Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:01 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Nicu Covaci (Phoenix) - „Mă bucur că am prilejul să arăt câteva dintre lucrările mele, în care am pus mult suflet“ (document)

ro

05 Jun, 2019 00:00 2923 Marime text
Cotidianul ZIUA de Constanţa este partener al proiectului cultural „Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - o expoziţie-experiment realizată de Florin Stoiciu, care va fi vernisată pe 14 iunie la Muzeul de Artă din Constanţa. În fiecare zi, până pe 13 iunie, îi veţi cunoaşte, rând pe rând, pe toţi expozanţii portretizaţi de Florin Stoiciu, prin intermediul cotidianului ZIUA de Constanţa, care vă va oferi posibilitatea nu numai de a le studia CV-ul, ci şi de a-i descoperi şi altfel, într-un scurt interviu la care au fost „supuşi” de drd. Anastasia Stoiciu, organizator al expoziţiei.
 

 
- Care este legătura ta cu Florin Stoiciu şi cu expoziţia-eveniment „Gestul în desen / Desenul pe pânză”, la care participi? 
 
- Nu există, din păcate, nicio legătură cu Florin Stoiciu, care apare ca un artist deosebit şi lăudat de toată lumea. Mi-ar face o mare bucurie şi onoare să-l cunosc cu această ocazie. Eu am plecat din ţară din 1976 şi nu mai ştiu ce se întâmplă pe plan spiritual. Ideea de a face un eveniment  cu titlul „Gestul în desen” îmi dă dreptate când afirm că poporul nostru are nevoie de simboluri şi mesaje chiar subliminale; până şi o pictură abstractă poate transmite o stare emoţională şi spirituală intensă.
 
Eu am experimentat acest lucru cu muzica, cântând chiar piese fără text alături de Gheorghe Zamfir, piese care au făcut să se ridice lumea în picioare, să plângă mii de oameni sau să-i facem să sară în sus de bucurie. Datoria artistului, în momentul în care are acest har dumnezeiesc, este să dea mai departe! Acest lucru l-am făcut eu în 56 de ani de muzică, timp în care nu mă ştie nimeni de artist plastic. Mă bucur că am prilejul să mai bucur şi pe alţii arătând câteva dintre lucrările mele, în care am pus mult suflet, şi să fiu apreciat alături de alţi artişti plastici ce au răvăşit piaţa. M-aş bucura şi mai mult dacă aceste evenimente ar fi mai des şi mai bine popularizate, căci astăzi poporul are nevoie de o polarizare, şi nu de o derută generală bine controlată de ştim noi cine.
 
- Ce reprezintă pentru tine Constanţa (Dobrogea)? O urare...
 
- Constanţa reprezintă pentru mine un templu spiritual, căci de la vârsta de 3 ani am fost ÎN FIECARE AN LA MARE, dus de mama mea, şi din anii 60 am cântat cu formaţia mea în fiecare vară 2-3 luni zi de zi sau noapte de noapte. Aveam, la vârsta de 11 ani, echipament de scafandru rusesc, cu arbaletă, şi prindeam şi prind şi astăzi, căci sunt scafandru cu diplomă, chefali sau alţi peşti. La 10 metri sub apă nu mai ai datorii, nu te fugăreşte nimeni, eşti doar tu cu respiraţia ta şi te poţi regăsi, un lucru care este foarte necesar astăzi.
 
Iubesc marea şi iubesc Constanţa.
Îi urez acestui oraş deosebit să aibă puterea să reziste concurenţei internaţionale, să devină curat, liniştit şi să ofere o zonă nu doar comercială, dar şi spirituală celor ce caută şi au nevoie de aşa ceva.
 
- Lansează o invitaţie la acest eveniment într-o frază sau câteva propoziţii, într-un mod inedit!
 
- Dragii mei, arta este o hrană sufletească de care avem mare nevoie. Nu ajunge să avem ce să mâncăm sau să bem... rostul vieţii constă în starea emoţională şi spirituală în care trăim. Hai să nu ne lăsăm furaţi de consum, individualitate şi concurenţă. Hai să ţinem împreună şi să ne bucurăm să fim fraţi spirituali, să ne bucurăm de bine şi să pedepsim răul!
Acesta este de fapt şi mesajul formaţiei PHOENIX: Găseşte-ţi şira spinării şi învaţă să spui NU!
 
În secţiunea „Documente“ puteţi citi CV-ul integral al artistului Nicu Covaci
 
Citește și:

Cotidianul ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect cultural în premieră „Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - o expoziţie-experiment ce resuscitează viaţa artistică a Constanţei
 
„Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - Argument expoziţional (document)
  
„Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - un festival al artei la Constanţa (document)

 #sărbătoreșteDobrogea. ZIUA de Constanța, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Aurel Bulacu - „Sunt onorat să fiu lângă niște artiști de foarte bună calitate“ (document) 

#sărbătoreșteDobrogea. ZIUA de Constanța, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Marieta Besu - „Artiștii vizuali sunt principalii creatori de patrimoniu!“ (document)
 
#sărbătoreșteDobrogea. ZIUA de Constanța, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Dorin George Barbu - „Vreau ca și Constanța să ne iubească pe noi, artiștii plastici“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii