Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:07 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muzeul de Artă Constanța S-a încheiat Bienala Națională de Pictură. Cine au fost câștigătorii (GALERIE FOTO)

ro

01 Sep, 2023 11:33 1052 Marime text
  • Premiul I a fost obținut de Marius Barbone. Premiul II i-a revenit lui Bogdan Ionuț Mateiaș, premiul III a fost acordat artistei Daniela Groapă, iar mențiunea i-a revenit lui Teodor Arghir.

Ieri, 31 august 2023, de la ora 17:00, la Muzeul de Artă Constanța a avut loc finisajul celei de a doua ediții a Bienalei Naționale de Pictură, Constanța – 2023, unde au fost expuse 100 de lucrări semnate de 100 de artiști, în perioada 1 iulie – 31 august 2023, pe simeze, la Muzeul de Artă Constanța.
 
În legătură cu evenimentul, directorul instituției, Lelia Pîrvan Rus afirma: „o radiografiere rapidă a locurilor din care provin autorii lucrărilor ne relevă o multitudine de artiști talentați și înzestrați cu viziuni inovatoare, aflați în diverse colțuri ale țării. O mare parte dintre ei sunt din București, Iași, Timișoara, Cluj, Alba Iulia, Târgu Mureș, Deva, Galați, Bacău, Tg. Jiu, Tulcea, Brăila, Constanța, Slobozia, Piatra Neamț și Suceava. (...) Importanța unei astfel de manifestări nu cred că mai trebuie demonstrată, pentru că un oraș cum este Constanța și un muzeu ca al nostru sunt SINE QUA NON gazdele ideale pentru o astfel de bienală. Așa că, nu putem fi decât recunoscători celor care ne-au sprijinit în demersul nostru: Consiliului Județean Constanța, UAPR și partenerilor media”.
 
În cadrul evenimentului au fost decernate premii artiștilor care au fost selectați de juriu și, de asemenea, s-a lansat Catalogul Bienalei. Au fost acordate premiile I, II și III, o mențiune și două premii speciale: Premiul special „Florica Cruceru” și premiul special „Doina Păuleanu”, pentru a le omagia pe cele două foste directoare ale Muzeului de Artă Constanța. De asemenea, un premiu special a fost acordat și de Uniunea Artiștilor Plastici din România. Acesta a fost înmânat de președintele UAP România, Petru Lucaci. Lucrarea premiată cu Premiul I a intrat în colecția Muzeului de Artă Constanța.
 
Evenimentul a fost deschis de alocuțiunea directorului Muzeului de Artă Constanța, Lelia Rus – Pîrvan.
 
„Mulțumiri pentru toți cei prezenți la Bienala Națională de Pictură 2023, un eveniment ce sperăm să devină tradiție. A fost o ediție dedicată pentru două foste directoare ale muzeului: Florica Cruceru și Doina Păuleanu.”
 
Înainte de acordarea premiilor, în fața publicului a avut loc un moment artistic marca Stela Cocârlea, a cărui scenografie a fost semnat de Alexandru Șerbănescu și care i-a avut în prim-plan pe Marius Marian și Raluca Pleșca.
 
Lelia Rus – Pîrvan a anunțat ulterior numele din juriu. Acolo au fost prezenți Petru Lucaci – președintele UAP România și Mihai Plămodeală.
 
Premiul I a fost obținut de Marius Barbone. Premiul II i-a revenit lui Bogdan Ionuț Mateiaș, premiul III a fost acordat artistei Daniela Groapă, iar mențiunea i-a revenit lui Teodor Arghir.
 
Premiul special „Florica Cruceru” a fost înmânat de Eduar Andrei, lector universitar la Facultatea de Arte din cadrul Universității Ovidius și nepotul primei directoare a Muzeului de Artă Constanța. Premiul a fost obținut de Gheorghe Caruțiu.
 
Ioana Brădescu i-a acordat Eugeniei Botezatu premiul special „Doina Păuleanu”.
 
Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România a acordat premiul special din partea UAP către Mihai Chiuaru.
 
O parte dintre premiații și nominalizații acestei ediții participă, începând de azi, 1 septembrie, la Tabăra de Pictură Constanța 2023, care este organizată de Muzeul de Artă, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța.  
 
Citește și:
Când va avea loc finisajul Bienalei Naționale de Pictură Constanța - 2023
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii