Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:44 10 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IGPR Percheziții domiciliare într-un dosar penal cu un prejudiciu de peste 1 milion de lire sterline

ro

10 Jul, 2025 11:23 130 Marime text
Nr. 1.184 din 10 iulie 2025
 
PERCHEZIȚII DOMICILIARE ÎNTR-UN DOSAR PENAL CU UN PREJUDICIU DE PESTE 1 MILION DE LIRE STERLINE
 
În anul 2024, în urma sesizării din oficiu a polițiștilor Direcției de Investigare a Criminalității Economice din Poliția Română, a fost înregistrat un dosar penal în care, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică și spălarea banilor.
 
Video - https://youtu.be/jh2pmUxm79k
 
Astăzi, 10 iulie, în vederea completării materialului probator, Poliția Română, prin Direcția de Investigare a Criminalității Economice, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, pune în aplicare 13 mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și în județele Ilfov, Giurgiu și Călărași, la domiciliile unor persoane fizice, presupus a fi implicate în activitatea infracțională.
 
În urma administrării unui complex ansamblu probatoriu, a reieșit că o grupare infracțională, compusă din 16 persoane (autori și complici), începând cu luna septembrie 2023 și până în prezent, ar fi accesat, fără drept, sistemele digitale puse la dispoziția populației de către Guvernul Britanic, prin preluarea controlului asupra conturilor autentice ,,Goverment Gateway” și editarea detaliilor sau crearea de conturi frauduloase pe numele contribuabililor, prin folosirea numerelor de asigurare socială ale acestora.
 
În mod concret, activitatea infracțională ar fi constat în compromiterea a peste 1.000 de conturi deținute de contribuabili britanici.
 
Această activitate a fost legată de înregistrări ale unor angajatori falși în sistemele Agenției Fiscale a Marii Britanii (HMRC), respectiv aplicația de returnare de taxe de tip „PAYE” (Pay As You Earn), înregistrarea unui număr mare de persoane fizice pentru un cont fiscal personal, cât și solicitarea în mod fraudulos a unor rambursări legate de impozitul pe venit și alte impozite.
 
Rambursările impozitului pe venit astfel solicitate în mod fraudulos de la autoritățile britanice ar fi fost plătite în conturi bancare din Marea Britanie, sub controlul persoanelor cercetate.

 
Ulterior, sumele de bani solicitate fraudulos ar fi intrat în conturile deținute sau controlate de persoanele cercetate, ar fi fost transferate succesiv în alte conturi bancare sau ar fi fost retrase în numerar de la ATM, cu scopul disimulării adevăratei proveniențe a banilor și cunoscând că provin din săvârșirea unor infracțiuni.
 
Până în prezent, conform probatoriului administrat în cauză, prejudiciul cauzat autorităților britanice este de 1.063.939,5 lire sterline, echivalentul a 6.170.849,1 lei.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii