Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:37 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT. Vernisaj la Constanța Expoziția „Ovidiu acasă, la Tomis” are loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

31 Aug, 2023 10:54 922 Marime text
Sala „Ovidiană” a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța găzduiește astăzi vernisajul expoziției „Ovidiu acasă, la Tomis” realizată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Consiliul Județean Constanța, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța.
 
Despre poetul Publius Ovidius Naso și recunoștința constănțenilor vor vorbi: dr. Lavinia Dumitrașcu, dr. Cristian Cealera, dr. Sorin Marcel Colesniuc și Corina Apostoleanu de la Biblioteca Județeană Constanța. 

 „Poetul Publius Ovidius Naso a fost exilat de împăratul Romei la Tomis. Venit din luxoasa capitală a Imperiului Roman, lui Ovidius nu i-a plăcut noua sa viață la Pontul Euxin. Ne-a lăsat mărturie Tristele și Ponticele, surse de informații despre realitățile și locuitorii Tomisului. Și, totuși, autohtonii l-au iubit și, de-a lungul timpului, i-au cinstit memoria”, transmite MINAC în comunicatul de presă. 

Expoziția este deschisă până pe 14 septembrie 2023.

UPDATE: ORA 11.00

„Astăzi am venit cu o expoziție foto-documentară făcută împreună cu Cristi Cealera și Sorin Colesniuc“ - a precizat Lavinia Dumitrașcu. 


Ia cuvântul Cristian Cealera

„Mă preocupă subiectul Ovidius, dar nu are cum să nu te preocupe atât timp cât ești dobrogean. Eu îl văd pe el ca un protector al locului. Lui Ovidius îi datorăm povestea întemeierii. Dincolo de aspectul mitologic, Ovidius înseamnă istorie. El ne vorbește despre geți, greci și barbarii care au venit aici. Viața și moartea lui reprezintă încă semne de întrebare. Nici azi nu se știe motivul pentru care a fost exilat. Panourile pe care le-am pregătit prezintă povestea statuii lui Ovidius și a Constanței moderne“ - a menționat Cristian Cealera. 

Sorin Colesniuc ia cuvântul

Pentru noi este un mister locul unde a fost înmormântat, dar din fericire încă se fac cercetări. M-am gândit că este potrivit că astăzi să prezint câteva dintre poeziile sale“ - a precizat Sorin Colesniuc. 


Sorin Colesniuc începe să recite versurile. 

Lavinia Dumitrașcu vorbește despre expoziție și partea modernă. 

„Statuia lui Ovidius a fost ridicată la cererea prefectului Remus Opreanu. Statuia a avut trei poziții. “ - a precizat Lavinia Dumitrașcu. 

Lavinia Dumitrașcu spune că valoarea statuii astăzi este de 12,45 de lei, ceea ce este o rușine. 

„Am gândit expoziția și ca să  subliniez înfrățirea dintre Constanța și Sulmona, orașul natal al lui Ovidius“ - a mai precizat Lavinia Dumitrașcu. 


Citește și: 

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează vernisajul expoziției „Ovidiu acasă, la Tomis”


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii