia Stoiciu, organizator al expoziţiei.
 


- Care este legătura ta cu Florin Stoiciu și cu expoziția-eveniment „Gestul în desen/Desenul pe pânză”, la care participi?
 
- L-am cunoscut pe Florin Stoiciu unde altundeva decât într-o galerie de artă, unde a vernisat o expoziție a studenților săi din Universitatea „Ovidius” din Constanța. Expozeul său la obiect, clar, cu elemente concrete despre artă și scopul didactic urmărit, s-a terminat cu o frază pe care am memorat-o fără să-mi propun și care mă urmărește și acum: „...cât despre valoarea artistică a lucrărilor din această expoziție, este mai bine să lăsăm generațiile viitoare să judece”. M-am regăsit în ce am auzit în acea seară și din acel moment am știut că este începutul unei colaborări. Dar a fost mai mult de atât, l-am cunoscut nu numai pe artistul Florin Stoiciu, ci și pe omul Florin Stoiciu. A intrat în viața mea cu calm, sigur pe el, optimist, tenace în tot ce-și propune, prietenos cu lumea din jur, am avut senzația că ne cunoaștem dintotdeauna. Pasiunea lui pentru desen și gravură mă motivează să pun în practică lucruri învățate din lucrările lui. Invitația pe care mi-a făcut-o, să expun alături de el și de alți treizeci de mari artiști, mă onorează și pentru asta îi mulțumesc.
 
- Ce reprezintă pentru tine Dobrogea?
 
- Constanța este marea, valurile, pescărușii, iubirile și prieteniile mele. Și mai este liantul experiențelor și experimentelor mele artistice. Nu sunt patetic de felul meu, dar eu iubesc acest oraș ca toți locuitorii lui, de altfel. Și vreau ca și Constanța să ne iubească pe noi, artiștii plastici.
 
- În final, lansează o invitație la vernisajul de pe 14 iunie.
 
- Invitația mea este de fapt o rugăminte către toți constănțenii... Nu ratați niciun eveniment artistic organizat în oraș, cu atât mai puțin expoziția „Gestul în desen”organizată de prof.univ.dr. Florin Stoiciu cu cei treizeci de invitați ai săi, care va avea loc la Muzeul de Artă din Constanța, vernisată de criticul de artă Doina Păuleanu.
 
Despre Dorin George Barbu
 
Artist plastic constănțean, manager la Art Gallery Constanța.
Născut pe 8 martie 1957, în localitatea Medgidia, județul Constanța. În 1982 a absolvit Facultatea de Mecanică din cadrul Politehnicii Timișoara.
Absolvent licență și master la Facultatea de Arte, Universitatea „Ovidius“, Constanța. Peste 50 de expoziții colective în țară și în străinătate și 6 personale. Din 2017 este membru al UAP. Din 2014 este manager al Art Gallery Constanța. Aici a organizat, în perioada 2014-2019, 46 de expoziții cu artiști profesioniști din țară și din străinătate.
 
Citește și:


Cotidianul ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect cultural în premieră „Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - o expoziţie-experiment ce resuscitează viaţa artistică a Constanţei


„Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - Argument expoziţional (document)


„Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - un festival al artei la Constanţa (document)

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii