Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:39 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Notre ami. Anatole Magrin” Volum de peste 200 de pagini care prezintă viața și opera fotografului și diplomatului francez, ajuns o personalitate a Constanței

ro

30 Nov, 2023 17:00 1843 Marime text

 
  • În data de 7 decembrie 2023, la Biserica Sf. Anton de Padova din Constanța, Gabriel - Octavian Nicolae și Valentin Ciorbea își vor lansa cea mai nouă creație editorială: „Notre ami. Anatole Magrin”
 
În data de 7 decembrie 2023, la Biserica Sf. Anton de Padova din Constanța, Gabriel - Octavian Nicolae și Valentin Ciorbea își vor lansa cea mai nouă creație editorială: „Notre ami. Anatole Magrin”.
 
Lansarea albumului va avea loc la ora 15:00.
 
Volumul „Notre ami. Anatole Magrin” este editat de Societatea Culturală Magrin.
 
În rândurile următoare, vom face o prezentare a cărții și a celor doi autori.
 
Mai întâi, precizăm că volumul poate fi citit atât în limba română, cât și în engleză și franceză.
 
După cum se arată în primele pagini ale albumului, traducerea în limba engleză a cărții este asigurată de conf. univ. dr. Nicoleta Stanca, iar cea în franceză de Ion Dumitrașcu.
 
Volumul începe cu un șir de mulțumiri aduse celor doi traducători, precum și Monseniorului Ieronim Iacob – vicar episcopal pentru Dobrogea, Michel Aubry (Franța), Danielle Demangeon – Raguin (Franța), Francine Morvais (Franța), Jean - Paul Maenhaut (Franța), Gina Ghiață și Cosmin Adrian Bortoș.
 
Cartea spune povestea lui Anatole Arthur Seraphin Magrin, francez de origine și diplomat și fotograf de profesie.
 
Volumul începe chiar cu un citat de-al său.
 

„De patruzeci și patru de ani mă aflu pe pământul Dobrogei, nu m-am simțit pe pământ străin, ceea ce denotă că sufletul francez e strâns mult de cel român”, spunea Anatole Magrin.

 
În continuare, este redată declarația fostei ambasadoare a Republicii franceze în România, Laurence Auer, cu privire la publicarea albumului de față.
 

„Publicarea albumului consacrat lui Anatole Magrin, consulul nostru care a trăit la Constanța între 1878 și 1928, reprezintă un moment deosebit de important din istoria relațiilor franco-române”.

 
În paginile cărții sunt însemnate și opiniile lui Vergil Chițac - primarul Constanței, Romeo Stavar-Vergea - consul onorific al Franței la Constanța și Dorin Popescu - consilier pentru cultură al primarului Constanței, legate de lansarea albumului.
 
Din acest volum, mai aflăm că Anatole Magrin s-a născut în Domprel, într-o zi de 9 decembrie 1858. A fost primul din cei șapte copii ai soților Martial-Antoine Magrin și Elise-Marie Vernerey.
 
El a ajuns la Constanța în perioada în care Dobrogea a revenit sub administrație românească.
 
Tot în acel interval de timp, Anatole Magrin este consemnat în presa vremii în calitate de fotograf. Cu trecerea timpului, francezul și-a perfecționat stilul fotografic și a ajuns să fie considerat cel mai de seamă artist fotograf al Constanței și al Dobrogei.
 
Mărturiile din epocă și din documente arată că Anatole Magrin a fost o personalitate de prim rang a orașului de la malul mării, dar și a Dobrogei. Vreme de 50 de ani, el a fost un actor activ în viața artistică, diplomatică și de business a orașului, între 1878 - 1928.
 
Tot în această jumătate de secol, Anatole Magrin a surprins prin fotografiile sale portrete, peisaje, instantanee și evenimente istorice majore din Dobrogea, la începutul secolului trecut.
 
În timpul șederii sale pe plaiul dobrogean, fotograful a fost martor la ridicarea Cazinoului, la crearea Portului, extinderea bulevardului Elisabeta, vizitele regale etc. Multe dintre aceste evenimente ale orașului Constanța au fost fotografiate de francez.
 
De asemenea, fotografiile lui Anatole Magrin au ajutat la o mai bună înțelegere a consecințelor Războiului Crimeii și a cooperării dintre Franța și România în timpul Primului Război Mondial.
 
Activitatea sa fotografică i-a adus distinse recunoașteri, precum titlul de fotograf „Furnizor al Curții Regale” și Ordinul „Coroana României” al regelui Carol I.
 
În plan diplomatic, consulul Anatole Magrin a ajutat la creșterea interesului Franței pentru Constanța și Dobrogea.
 
De asemenea, actele sale de filantropie au dus la dezvoltarea unor edificii emblematice în Peninsulă, precum și în alte zone ale Constanței.
 
Anatole Magrin a decedat în anul 1928, în orașul pontic.
 
Anatole Magrin este cetățean de onoare al municipiului Constanța (titlu primit post-mortem), prin decizia Consiliului Local al municipiului Constanța adoptată la 31 octombrie 2022.
 
Cartea este structurată în trei capitole: capitolul 1 - Anatole Magrin. De la seminaristul predestinat la omul vizionar, complex, fotograf al Casei Regale a României; capitolul 2 - Personalitate complexă. Anatole Magrin, artist sensibil, diplomat discret, antreprenor de succes, filantrop, cetățean angajat în slujba urbei sale; capitolul 3 - Moștenirea lui Anatole Magrin, opera fotografică unică și nemuritoare. În aceste capitole, pe lângă text, găsim și multe ilustrații, ce fac parte din colecțiile lui Gabriel Octavian Nicolae, Muzeului Național de Istorie a României, Arhivei Parohiei „Sfântul Anton de Padova” Constanța, lui Dan Arhire, lui Andrei Floriștean și din colecția „Fotografii vechi din spațiul Românesc păstrate în colecția de albume a sultanului Abdul Hamid al II-lea (1876 - 1909)” de acad. prof. Ioan-Aurel Pop, prof. dr. Mahmut Ak.
 
Volumul „Notre ami. Anatole Magrin” are un număr de 236 de pagini.
 
Autorii volumului
 
Cei doi autori sunt Gabriel-Octavian Nicolae și Valentin Ciorbea.
 
Gabriel-Octavian Nicolae este absolvent al Liceului Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza, județul Prahova și al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanța, Facultatea de Navigație, secția Marinei Militare. De-a lungul timpului, el a urmat diverse cursuri de perfecționare în psihopedagogie, piețe financiare, asigurări navele etc.
 
Potrivit CV-ului său, Gabriel-Octavian Nicolae este membru al Asociației Filateliștilor „TOMIS” Constanța din anul 1982. În trecut, a fost vicepreședinte al AF „TOMIS” (2000 – 2009) și președinte al AF „TOMIS” (2009 – 2023).
 
Din anul 2012 până în prezent, el este membru al Consiliului Director al FFR, iar din iunie 2022 este membru în Consiliul Director al FFR și președintele Comisiei de Cartofili.
 
Mai deține funcția de co-editor al revistei „Magazin de filatelie, cartofilie și numismatică”.
 
Este fondator și organizator, începând cu anul 1994 , al „Târgului Colecționarilor“.
El a organizat mai multe expoziții de cartofilie, cele mai importante fiind: „Carto Constanța 2011”, „Regata cartofilă 2014”, „Povestiri de altădată”.
 
Din anul 2003, Nicolae a participat, în Piatra Neamț, la numeroase expoziții interne și internaționale de cartofilie din care amintim câteva titluri de exponate, locul și palmaresul obținut, astfel:
  • Ex „Cântare viței de vie” - Piatra Neamț 2003, aur, Timișoara 2003, vermeil mare, Cluj Napoca 2008, aur,
  • HUNFILA 2011, vermeil mare, HELSINKI, argint, Bistrița 2021, aur
  • Ex „Salutări din Dobrogea - musulmani” - București EFIRO 2004, aur, București , Salonul Internațional 2005, aur , ISTANBUL 2007, Premiul Academiei Europene
  • Ex „Trăiască berea” - Constanța 2011, aur
  • HUNFILA 2012, vermeil mare, Liberec - Cehia 2022, vermeil, Timișoara - 2023 TIMFILEX, medalie de aur și premiul special al juriului
  • EX „Vizita Țarului Nicolae al II lea la Constanța” - Constanța 2011, aur
  • Ex „Poveștile Constanței” - Constanța 2011 AUR
  • Ex „Serviciul Maritim Român - 125 ani” - București EFIRO 2019, aur, Atena NOTOS 2021, vermeil, Londra LONDON 2022, argint mare, Timișoara TIMFILEX 2022, vermeil mare, Ankara expo ANKARA100 2023, vermeil mare
 
Gabriel-Octavian Nicolae este autor și co-autor al mai multor albume de cartofilie, din care amintim: „Constanța Remember” - 2010; „Marina Militară Română - 150 Ani” - 2010, colecția „Povești marinărești”; „Petrolul românesc în imagini de epocă” - 2012, reeditare 2018; „Mircea Voievodul velelor” - 2014, colecția „Povești marinărești”; „Vizita Țarului Nicolae al II-lea la Constanța” – 2014; „Comunitatea musulmană din România în ilustrate (1898 -1940)” – 2017; „Serviciul Maritim Român - 125 ani” - 2020, colecția „Povești marinărești”; „Constanța port. De la începuturi până în prezent – 2022”, colecția „Povești marinărești”.
 
Articole de cartofilie publicate
II. Martie 2021, inițiator și președinte fondator al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, proiecte:
  • Album biografic Anatole Magrin  - realizat
  • Salonul de fotografie „Anatol Magrin” ediția I , apoi eveniment anual - realizat
  • Denumirea unei străzi din orașul vechi cu numele lui Anatole Magrin
  • Realizarea statuii stradale „Anatole Magrin”
  • Realizarea filmului documentar „Mă numesc Anatole”
  • Realizarea unui muzeu al Constanței din vremea lui Magrin
  • Promovarea și punerea în valoare și a altor personalități ale Constanței contemporane cu Anatole Magrin
III. August 2023 inițiator și președinte fondator al Asociației Societatea de cartofilie „Stella Maris”, proiecte:
  • Editarea revistei de cartofilie „STELLA MARIS”, prima apariție decembrie 2023.
Apoi două apariții pe an, mai și decembrie.
  • Organizarea a cel puțin doua expoziții de cartofilie în Constanța și în alte orașe din țară, prima în luna mai 2024 la Muzeul Peleș, Sinaia.
  • Colaborarea cu Carto-Cluburi (asociații de cartofilie) din Europa, realizarea unor evenimente comune.

De partea cealaltă, Valentin Ciorbea, născut în 1946 în localitatea Întregalde, judeţul Alba, a absolvit cursurile Facultăţii de Istorie şi Filosofie, specialitatea Istoria României, la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi, secţia Istorie.

Destinul l-a adus la Constanţa, unde a fost repartizat, ca tânăr profesor de istorie, la Şcoala Generală nr. 18 din oraş. În 1995, prin concurs, s-a titularizat profesor universitar în cadrul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, apoi, din 2002, a fost reconfirmat profesor universitar doctor la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa.
 
A publicat, ca autor sau coautor, peste 30 de volume despre devenirea geopolitică, economică, militară şi culturală a acestei provincii.
 
Efortului său de conservare a memoriei timpului trecut peste aceste meleaguri îi datorăm preţioase pagini monografice despre Portul Constanţa sau Bricul „Mircea“, studii care vor rămâne repere pentru cercetătorii mai tineri ai istoriei navale româneşti.

Anatole Magrin primește post-mortem titlul de cetățean de onoare al municipiului Constanța (DOCUMENTE)

Reprezentanții Asociației culturale Magrin vor ca o stradă din zona Peninsulară să poarte numele artistului fotograf, diplomat si filantrop. Stradelelor aflate în vizor le-au fost deja atribuite numele unor personalități locale (DOCUMENTE)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii