Retrospectiva 2024. Decese în sport Constanța „S-a stins tragic, la doar 27 de ani, împietrind de durere inimile celor care l-au cunoscut!“
Retrospectiva 2024. Decese în sport Constanța: „S-a stins tragic, la doar 27 de ani, împietrind de durere
04 Jan, 2025 16:39
ZIUA de Constanta
2958
Marime text
- Unicul copil al familiei a părăsit mult prea devreme această lume. Toți simt lipsa sufletului său blând!
Și în 2024, sportul constănțean a fost îndoliat de dispariția dintre cei vii a mai multor reprezentanți ai săi, fie că a fost vorba de foști jucători, antrenori, președinți sau alți conducători ori antrenori încă în activitate, ba chiar la o vârstă tânără, la început de drum în antrenorat!
Ianuarie
Teodor Crăciun
A fost primul director al Clubului Sportiv Școlar Medgidia
Doliu la Medgidia, unde s-a stins din viață Teodor Crăciun, personalitate a sportului și a învățământului din acest municipiu.
Teodor Crăciun a fost primul director al Clubului Sportiv Școlar Medgidia, dar a activat și ca profesor de educație fizică și sport.
Viața și cariera deosebite ale lui Teodor Crăciun au fost evocate de Valentin Petricală, fost handbalist, dar şi jucător de fotbal, personalitate a sportului, cel care a avut cel mai lung mandat, 21 de ani (1991 - 2012), la conducerea CSS Medgidia, ca director.
„Trist, foarte trist! Domnul profesor Teodor Crăciun ne-a părăsit! Un profesor de excepție, un om apreciat și respectat de zecile de generații de elevi, de părinți, de întreaga comunitate! A fost primul director al Clubului Sportiv Școlar Medgidia, 1978 - 1989, rezultatele meritorii obținute de sportivii clubului la competițiile naționale și internaționale în acea perioadă i se datorează în mare parte. Din anul 1989, s-a întors la catedra de educație fizică și sport a Colegiului Tehnic «N. Titulescu», unde a funcționat până la pensionare. Întreaga sa activitate a fost un succes, echipele de handbal ale fostei Școli Profesionale IMUM clasându-se pe podiumul Campionatelor naționale ale Ministerului de profil.
Îmi amintesc de ultimii mei ani de liceu, 1968 - 1970, când echipele de handbal ale celor două unități școlare, Liceul «N. Bălcescu» (prof. Gheorghe Răuță) și Sc. Prof. IMUM (prof. Teodor Crăciun) au fuzionat și au format o echipă de handbal foarte bună care a dominat competițiile judetene la nivel de juniori.
Despre Profesorul, Omul, Teodor Crăciun se poate vorbi foarte mult. Îmi este foarte greu să mai pot spune ceva, dispariția dânsului lasă un gol imens în învățământul și sportul medgidian și dobrogean.
Dumnezeu să-l odihnească în pace! Drum lin către ingeri, domnule profesor“, a precizat Valentin Petricală, cel care a jucat un rol deosebit în revigorarea handbalului la Medgidia, dar şi în dezvoltarea sportului în general.
„Colectivul Clubului Sportiv Școlar Medgidia regretă profund trecerea în neființă a domnului profesor Teodor Crăciun și transmite sincere condoleanțe familiei“, a fost și mesajul CSS Medgidia.
Teodor Pilcă
Fost fotbalist și președinte la Farul Constanța
Doliu, la început de an, și la Farul Constanța, după ce s-a stins din viata Teodor Pilcă. Acesta a fost fotbalist la clubul de la malul marii, după care a îndeplinit și funcția de președinte.
„Rămas bun, Teodor Pilcă! Farul Constanța anunță cu regret decesul lui Teodor Pilcă, fostul jucător și apoi președinte al clubului nostru în anul revenirii în prima divizie (1988). Condoleanțe familiei! Vei fi mereu în amintirea noastră, nea Bebe!“, a fost mesajul campioanei României din sezonul 2022/2023.
Paul Cămui
„Ne-a părăsit mult prea devreme. Copiii și colegii vor simți lipsa unui suflet blând!“
În aceeași lună ianuarie, sportul din Constanța a fost lovit de tragedia decesului, la numai 27 de ani, al lui Paul Cămui, antrenor la grupa de mini-volei a CSM Constanța!
Tânărul tehnician împlinise acea vârstă în luna decembrie a anului 2023. Fost voleibalist, Paul Cămui provine dintr-o familie bine-cunoscută în sportul de pe litoral, părinții săi, Cristian și Irina, fiind foști mari sportivi. Cristian Cămui, actualul director tehnic al Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi“, a fost un fotbalist mare în tinerețe, jucând, printre alte echipe, la Steaua şi la Farul Constanța, iar rezultate importante a obținut și ca antrenor. Irina a fost o handbalistă de top.
Singurul copil al al familiei Cămui, Paul a cochetat prima data cu fotbalul (la Farul Constanța), dar s-a oprit în cele din urmă la volei, construindu-și o carieră în sportul la fileu, care l-a dus, ca tânăr sportiv, de la CSS1 Constanța, la CVM Tomis Constanța (unde a încheiat junioratul și cu care a și ieșit campion al României la nivel juvenil).
Apoi, la seniori, a jucat (în prima ligă) la formații precum CSM București, UVT Timișoara, U Cluj și CSM Câmpia Turzii, înainte de a ajunge, în sezonul 2020/2021, la Academia Tomis, care, la finele acestei stagiuni, a promovat în premieră în Divizia A1. Constanța nu mai avea echipă masculină în eșalonul de elită al voleiului românesc din 2016!
Cu lotul național, Paul Cămui a participat și la Universiada de vară de la Taipei.
Paul a evoluat în Divizia A1 și cu CSM Constanța, iar de anul trecut s-a dedicat exclusiv antrenoratului.
Paul Cămui făcea parte din colectivul tehnic al grupei de mini-volei a CSM Constanța alături de Viorel Prejbeanu și Răzvan Parpală, iar micii sportivi l-au avut pe bancă, în 2023, la turneele de la Ploiești și Galați.
Primul său meci din cariera de antrenor a coincis cu o victorie, CSM Constanța învingând cu 3-2 Arcada Galați la turneul de la Ploiești!
Paul Cămui era și profesor de sport, la Școala Gimnazială nr. 28 „Dan Barbilian“ din Constanța.
„Dumnezeu să-l aibă în paza sa! Lumea voleiului și a celor de la CSM Constanța este mai săracă de astăzi! Am rămas fără Paul Cămui, jucător și apoi antrenor la clubul nostru, de care ne leagă cele mai frumoase amintiri cu care am început drumul numit CSM Constanța în sportul de performanță. Paul a făcut parte din echipa Constanței care a promovat în Divizia A1 Masculin ca mai apoi să evolueze pentru noi la primul sezon în Divizia A1.
Dragostea sa pentru volei nu se termina la fluierul arbitrului, el alegând calea antrenoratului, la CSM Constanța, unde avea sub îndrumare primii pași ai viitorilor campioni ai Constanței, la mini volei.
Suntem alături de toți cei care îi vor simți pierderea, lipsa sa, zâmbetul său și preluările de pe terenul de volei. Ne vei lipsi, Paul! Condoleanțe familiei!“, a fost mesajul CSM Constanța.
„Academia Gheorghe Hagi și Farul Constanța sunt alături de directorul tehnic Cristian Cămui la trecerea în neființă a fiului său, Paul, plecat dintre noi la o vârstă foarte fragedă.
Dumnezeu să ofere multă putere familiei în aceste aceste momente foarte dificile.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!“, au transmis un mesaj de condoleanțe și Academia Hagi și Farul Constanța.
Un mesaj de condoleanțe a transmis și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța:
„DJST Constanța este alături de fosta colegă Irina Cămui, în greaua și nedreapta încercare prin care trece, la pierderea fiului său. Paul Cămui, profesor de sport și antrenor de volei, s-a stins tragic la doar 27 de ani, împietrind de durere inimile celor care l-au cunoscut. Sincere condoleanțe familiei lovite de această tragedie! Dumnezeu să-l poarte în lumină!“.
Colectivul Școlii Gimnaziale nr. 28 „Dan Barbilian“ Constanța a transmis:
„În aceste momente dificile, suntem alături de familia colegului nostru Paul Cămui, profesor de educație fizică, care ne-a părăsit mult prea devreme. Copiii și colegii vor simți lipsa unui suflet blând. Drum lin către îngeri!“.
Și Federația Română de Volei a regretat dispariția prematură din viață a celui ce a fost Paul Cămui.
„Drum lin, Paul Cămui!
Paul Cămui, fost jucător și antrenor la CSM Constanța, a încetat din viață la doar 27 de ani! Vestea trecerii în neființă a tânărului voleibalist a lovit ca un trăsnet lumea voleiului. Paul Cămui a reprezentat România la Universiada de la Taipei, din 2017, și a fost coleg între alții cu Adi Aciobăniței, Robert Vologa sau Marius Iftime.
Paul s-a născut și a crescut într-o familie de sportivi, tatăl său Cristian Cămui fotbalist la Farul și Steaua București, actualmente director tehnic la Academia de Fotbal «Gheorghe Hagi», iar mama sa Irina Cămui, handbalistă în prima divizie. Paul a jucat și el fotbal, dar s-a îndrăgostit de volei. A jucat pentru CSM București, U Cluj, CSM Constanța, promovând cu echipa de pe Litoral în prima ligă.
În ultimul timp, se apucase de antrenorat, dar și de arbitraj. Suntem alături de familia îndurerartă, de toți cei care l-au cunoscut pe Paul. E o pierdere grea, dar îi vom păstra vie amintirea. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Condoleanțe familiei!“, s-a arătat pe pagina de Facebook a FRV.
Cicerone Manolache
„A plecat spre ceruri, spre o lume fără dureri“
În prima lună a anului, s-a stins din viață, la vârsta de 87 de ani, și fostul mare fotbalist, dar și antrenor, Cicerone Manolache. Acesta a jucat și la Farul Constanța, fiind component al formației care, în sezonul 1966/1967, ocupa locul patru în Divizia A.
„Soțul meu Cicerone Manolache a plecat spre ceruri, spre o lume fără dureri“, a anunțat soția fostului fotbalist, care s-a stins din viață în județul Timiș, acolo unde își ducea bătrânețile.
„Farul Constanța anunță cu regret decesul lui Cicerone Manolache, fostul atacant al formației noastre din perioada 1965-1968. Cicerone Manolache a evoluat în 66 de partide pentru Farul în primul eșalon și a marcat zece goluri în tricoul «alb-albastru». Sincere condoleanțe familiei!“, a fost mesajul clubului constănțean.
Cicerone Manolache a evoluat pe litoral timp de trei sezoane, toate în prima ligă (1965/1966, 1966/1967 și 1967/1968), disputând 66 de partide și înscriind zece goluri în tricoul „alb-albastru“.
În prima stagiune, încheiată de echipă pe locul nouă, a jucat în 25 de partide și a punctat de trei ori.
În anul următor, când Farul a obținut una dintre cele trei clasări pe locul patru din istoria clubului, are 22 de partide și șase goluri, iar în ultimul (când formația a fost a noua în Divizia A) - 19 apariții și un gol.
Februarie
Nicolae Cabrancea
„Familia Gloriei Băneasa este mai săracă“
Doliu la Gloria Băneasa și în fotbalul județului Constanța, după ce s-a stins din viață Nicolae Cabrancea, fost jucător la această echipă, dar și președinte al clubului.
„Familia Gloriei este mai săracă, după ce fostul nostru jucător și președinte, Cabrancea Nicolae, a decedat la vârsta de 74 de ani! CS Gloria Băneasa transmite condoleanțe familiei!“, este mesajul Gloriei Băneasa.
„Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace! Am avut un respect deosebit pentru el! Condoleanțe familiei îndurerate!“
„Dumnezeu să-l odihnească în pace, a fost un om bun. Condoleanțe familiei!“
„Drum lin către îngeri, bunul Dumnezeu să-l așeze la masa drepților!“
„Odihnă veșnică, bunul nostru fin!“
„Dumnezeu să-l ierte, condoleanțe familiei, îmi pare foarte rău, un om cu suflet bun!“, au fost și câteva dintre mesajele apropiaților.
Mai
Costel Căileanu
Culturist, multiplu campion national, decedat la 54 de ani
Pe 16 mai 2024, la vârstă de numai 54 de ani, a murit culturistul Costel Căileanu, din Năvodari. Acesta s-a stins din viață într-un grav accident petrecut pe drumul dintre Năvodari și Corbu.
Fost multiplu campion național și medaliat cu bronz la Campionatul Balcanic, Costel Căileanu nu mai participa în competiții, dar nu renunțase la practicarea culturismului și, în plus, pregătea mai mulți tineri la acest sport. Costică făcea culturism de la 20 de ani, iar în tinerețea sa era celebru pentru forma cu care concura. El evolua în concursuri la categoria grea și avea o calitate musculară deosebită.
A cucerit mai multe titluri de campion al României și de fiecare dată a fost la bătaie și la open, alături de câștigătorii celorlalte categorii, pentru titlul de campion absolut al competiției respective.
Costică era de loc din localitatea Alexandru Ioan Cuza, din județul Iași, și a venit la Năvodari, unde avea să se stabilească, în anul 1987. Campionul a concurat și pentru CS Farul Constanța, iar ulterior a deschis la Năvodari un club propriu. Clasat pe locul trei la Balcaniadă, Costică a venit apoi aproape de podium, pe locul patru, la un Campionat Balcanic al veteranilor, în 2017, după cum a câștigat mai multe cupe și Grand Prix-uri cu participare internațională, desfășurate în România.
Costel Căileanu a făcut o perioadă și box, la Petromidia Năvodari, având câteva victorii la pugiliști cunoscuți.
Pe rețelele de socializare, mesajele de condoleanțe curg, prietenilor și celor apropiați nevenindu-le să creadă că fostul sportiv nu mai este.
Un mesaj tulburător a postat unul dintre prietenii lui Costel Căileanu.
„Prin ce mi-ai dat să trec, Doamne… să-mi plâng generatia mea… sportivii mei… sufletul meu… și o spun cu mâna pe inimă… Costică pentru mine ca și sportiv va rămâne în telefon… PE VIAȚĂ..
Un număr care nu va mai suna niciodată… și nici nu va mai răspunde nimeni…
Azi nu mă antrenez… sunt căzut… am fost sunat… «Maestre, prietenul dumneavoastra a murit…»
Un accident l-a oprit din drumul pe care cu greu l-a construit… DRUMUL CULTURISTULUI…
Mi-e greu… tot mai greu să postez, prietenii mei… CUM SE DUC… mi-e greu…
Mă doare sufletul și nu uit când vorbeam la telefon și îmi spuneai… ADRIAN, VOM RĂMÂNE LEGENDE…
Dumnezeu să te odihnească în pace… PRIETENUL MEU…
Campionul unei mari iubiri… CULTURISMUL…“, a fost mesajul.
Iunie
Gogu Cojocaru
A rămas în istorie ca marcatorul primului gol al echipei Constanței în Divizia A
Pe 12 iunie 2024, s-a stins din viață, la vârsta de 97 de ani, legendarul Gogu Cojocaru. Fost fotbalist, acesta a rămas în istorie ca marcatorul primului gol al echipei Constanței în Divizia A!
În 1954, echipa Locomotiva PCA Constanța (înaintașa Farului Constanța) a dus fotbalul constănţean în premieră în primul eşalon. Meciul de debut în A s-a jucat pe 6 martie 1955, pe terenul lui Dinamo Bucureşti. Locomotiva PCA a pierdut cu 1-4, iar Grigore (Gogu) Cojocaru a semnat reuşita oaspeţilor.
„A fost golul de 0-1, am deschis scorul. Am înscris în minutul 15, cu un şut plasat de la 14 metri, la colţ. Peste zece minute, Sever a înscris şi el, un gol valabil în opinia mea, dar arbitrul l-a anulat. S-a speriat că am putea s-o batem pe Dinamo”, declara peste ani Gogu Cojocaru.
Echipa cu care Locomotiva PCA a promovat în Divizia A, cu antrenorul Ion Troancă la timonă, a fost: Nebela - Doicescu, Zlotea, Marcu - Tatomir, Jarnea - Neli Ispas, Gogu Cojocaru - Vultur, Sever, Cristof. Sistemul de joc era 3-2-2-3, celebrul W - M, iar Gogu Cojocaru evolua ca inter stânga.
După promovarea din 1954, Locomotiva PCA nu a rezistat decât un an în primul eşalon, unde a revenit apoi în 1958. La a doua promovare, Gogu Cojocaru nu mai juca însă, pentru că, în 1955, la 29 de ani, se retrăsese de la echipă ca jucător, nemaiputând face faţă şi serviciului (era contabil-şef în Port), şi fotbalului. A rămas însă alături de Locomotiva PCA în staff-ul conducător, iar în 1958, când echipa s-a întors în A, îndeplinea această calitate.
În 1955, Cojocaru a alcătuit, din foşti fotbalişti, o echipă a oraşului, cu care a participat la numeroase turnee externe, în Bulgaria (de vreo 20 de ori), Polonia sau Germania. De asemenea, în anul 1987, Gogu Cojocaru a pus pe roate campionatul de old-boys, conducând întrecerea mulți ani, până când problemele de sănătate l-au determinat să se oprească.
Iulie
Gheorghe și Elena Bulilete
Soț și soție, antrenori de karate, au murit într-un accident rutier
Două persoane au decedat pe 9 iulie 2024, într-un grav accident rutier petrecut la Satu Nou, în județul Constanța, soț și soție, Gheorghe și Elena Bulilete, din Cernavodă, antrenori de karate!
De loc din Onești, județul Bacău, dar stabilit, ulterior, la Cernavodă, Gheorghe Bulilete avea 55 de ani și a început acest sport în 1987. A fost campion judeţean şi zonal, dar a avut succes şi pe plan naţional, ieşind trei ani la rând campion al României, la kata (luptă imaginară cu unul sau mai mulţi adversari). A concurat până la 33 de ani, după care s-a dedicat antrenoratului. Atât el, cât și soția sa, dar și cele două fiice, Lavinia și Georgiana (care au practicat și ele karate, cu rezultate deosebite) au dobândit centura neagră.
Cele două fete şi-au depăşit părinţii în ce priveşte performanţa. Ambele sunt campioane naţionale şi medaliate cu bronz la Campionatul Mondial de karate Shotokan WSKU, din 2013, de la Istanbul, unde Georgiana a urcat de două ori pe podium la junioare, la kata (individual şi pe echipe), iar Lavinia a fost a treia la senioare, la kumite (cu echipa României). Ambele surori au centura neagră, iar Lavinia a absolvit şi cursul de arbitru.
„Nu am cuvinte, sunt consternat! Eram prieteni de-o viață și ne aflam în relații foarte bune. Una dintre fetele lor mi-a fost studentă. Au fost niște oameni deosebiți, corecți și dedicați sportului. Antrenau împreună. Îmi pare nespus de rău pentru această tragedie. Conducerea clubului Marea Neagră Constanța este alături de familia îndoliată și adresează sincere condoleanțe“, a declarat Florin Iordănoaia, președintele CS Marea Neagră Constanța.
Mesajele de consoleanțe au curs și pe rețelele de socializare, prietenii și foștii colegi regretând nespus cele întâmplate.
„Dumnezeu să-i odihnească în pace! Doi oameni minunați, cu caracter deosebit, cu suflet deosebit! Multă putere fetelor dânșilor, să poată trece peste așa durere imensă. Sincere condoleanțe!“
„Ceasul despărţirii a sosit mult prea devreme, lăsând în urmă un gol şi lacrimi de durere. Sincere condoleanţe! Oss!“ (Costin Asanachescu)
„Doi oameni frumoși și deosebiți, dedicați sportului!“
„Nu am cuvinte, sunt consternat! Eram prieteni de-o viață și ne aflam în relații foarte bune. Una dintre fetele lor mi-a fost studentă. Au fost niște oameni deosebiți, corecți și dedicați sportului. Antrenau împreună. Îmi pare nespus de rău pentru această tragedie. Conducerea clubului Marea Neagră Constanța este alături de familia îndoliată și adresează sincere condoleanțe“ (Florin Iordănoaia).
„El a început primul, eu mai târziu, doi oameni deosebiți, am amintiri frumoase cu ei, ea îi spunea lui «Sensei», el era compact și foarte agil, greu să lupți cu el.... Îi admiram. Prin 94, după ce am vorbit cu el, am fost la școală 2 și am făcut aproximativ 2 luni de karate. Consider ca mi-au folosit, cu ce-am mai făcut în București în 89… Amintiri…“ (Mircea Stoian)
„Dumnezeu să-i odihnească în pace! Doi oameni frumoși și deosebiți, dedicați sportului! Sincere condoleanțe! Am fost colegi de antrenament în anii '90, sub îndrumarea lui Sensei Costin Asanachescu“ (Ionel Crînguș)
„Un sportiv desăvârșit“
„Amintirile devin cele mai prețioase trăiri ale vieții unui om. Odihnă veșnică, Sensei Gheorghe Bulilete și Sempai Elena Bulilete. Un sportiv desăvârșit, ce a însușit generațiilor de karatiști esența sportului, arta de a te autodisciplina, de a crește armonios și a te proteja pe tine însuși. Stilul Shotokan Fudokan l-am cunoscut prin intermediul lui Gheorghe Bulilete, iar dumnealui, cu răbdare și multă pasiune, a reușit atât mie, cât și generațiilor de copii ce au urmat, să ne insufle pasiunea pentru acest stil de luptă. «Mens sana in corpore sano» era motto-ul clubului «Bujin» și al lui, a lui sensei. Rămas bun!“
„Dumnezeu să-i odihnească în pace și liniște!“
„Niște oameni minunați!“
„Păcat, că erau tineri“
„Ați fost un punct important din viața mea, vă mulțumesc!“
„Drum lin, dragilor și se vede că Dumnezeu întotdeauna alege ce e mai bun pentru el acolo sus. Ați fost un punct important din viața mea, vă mulțumesc! Dumnezeu alege, odihnă veșnică, chiar dacă nu e drept, ne este scris la fiecare sfârșitul pe lumea asta. Păcat, oameni buni și plini de iubire! Condoleanțe, Lavinia și Georgiana!“.
„Toți vecinii suntem înmărmuriți de o așa tragedie!“
„Teribil! Mi s-a strâns inima... I-am întâlnit în urma cu câteva săptămâni. Sunt oameni despre care ai impresia că sunt veșnici. Și ei erau din această categorie... Dumnezeu să le odihnească sufletele în pace și să întărească familiile...“
„Sincere condoleanțe, oameni minunați, Dumnezeu să vă odihnească în pace!“
„O pierdere grea pentru familie!“
„Dumnezeu să-i odihnească în pace! Toți vecinii suntem înmărmuriți de o așa tragedie! Au fost niște oameni excepționali!“, sunt câteva dintre mesaje.
Ioan Chifu
„Săptămâna trecută, era la alergare cu prietenii!“
Un alt deces a îndurerat în iulie 2024 mișcarea sportivă locală, cel al năvodăreanului Ioan Chifu, alergător veteran și ciclist.
Acesta a murit la vârsta de 55 de ani! Originar din Buhuși, județul Bacău, Ioan Chifu era polițist pensionar, care a descoperit apoi plăcerea și beneficiile sportului. Până în vara anului 2017, Ioan Chifu a lucrat ca subofițer în cadrul Serviciului Criminalistic al IPJ Constanța. Concomitent cu munca de criminalistică, avea un câine de urmă, fiind solicitat în nenumărate rânduri la fața locului. A alergat cu acest câine, un ciobănesc german, pe nume Bocan, mulți kilometri. De aici a pornit pasiunea sa pentru alergare, devenind apoi un neobosit ultramaratonist.
Într-un interviu acordat ZIUA de Constanța, în 2021, Ioan Chifu mărturisea că, imediat după ce a ieșit la pensie, după o perioadă de două - trei săptămâni, nefiind activ fizic, a căpătat proporții, după care a căutat că meargă foarte mult pe jos, iar apoi a început să alerge pe distanțe mai lungi și să participe în competiții pe aceste distanțe, la multe dintre ele în scop umanitar.
Vestea morții lui Ioan Chifu i-a înmărmurit pe membrii familiei, prieteni și apropiați, care au transmis mesaje de condoleanțe:
„O veste cutremurătoare ne-a zguduit in dimineața asta. Cel mai vesel, plin de viață și mai activ frate, cumnat, tată, soț, a murit într-un accident stupid. Dumnezeu să-l odihnească în pace! (Împreună cu Constantin și Gheorghe Chifu). Rămas bun, Ioan Chifu!
Dumnezeu să te ierte și să te odihnească în pace, prietene!
Zbor lin, domnul Chifu!
Ioan Chifu... nu vreau să cred. Drum lin, prietene! Condoleanțe familiei.
Nu e posibil, m-a sunat în iunie, avea tratament!
Săptămâna trecută era la alergare cu prietenii!
Doamne, nu cred așa ceva.
Nea Ioan Chifu pregătește traseele pe crestele altor mulți, din altă lume.
Un om dornic să se bucure de viață, să o savureze până în ultimul moment, așa l-am cunoscut.
Drum bun, prieten drag!
Echipa #LupiiGalateni transmite sincere condoleanțe familiei!
Când o ființă apropiată nouă pleacă pentru totdeauna, abia atunci ne dăm seamă cu durere în suflet că suntem niște bieți muritori. Nu cred că rândurile mele vor putea alina durerea şi tristeţea familiei. Este dureros să pierzi pe cineva atât de drag. Prieten drag, nu te vom uita! Îngerii să vegheze drumul tău lin către Dumnezeu.
Ioan Chifu un sportiv inimos și sufletist, o performanță pe care puțini dintre noi o putem avea...
De ce trebuie sa plece dintre noi atât de repede OAMENII BUNI?
Din pacate ne mai părăsește incă un om extrardinar, un om atât de iubit de toată lumea, un om cu un suflet enorm de mare, un om care a făcut mult bine în viața lui: IOAN CHIFU.
Este o veste care a șocat întreaga comunitate de alergători, de oameni pasionați de sport. Ioan Chifu fiind cunoscut de foarte multi dintre acești oameni, alături de care a alergat, a mers cu bicicleta sau a petrecut multe momente frumoase.
Dumnezeu să te ierte Ioan Chifu! Odihnește-te în pace!“.
„RIP Ioan Chifu
Sunt profund șocat de la aflarea vestii și nu pot accepta asa ceva, sa te pierd pe tine prietene atât de devreme. Mai aveam multe lucruri de făcut impreuna, multe povesti de care sa ne amintim cu drag peste ani și ani.
Ai fost unul din oamenii pe care i-am apreciat în viata mea pentru modul tău de a fi, pentru sufletul tău sincer și bun, pentru bunătatea din tine pe care o aveai cu toți ceilalți din jur, pentru viata exemplara pe care ai avut-o atunci când te-ai apucat de sport, fie ca era vorba de ciclism sau de alergat, pentru voința ta de fier de a demonstra ca se poate și pentru multe multe alte lucruri pe care ni le-ai arătat în acești ani frumoși de cand ne cunoșteam nea Ioane
Nu voi uita niciodată anul 2018, luna Iunie, ziua 24 atunci când ai venit cu noi pentru prima oara la un eveniment cu bicicletele și unde tocmai ai vrut sa vii cu noi, la Gura Portițe bineinteles.
Ai fost o persoana plina de viata și ai știut mereu sa ne scoți pe fiecare dintre noi dintr-o stare mai urata pe care o aveam fiecare.
Nu îți voi uita niciodată nea Ioane zâmbetul tău plin de viata pe care îl aveai mereu la orice eveniment cu bicicleta organizat de către noi.
Ai fost de multe ori, motorul echipei noastre, Tomis Bike Constanta și ne-ai reprezentat mereu cu mândrie echipa, atât la concursurile de ciclism, cât și la cele de alergat.
Îmi vei lipsi enorm de mult prietene și plâng în aceste momente când îți scriu aceste rânduri.
Dumnezeu sa te aibe-n paza Nelutu și nu te vom uita niciodată, prietene drag!“, a fost mesajul Tomis Bike Constanța, echipa de ciclism din care a făcut parte Ioan Chifu.
August
Ștefan Ene
A pus bazele voleiului feminin la Medgidia
S-a stins din viață, la vârsta de 89 de ani, Ștefan Ene, fost profesor și antrenor de volei, cel care a pus bazele voleiului feminin la Medgidia și care a obținut rezulatte remarcabile pe plan național cu echipele pregătite de el. În noiembrie 2024, Ștefan Ene ar fi împlinit 90 de ani!
Valentin Petricală, cel care a jucat un rol deosebit în revigorarea handbalului la Medgidia, dar şi în dezvoltarea sportului în general, a deplâns moartea lui Ștefan Ene.
„Am aflat cu tristețe că domnul PROFESOR STEFAN ENE a încetat din viață! Un PROFESOR de excepție, un coleg de la care am avut de învățat foarte multe lucruri, un OM apreciat și respectat de zecile de generații de elevi, de părinți, de comunitatea locală și nu numai.
Din 2008 dl. profesor STEFAN ENE s-a retras la casa părintească din Videle, în noiembrie 2024 ar fi împlinit 90 de ani!
A fost PROFESORUL care a pus bazele voleiului feminin la Medgidia. Până în anul 1978, când s-a înființat CLUBUL SPORTIV ȘCOLAR MEDGIDIA, echipele de volei reprezentau Liceul Teoretic «N. Bălcescu» în competițiile naționale. Din anul 1978 VOLEIUL feminin a trecut la CSS MEDGIDIA.
Echipele pregătite de dânsul au obținut rezultate remarcabile la competițiile nationale de junioare, amintind doar:
- 1977, CAMPIOANA NAȚIONALĂ DE JUNIOARE;
- 1976, VICECAMPIOANĂ NAȚIONALĂ.
*** Rezultatele obținute au fost de excepție, ele fiind obținute în anii în care România reprezenta ceva în voleiul european!
*** Foarte multe jucătoare din generațiile pregătite de dânsul, după terminarea junioratului, s-au transferat la echipe de senioare cu tradiție în voleiului romanesc feminin sau chiar în străinătate!
Este foarte mult de vorbit despre excepționala activitate a PROFESORULUI-ANTRENOR ȘTEFAN ENE. Mă opresc aici, dar voi reveni și cu alte amănunte despre voleiul feminin medgidian din perioada în care a activat dânsul!
Dumnezeu să-l odihnească în pace! Drum lin către ingeri, DOMNULE PROFESOR!
Condoleanțe familiei!“, a postat Valentin Petricală.
Ionel Smochină
„Sportul din județul Constanța a pierdut un profesionist de excepție“
Pe lângă Ștefan Ene, profesorul care a pus bazele voleiului feminin la Medgidia, sportul din acest municipiu, dar și cel constănțean, l-au pierdut, în luna august, și pe Ionel Smochină, fost fotbalist, iar apoi conducător în sport.
Acesta s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani.
Ionel Smochină a jucat fotbal la Cimentul Medgidia și IMUM, apoi a fost președinte la Cimentul Medgidia și CSM Medgidia, dar și membru în staff-ul de conducere la FC Altay și la CS Medgidia (la secția de handbal). Totodată, în fotbal a activat și ca observator.
„Sportul din județul Constanța a pierdut astăzi un profesionist de excepție.
Dumnezeu să te odihnească în pace, Nea Ioane!
Drum lin, nea Ioane, așa cum ți-a fost și sufletul! Fără Ionel Smochină, lumea fotbalului medgidian este din nou mai săracă! A fost iubit de toți sportivii și antrenorii. Condoleanțe familiei!
Dumnezeu să-l odihnească în pace! Nu te vom uita niciodată“, sunt câteva dintre mesajele celor care l-au iubit și apreciat pe Ionel Smochină.
Octombrie
Tiberiu Kallo
„Căluțul“ centra din bandă pentru golurile lui Tufan, Iancu sau Caraman
Farul Constanța, din nou în doliu, după ce s-a stins din viață, la vârsta de 81 de ani, fostul mare fotbalist Tiberiu Kallo, extrema de legendă a „marinarilor“.
Acesta a murit acolo unde se stabilise de mulți ani, satul Plop, orașul Titu, județul Dâmbovița. Născut în august 1943, la Codlea (judeţul Braşov), Tiberiu Kallo a ajuns la Farul în sezonul 1964/1965. Fiind militar la Mangalia, juca la echipa oraşului, Marina, iar, după promovarea acestei echipe, a fost transferat imediat la Farul, formaţie care evolua în Divizia A.
Kallo a jucat la Farul până la finele sezonului 1971/1972, făcând parte dintr-o generaţie de excepţie a clubului constănţean, care a impus respect în România şi care bătea la foc automat Steaua, Dinamo şi Rapid. Echipa-tip din acele vremuri era una redutabilă: Uţu - Georgescu, Mareş, Tâlvescu, Dumbravă - Koszka, Antonescu - Ologu, Tufan, Iancu, Kallo.
Tiberiu era extrema stângă a acestei formaţii, jucătorul care centra din bandă pentru golurile lui Tufan, Iancu sau Caraman, dar nu ezita să apară şi el la finalizare. Mai evolua şi extremă dreapta, şi mijlocaş, însă cel mai mult a jucat pe stânga, acela a fost rolul care l-a consacrat.
„Eram rivalul pe post al lui Mircea Lucescu, deşi el nu era stângaci. Eu înscriam cam zece goluri pe campionat, cinci în tur, cinci în retur. Aveam echipă extraordinară atunci. Făceam mereu spectacol. 20.000 de oameni veneau în permanenţă la meciurile noastre. Gemea stadionul de ei. Îi băteam când voiam pe cei de la Steaua, Dinamo şi Rapid. Eu eram cel mai iubit. Îmi vine să plâng când îmi aduc aminte. Ce să facem, orice cal de curse devine gloabă“, spunea, în 2012, pentru ZIUA de Constanța, cel pe care tribuna constănţeană îl alinta „Căluţul".
După ce s-a despărţit de echipa constănţeană, la capătul a opt sezoane, Tiberiu Kallo a mai jucat patru ani la CS Târgovişte, după care a renunţat la fotbal, la vârsta de 34 de ani şi jumătate, nemaiputându-se reface în urma unei operaţii de menisc. S-a retras din fotbal în cel mai emoţionant mod cu putinţă, într-o partidă în care CS Târgovişte a întâlnit Farul, iar meciul s-a încheiat egal, 1-1. Tibi i-a predat ştafeta (şi tricoul său) la formaţia dâmboviţeanã fratelui mai mic, Nicolae (Kallo III).
După ce a terminat-o cu fotbalul, fostul „căluţ“ al Farului a plecat, pentru trei ani şi şase luni, în Republica Arabă Siriană, să muncească în irigaţii, meseria sa fiind de tehnician principal construcţii civile - industriale
Ionel Negreci
„Va rămâne în inimile noastre ca un mare OM“
Rugby-ul constănțean, dar și cel românesc, în doliu, la dispariția dintre cei vii, la numai 53 de ani, a fostului internațional Ionel Negreci.
Originar din comuna constănţeană Cumpăna, Ionel Negreci a început rugby-ul la Şcoala Sportivă 2 Constanţa, cu antrenorul Dumitru Bucur. Fostul rugbyst a jucat taloner şi a evoluat la CFR Constanţa, la Farul Constanţa (împrumutat pentru evoluţiile echipei din 1997 din întrecerea internaţională Challenge Cup), dar şi la echipa naţională a României. Pe 13 decembrie 2024, Ionel Negreci ar fi împlinit 54 de ani.
„Doamne, nu se poate! Așa de tânăr!
Odihnă veșnică!
Dumnezeu să-l odihnească în pace! Prea devreme a plecat dintre noi!
Condoleanțe familiei! Mare jucător, mare om!
Nu pot să cred că a plecat dintre noi!, sunt câteva dintre mesajele de condoleanțe ale celor apropiați“.
Într-un mesaj postat pe site-ul oficial, Federația Română de Rugby și-a exprimat regretul față de dispariția prematură a fostului jucător Ionel Negreci.
„Este o veste care ne-a șocat pe toți, rugby-ul românesc își pierde tot mai des jucătorii care au făcut parte din generații emblematice, jucători cu care noi am crescut, avându-i drept modele. Pe Ionel Negreci l-am prins la echipa națională, era un jucător carismatic, care avea grijă de noi, cei mai mici, care făceam pasul spre echipa de seniori. Avea întotdeauna un sfat și o vorbă bună pentru noi și, dincolo de ce a făcut pe teren, mult mai important este că va rămâne în inimile noastre ca un mare OM. Trebuie să fim mai conștienți de faptul că trebuie să-i apreciem și să-i valorificăm mai mult, în sprijinul rugby-ului, pe jucătorii care au purtat odinioară tricoul cu frunza de Stejar”, a declarat Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby, potrivit site-ului oficial al FRR.
Ionel Negreci a făcut parte din echipa națională a României care a participat la Cupa Mondială de Rugby din Africa de Sud, din 1995, fiind titular în toate cele trei partide disputate, cu Canada, Africa de Sud și Australia.
De asemenea, în 1995, a participat cu România la Cupa Latină, competiție care a avut loc în Argentina.
În 1997, a făcut parte din echipa României care a jucat la Campionatul Mondial de Rugby în 7 de la Hong Kong, evoluând împotriva Australiei, Scoției, Franței și SUA.
Hedwig Georgescu
„Un om iubit și apreciat... o mare și respectibilă doamnă“
În luna octombrie, a murit, la vârsta de 81 de ani, și Hedwig (Hedi) Georgescu, fostă mare handbalistă, iar apoi profesor de-a lungul multor generații.
Născută în anul 1943 la Timișoara, Hedwig Georgescu a fost absolventă a Liceului cu Program Sportiv Timișoara, a urmat Facultatea de Educație Fizică și Sport și a fost membră a echipelor naționale de juniori, tineret și seniori între anii 1960 - 1966, timp în care a evoluat în Divizia A cu Liceul 4 Timișoara.
În 1966, s-a căsătorit cu fotbalistul Farului Gică Georgescu și s-a stabilit la Constanța, activând ca profesor la Clubul Sportiv Școlar nr. 1, dar fiind și jucătoare la echipa de fete din Divizia B Comerțul
Hedwig Georgescu a format și a fost model pentru generații de antrenori și profesori de educație fizică, fiind între 1966 și 2000 cadru didactic la CSS nr. 1, Școala nr. 6 și Școala nr. 12.
Cornel Idu, Elena Frîncu, Lucian Cănuță, Nadire Ibadula, Vasiu Vasile, Lucian Râșniță, Antonio Bandi sau Sorin Baican sunt doar câteva nume din fostele glorii ale handbalului constănțean care au lucrat cu prof. Hedwig Georgescu.
Aceasta deținea și titlul de maestru al sportului și a depus o muncă neobosită în slujba educației și sportului de performanță în general și a handbalului în special.
„Azi, 24 octombrie, nu a mai avut puterea de a merge mai departe... a plecat discret și elegant așa cum a trăit... mamă, soție, bunică, prietenă, colegă, profesor ed. fizică (Șc. 2, 6, 12), antrenor handbal - CSS NR. 1 CONSTANȚA, un om iubit și apreciat....o MARE și RESPECTABILĂ DOAMNA… Hedi... Hedwig Georgescu... Drum lin în lumină! Vei rămâne pentru totdeauna in inimile noastre“, este mesajul Elenei Frîncu și al Marianei Solomon.
Noiembrie
Nicoleta Ciocoiu
„Om de aleasă probitate morală și profesională“
Doliu și în luna noiembrie la Clubul Sportiv Școlar nr. 1 Constanța, în urma decesului Nicoletei Ciocoiu, profesor, vreme îndelungată, la secția de gimnastică ritmică. „Clubul Sportiv Școlar Nr. 1 Constanța anunță, cu profund regret, plecarea spre eternitate a colegei NICOLETA CIOCOIU, profesor timp de două decenii la secția de gimnastică ritmică a clubului, om de aleasă probitate morală și profesională. Gânduri de alinare și condoleanțe familiei! Dumnezeu să o ierte!“, este mesajul CSS1 Constanța.
Decembrie
Victor Popa
„Ai fost și vei rămâne pentru noi o lecție de viață“
În această lună, s-a stins din viață, mult prea devreme, Victor Popa, fost luptător.
Originar din Corbu de Jos, județul Constanța, Victor Popa a început luptele la CSS2 Constanța (actualul LPS Nicolae Rotaru), cu antrenorul Ioan Ludu. Performanțele înregistrate l-au propulsat pe Victor Popa și la loturile nationale ale României, de juniori și tineret. Dispariția dintre cei vii a lui Victor Popa i-a îndurerat pe toți cei care l-au iubit și apreciat ca om și sportiv.
„Of, tătuțu, nici nu știu de unde să încep.. ai fost și vei fi cea mai importantă persoană din viața mea. Ai luptat ca un adevărat luptător cu boala pe care ai avut-o… dar ai simțit că o să te duci alături de măicuța ta în ceruri… Ai avut grijă de mine și de Nati, ne-ai crescut, ne-ai educat, ne-ai spălat, îmi pare rău pentru dățile în care nu te-am ascultat sau mă răsteam la tine când tu îmi voiai doar binele… Ți-ai făcut datoria față de familie, acum mi-ai lăsat locul și nu o să te dezamăgesc. Am sufletul devastat dar tind cu tărie că o să-mi dai puterea să trec peste cu bine. Odihnește-te în pace, drum lin către îngeri, puterea mea. Promit că o să te fac mândru de mine așa cum ți-ai dorit“, a fost un mesaj îndurerat din partea familiei.
„Viața durează 2 secunde. Aşa de scurtă a fost şi pentru prietenul şi colegul nostru POPA VICTOR, care chiar dacă a fost CAMPION la Lupte, de această dată, a pierdut meciul. Am fost colegi la CSS 2 Constanța la copii şi juniori, la Hidrotehnica Constanța la seniori, ÎMPREUNĂ câştigând multe TITLURI NAȚIONALE PE ECHIPE. Un om bun, cald, care nu deranja niciodată. Drum lin Popică, Dumnezeu să te odihnească în pace!“, a fost mesajul lui Vasile Vicol, antrenor la CS Victoria Cumpăna, LPS Nicolae Rotaru și la lotul national feminin Under-13, dar și președintele Asociației Județene de Lupte Constanța.
„Drum lin, prietenul meu drag Popa Victor! Dumnezeu să te ierte!“, a menționat și antrenorul Gigi Ciupercă.
„Dormi în pace, campionule! Dumnezeu să-ți odihnească sufletul acolo sus între îngeri, ai fost și vei rămâne pentru noi o lecție de viață pentru toți! Nu te vom uita niciodată!“, a fost un alt mesaj.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto (cu rol ilustrativ): ZIUA de Constanța
Citește și:
Decese în sport Constanța 2023
„După ce și-a serbat ziua, a plecat, lăsând îndurerate și cu multe lacrimi soția, mama și fiica!“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii