Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:06 21 06 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revista „Ex Ponto“ - invitaţie la lectură cu gândul la Ovidius (galerie foto)

ro

03 Apr, 2017 00:00 1856 Marime text
Primul număr din acest an al revistei de cultură „Ex Ponto. Text / Imagine / Metatext“ a văzut recent lumina tiparului şi aşteaptă să fie citit sau măcar răsfoit de către cei care doresc să ia pulsul literaturii contemporane. 
 
Cel dintâi articol al publicaţiei, editorialul, poartă semnătura latinistului Ştefan Cucu şi îi este dedicat „unuia dintre cei mai mari reprezentanţi ai liricii universale“, Publius Ovidius Naso, de la a cărui naştere s-au împlinit, anul acesta, 2.060 de ani, comemorându-se, totodată, în 2017, bimilenarul morţii sale. De asemenea, coperta întâi a revistei îi este dedicată „poetului gingaşelor iubiri“.
 
Editorialul „Anul OVIDIUS şi profundele sale semnificaţii în spaţiul românesc şi în cel pontic“ se încheie cu un fel de „concluzie“ a modului în care este celebrat autorul „Tristelor“ şi „Ponticelor“ la Marea Neagră: „Existenţa unei universităţi de prestigiu în Dobrogea - singura universitate din lume care poartă numele de «Ovidius» -, a unui Centru de Studii Ovidiene, a unui teatru (sic!), a unui liceu, a unui oraş şi a unei mari pieţe publice cu numele marelui exilat este o dovadă a omniprezenţei, a permanenţei spiritului ovidian în spaţiul pontic“.

„Îmi propun să-mi simplific mereu viaţa“

În secţiunea „Text“, cititorii vor descoperi un interviu acordat Angelei Baciu de către Ana Blandiana şi dedicat poetei în contextul aniversării zilei sale de naştere (25 martie). Răspunsul la prima întrebare reflectă ritmul trepidant al vieţii marii intervievate: „Îmi propun să-mi simplific mereu viaţa, să o eliberez din programări, planuri, proiecte, interviuri, să-mi rămână mai mult spaţiu liber pentru reverie şi meditaţie, pentru scris şi citit. Din păcate, nu prea reuşesc. Am sentimentul că sunt într-un mixer care se învârte din ce în ce mai repede şi ameninţă să se oprească prin explozie“. Tot în secţiunea „Text“ se regăsesc fragmente de proză, dar şi poezii, precum şi pagini de memorialistică, redactorul-şef al revistei „Ex Ponto“, Ovidiu Dunăreanu, invitându-ne să aruncăm o privire în „Oglinzile memoriei“.
 
Secţiunea „Imagine“ îi este dedicată plasticianului Filiz Velula, reproducerile după lucrările sale fiind însoţite de opiniile critice ale Doinei Păuleanu, critic şi istoric de artă, director al Muzeului de Artă din Constanţa.

Comentarii, interpretări, lecturi, critica ideilor literare, profiluri intelectuale şi teorii literare ocupă un loc important în secţiunea „Metatext“ a publicaţiei constănţene de cultură.
 
Revista trimestrială de cultură „Ex Ponto. Text / Imagine / Metatext“ apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România, cu susţinerea filialei Dobrogea. Publicaţia este membră a Asociaţiei Revistelor, Imprimeriilor şi Editurilor Literare (ARIEL).
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii