Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:11 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstantaEsteBine Ziua trei de post și Jurnal de iubire de sine

ro

17 Nov, 2020 23:42 1892 Marime text
  • L-am auzit ieri într-un interviu pe psihologul Menis Yousry spunând că iubirea de sine înseamnă să te tratezi cu amabilitate atunci când ai dificultăți.

Ziua trei de post și Jurnal de iubire de sine
 
L-am auzit ieri într-un interviu pe psihologul Menis Yousry spunând că iubirea de sine înseamnă să te tratezi cu amabilitate atunci când ai dificultăți.
 
Să-ți oferi susținere necondiționată în cele mai dificile momente ale tale.
Dacă tu nu te susții pe tine când este mai greu și mai provocator, cine din exterior o poate face?
 
Un alt psiholog (și psihiatru) american, dr. Howard Friedman, în cartea sa minunată ”Longevitatea - cine trăiește mai mult și de ce?” (ed Litera 2013) spune că în cel mai mare studiu american al timpului (făcut timp de 80 de ani pe zeci de mii de subiecți) s-a identificat tipul de comportament comun celor care aveau șansă la o viață lungă și de bună calitate.
 
Și acest factor nu a fost reprezentat de alimentație, de mișcarea fizică, de genetică, de nivelul de educație sau de finanțele persoanei.
 
Dr. Friedman a spart nenumărate mituri în această carte, demonstrând prin statistici copleșitoare că niciunul dintre factorii pe care noi îi considerăm importanți în sănătate nu au garantat longevitatea.
În schimb, factorul cel mai important a fost conștiinciozitatea, combinată cu perseverența și precauția (persoanele conștiincioase sunt perseverente și precaute, de cele mai multe ori).
 
Persoanele conștiincioase de copil, care au rămas conștiincioase ca adulți, au trăit cel mai mult, vieți împlinitoare și echilibrate. Au existat și copii superficiali și impulsivi, care în timp au devenit adulți conștiincioși.
 
Și aceștia s-au bucurat de o viață prelungită și satisfăcătoare. Desigur, o altă categorie de subiecți au avut o tendință spre ordine, structură și precauție în copilărie, ca mai apoi, după 40-50 de ani, să arunce totul pe geam și să devină rebeli și supărați.
 
Dar fiecare a primit exact ceea ce a oferit vieții.
 
A fi conștiincios înseamnă a-ți fi loial și fidel ție și propriilor decizii pe care le iei.
 
Nu poți cere altuia (altora) să-ți fie loiali și fideli, dacă tu nu iți ești ție și nu știi exact, corporal, cum este acest comportament.
 
Când îți propui să faci un Jurnal de iubire de sine timp de 40 de zile, te ții de această decizie - pentru că în lumea asta NU există decizii mici sau mari.
 
Există doar decizie. Dacă nu ne antrenăm loialitatea față de propriile decizii, ne va fi greu să o avem și în alte părți ale vieții noastre.
 
Jocurile ne învață și ne exersează abilități.
 
Jocul nostru, în care facem un Jurnal în post, care să consemneze gesturile de grijă de sine, acțiunile și senzațiile pe care le avem în aceste zile, ne ajută să ne conectăm mai profund la nevoile și reacțiile corpului nostru.
 
Indiferent de provocările, plăcerile sau neplăcerile activității în sine, Jurnalizarea ne antrenează o abilitate importantă - pe care școala sau serviciul repetitiv o ”irită” - abilitatea de a fi conștiincios - de a îndeplini ceea ce te-ai angajat să faci (pentru tine sau pentru alții) - decizia de a nu devia de la direcția aleasă, chiar dacă tentațiile sunt mari.
 
Și totul într-o stare de liniște interioară și de echilibru. Fără încrâncenare și fără forțare.
 
Ești conștiincios pentru că te simți bine să fii așa.
 
Un savant lituanian din secolul XIX Yisroel Lipkin afirma că de la un tren poți învăța trei lucruri:
 
1) dacă întârzii un minut, îl poți pierde
2) chiar și o deraiere mică de pe șine poate provoca o catastrofă
3) cel care călătorește fără bilet este pedepsit
 
Intenția noastră pentru următoarele 40 de zile este să ne ocupăm de corpul fizic, de nevoile sale, să-i creăm condiții pentru a se simți confortabil sau să-i antrenăm abilități / posibilități prin care să creștem calitatea experiențelor vieții.
 
Odată decizia luată și angajamentul asumat, ne punem pe treabă. Și rămânem ”pe șine” - nu întârziem cu acțiunile noastre zilnice (inclusiv consemnarea în Jurnal) și nu cedăm ispitelor continue.
 
Suntem în ziua 3 și mergem înainte.
 
Suntem împreună în procesul de asumare a vibrației de adult.
Vă descurcați minunat, în fiecare zi a vieții.
Sunteți frumoși.
Și conștiincioși?
Cu iubire.
 
Sursa text si foto: Facebook.com/zyanna.orinda.7
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii