Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:43 15 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România, relații diplomatice 14 iulie, Ziua Națională a Franței. Căderea Bastiliei, un simbol al libertății și democrației (FOTO)

ro

14 Jul, 2025 19:59 272 Marime text
Muzeul Luvru, Sursa foto: Wikipedia

Astăzi, 14 iulie, Franța celebrează Căderea Bastiliei! Relațiile excelente pe care le avem cu Franța sunt un adevărat privilegiu, atât la nivel european, cât și global.

La data de 14 iulie 1789, cetățenii din Paris au atacat Bastilia, o fortăreață folosită ca închisoare și simbol al autorității absolute a monarhiei. Această acțiune a marcat începutul Revoluției Franceze, un moment decisiv pentru istoria națiunii.

Astăzi, 14 iulie este sărbătorită în Franța și în întreaga lume, devenind un simbol al luptei pentru libertate, democrație și drepturile omului, valori care continuă să inspire națiuni din toate colțurile globului.

Cu ocazia Zilei Naționale a Franței, Prefectura Constanța a transmis un mesaj de felicitare pe pagina sa oficială de Facebook, subliniind valorile fundamentale ale Republicii Franceze:
„Libertate, egalitate, fraternitate – sunt valorile fundamentale ale Republicii Franceze, valori care inspiră la nivel global!

Astăzi, 14iulie, cu ocazia Zilei Naționale a Franței, transmitem cele mai sincere felicitări poporului francez!

La mulți ani, Franța!
Vive la France!”
 
De asemenea, vicepremierul Cătălin Predoiu, ministru al Afacerilor Interne, a adresat și el un mesaj de Ziua Națională a Franței, în care a subliniat semnificația istorica a datei de 14 iulie 1789
„Cu prilejul Zilei Naționale a Franței, adresez cele mai calde felicitări poporului francez și Republicii Franceze, împreună cu cele mai sincere urări de pace și prosperitate!


14 iulie 1789 rămâne un moment fondator al democrației europene. Căderea Bastiliei nu a fost doar un eveniment istoric, ci începutul unui drum comun către o societate în care libertatea, egalitatea și fraternitatea nu sunt simple concepte, ci norme fundamentale de conviețuire. Aceste valori continuă să inspire națiunile și astăzi pentru a-și fundamenta acțiunile pe respectul legii, justiție, libertate, solidaritatea socială și respectul pentru demnitatea umană.

Relația dintre România și Franța este una de prietenie istorică, susținută de o afinitate culturală profundă și consolidată prin parteneriate strategice în cadrul Uniunii Europene și al NATO. De la sprijinul oferit României în momente istorice cheie și până astăzi, Franța a rămas un aliat constant.

În fața provocărilor contemporane – de la riscurile de securitate la presiunile hibride și crizele umanitare – România și Franța cooperează pentru realizarea propriilor interese și consolidarea europeană.

În mod particular, apreciez colaborarea constantă dintre structurile de ordine publică și de gestionare a situațiilor de urgență, precum și implicarea comună în cadrul agențiilor europene precum Europol, Frontex sau Eurojust. Aceste mecanisme întăresc arhitectura de securitate a Uniunii Europene, în care Franța și România joacă un rol de prim-plan.


Ziua Națională a Franței este un prilej de reafirmare a interesului nostru față de cooperarea bilaterală și față de proiectul european comun, bazat pe libertate, justiție, securitate, solidaritate, respect reciproc și loialitate față de valorile democratice.
La mulți ani, Franța!

Vive la France!”
România şi Franța, relații diplomatice

România și Franța au o relație strânsă și de lungă durată, bazată pe prietenie și încredere reciprocă. Franța este un partener-cheie pentru România, atât în Europa, cât și la nivel global. Din 2008, cele două țări au un Parteneriat Strategic, care presupune cooperare în domenii precum mediul, energia, transporturile și securitatea.

În ultimii ani, relațiile s-au întărit și mai mult, mai ales în contextul războiului din Ucraina. Franța a trimis trupe în România și susține întărirea apărării pe Flancul Estic al NATO. Vizitele oficiale la Paris și București au subliniat dorința ambelor țări de a colabora mai profund, în beneficiul cetățenilor și al securității europene.

România şi Franța au stabilit relații diplomatice la nivel de legație începând cu data de 8/20 februarie 1880. La 28 februarie/12 martie 1880, Aubert Ducros, primul trimis extraordinar şi plenipotențiar al Franței la București, şi-a prezentat scrisorile de acreditare. În baza principiului reciprocității, la 24 iulie/5 august 1880, Mihail Kogălniceanu a fost acreditat la Paris, în aceeași calitate. La 29 noiembrie 1938, relațiile diplomatice româno-franceze au fost ridicate la nivel de ambasadă, potrivit site-ului oficial MAE.

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Franceză este Ioana Bivolaru. Delegația Permanentă a României pe lângă UNESCO este reprezentată de Simona-Mirela Miculescu. Ion Jinga este ambasadorul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Consiliul Europei, cu sediul la Strasbourg.

România are mai mulți consuli onorifici în Franța. La Nisa, consul general onorific este Ștefan de Faÿ. La Bordeaux, consul onorific este Michel Beylot. La Lille, această funcție este ocupată de Philippe Lamblin, iar la Nantes, consul onorific este Diana Dauphin Lază.

La rândul său, Franța este reprezentată în România de ambasadorul Nicolas Warnery. De asemenea, Franța are consuli onorifici în mai multe orașe din România. La Cluj-Napoca, consul onorific este Pascal Fesneau. La Constanța, această funcție este deținută de Doru Glăvan. La Timișoara, consul onorific al Franței este Cosmin Florian Brânzan. Ion Ciolacu este consul onorific la Brașov, iar Radu Grădinaru ocupă aceeași funcție la Iași.

La Paris, funcționează Institutul Cultural Român, iar în România, Institutul Francez (la București) şi Centre culturale franceze la Cluj, Iaşi, Timişoara. Cele 4 Alianţe franceze («Alliances Françaises») își desfășoară activitatea la Braşov, Constanţa, Ploieşti şi Piteşti.

Date generale – „Libertate, egalitate, fraternitate”

Franța, cunoscută oficial ca Republica Franceză, este o țară din Europa de Vest, cu regiuni și teritorii răspândite în întreaga lume. Capitala este Paris, limba oficială este franceza, iar moneda folosită este euro. Este o republică semi-prezidențială, având ca deviză „Libertate, egalitate, fraternitate”. Drapelul său are trei culori: albastru, alb și roșu, iar imnul național este La Marseillaise.

Drapel Franța, Sursa foto: Facebook/Instituția Prefectului - Județul Constanța

Țara se învecinează cu Belgia și Luxemburg la nord-est, cu Germania și Elveția la est, cu Italia și cu Monaco la sud-est, cu Spania și cu Andorra la sud-vest și are deschidere la Oceanul Atlantic, Marea Mediterană și Canalul Mânecii.

Franța include, de asemenea, multiple teritorii situate în afacerea continentului european, cunoscute ca „teritorii de peste mări” (sau territoires d'outre-mer, prescurtat „DOM-TOM”), ceea ce îi permite să dețină teritorii în toate oceanele lumii, cu excepția celui Arctic.

Este cunoscută pentru cultura sa bogată, bucătăria apreciată în toată lumea, vinurile de calitate și obiectivele turistice celebre. Printre cele mai vizitate locuri se numără Turnul Eiffel, muzeul Louvre, castelul Versailles și Mont Saint-Michel.

Franța are tradiții puternice, cum ar fi celebrarea Zilei Naționale pe 14 iulie sau piețele locale cu produse specifice fiecărei regiuni.

Președintele actual al Franței este Emmanuel Macron. Sub conducerea sa, Franța are un rol activ în Uniunea Europeană și în NATO.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, Sursa foto: Wikipedia

Franța este una dintre cele mai vizitate țări din lume și un partener important pentru România și alte state europene.

Primele trei orașe din Franța ca mărime sunt Paris, cu o populație de 12.223.100 locuitori, Lyon, cu 2.165.785 locuitori, și Marsilia, care numără 1.718.281 locuitori.

Relief și climă

Franța are un relief variat, cu masive montane precum Alpii, Pirineii și Jura, dar și câmpii fertile, cum sunt cele din Bazinul Parisului.

Alpii, Sursa foto: Wikipedia

Țara este traversată de patru mari fluvii: Loara, Sena, Garonne și Ron, ce acoperă 62% din teritoriu. Clima este temperată, cu diferențe regionale: nordul are temperaturi blânde, iar sudul beneficiază de veri calde și uscate. Zonele montane sunt reci și umede, iar regiunile de coastă oferă peisaje spectaculoase. Franța de peste mări are clima tropicală și o biodiversitate unică. De asemenea, este una dintre cele mai împădurite țări din Europa, pădurile ocupând 28% din suprafața țării.

Franța este o republică democrație liberal, forma de guvernământ este republica, iar constituția sa a fost adoptată în 1958, stabilind fundamentele actualei organizări politice. Sistemul său guvernamental este semi-prezidențial, având o combinație între puterea executivă a președintelui și cea legislativă a parlamentului. Președintele este ales pentru un mandat de cinci ani.

În ceea ce privește organizarea teritorială, Franța este împărțită în comune, departamente și regiuni.Teritoriile de peste mări, cum ar fi Guadelupa și Guyana franceză, au regimuri administrative specifice, iar în unele cazuri beneficiază de statuturi autonome.

Armata și apartenența la organizații internaționale

În prezent, Franța alocă 2,1% din PIB pentru cheltuielile militare – peste pragul de 2% stabilit de NATO.

Armata franceză este una dintre cele mai dotate din Europa și include patru ramuri principale: armata terestră, marina, armata aeriană și jandarmeria națională. Din 1996, armata franceză este profesională, înlocuind serviciul militar obligatoriu cu o zi a apărării și cetățeniei. Franța are trupe desfășurate în diferite colțuri ale lumii, inclusiv în Afganistan, Liban și Kosovo, și se implică activ în operațiuni internaționale.

Franța este dintre membrii fondatori ai Uniunii Europene, ai spațiului Schengen și ai zonei euro. De asemenea, este unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. În plus, Franța face parte din numeroase organizații internaționale importante, printre care NATO, Organizația Mondială a Comerțului, OECD, G8, G20 și Organizația Internațională a Francofoniei.

Religia

În Franța, statul este separat de religie, conform legii din 1905, care interzice subvenționarea sau recunoașterea cultelor religioase de către stat. Religia catolică are o tradiție veche în Franța, dar influența bisericii a scăzut considerabil în ultimele decenii. Deși majoritatea francezilor se declară catolici, mulți sunt agnostici, atei sau nu urmează nicio religie. În țară există și alte religii, cum ar fi iudaismul, islamul, hinduismul, budismul și altele.
Educație și sănătate

În Franța, educația este obligatorie între 6 și 16 ani și este gratuită în școlile publice. Învățământul primar include grădinița și școlile primare, unde copiii învață lectură, scriere și aritmetică. După aceea, urmează școala secundară, care se împartă în colegii (gimnazii) și licee, iar la final elevii susțin bacalaureatul. Învățământul superior include atât universități, cât și școli de elită, numite grandes écoles.

În ceea ce privește sănătatea, Franța are un sistem sanitar puternic, finanțat în mare parte prin asigurările sociale. Francezii beneficiază de o speranță de viață ridicată, dar există preocupări legate de consumul de alcool, fumat și droguri ilegale, în special cannabis. De asemenea, Franța se confruntă cu rate mari de depresie și sinucidere, fiind una dintre țările europene cu cel mai mare consum de antidepresive.

Turism

Franța este cea mai vizitată țară din lume, atrăgând peste 82 de milioane de turiști străini anual. Sectorul turistic joacă un rol important în economie, oferind locuri de muncă pentru sute de mii de persoane. Principalele motive pentru care turiștii vin în Franța includ atracțiile culturale, cum ar fi Parisul, turismul balnear pe Coasta de Azur, parcurile de distracții precum Disneyland Paris și turismul de afaceri. Cele mai vizitate obiective sunt Turnul Eiffel, Muzeul Luvru și Palatul Versailles, dar și alte atracții din provincie, cum ar fi Castelul Mont Saint-Michel și castelele din Valea Loarei, sunt foarte populare.

Turnul Eiffel, Sursa foto: Wikipedia

Patrimoniul UNESCO

Franța are un patrimoniu arhitectural vast, care reflectă o istorie îndelungată și influențe din diferite perioade și stiluri. Din cele 753 de situri culturale incluse în patrimoniul mondial UNESCO, 34 se află în Franța, plasând-o pe locul trei în lume. Printre aceste situri se numără atât clădiri religioase, precum Abația Fontenay, cât și civile, cum ar fi castelele din Valea Loarei. Patrimoniul francez include exemple de arhitectură din toate epocile, de la arhitectura romană (Pont du Gard) până la capodopere gotice (Catedrala din Chartres) și clădiri postbelice (centrul orașului Le Havre).

Sala Oglinzilor a Palatului de la Versailles, Sursa foto: Wikipedia

Gastronomie

Bucătăria franceză este faimoasă pentru produsele sale de calitate, cum ar fi vinurile (de Bordeaux, șampania, vinul de Burgundia) și brânzeturile (roquefort, camembert). Aceasta se caracterizează printr-o mare diversitate regională, cu preparate precum varza acră alsaciană, quiche-ul din Lorena sau vita burgundă. Franța este împărțită de „frontiere culinare” între nordul care preferă untul și sudul care folosește ulei și usturoi. În 2010, „masa gastronomică a francezilor” a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.
 
 Felie de roquefort, Sursa foto: Wikipedia

Atenţionare de călătorie, Republica Franceză – Incendiu de proporţii cu propagare rapidă la MarsiliaTip

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Franceză asupra faptului că marţi, 8 iulie 2025, s-a declanşat lângă Marsilia un incendiu de proporţii de vegetaţie uscată, care s-a extins pe o rază de 35 de hectare. Fumul degajat se întinde pe mai mulţi kilometri şi acoperă centrul oraşului Marsilia, autorităţile ridicând alerta pentru poluare la nivelul 2.

Ca urmare a vântului puternic (viteză de până la 70 km/h) și a faptului că incendiul s-a propagat spre oraş, autorităţile au în vedere evacuarea cartierelor din nordul Marsiliei.

Traficul aerian de pe aeroportul Marseille-Provence a fost suspendat temporar, aflându-se în imediata apropiere a incendiului şi fiind afectat de fumul puternic.

De asemenea, a fost suspendată atât circulaţia pe autostrada A55, una dintre axele principale de intrare în Marsilia, cât și plecarea trenurilor din gara centrală Marsilia în direcția Nord.

Cetăţenii sunt sfătuiți să limiteze la maximum deplasările, să rămână în interior, să închidă geamurile, să urmărească comunicările autorităților şi să fie pregătiți pentru o eventuală evacuare.

Pasagerii sunt sfătuiți să ia legătura cu companiile aeriene cu privire la eventuale întârzieri/anulări ale zborurilor: https://www.aeroportmarseille-provence.com/passagers.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Marsilia +33 4.91.22.17.87 și +33 4.91.22.17.41, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al consulatului: +33610027164.

Condiții de intrare și regim de ședere

Potrivit site-ului MAE, cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Franţa. Intrarea în Franţa este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate, aflate în curs de valabilitate.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile franceze:

Ministerul Afacerilor Externe al Franţei (www.diplomatie.gouv.fr)
Ambasada Franţei la Bucureşti (www.ambafrance-ro.org)
Ambasada României la Paris (paris.mae.ro)

De asemenea, informații relevante pentru cetățenii români care doresc să lucreze în Franța, sunt disponibile aici - www.anofm.ro/eures/. Totodată, pe website-ul Ambasadei României în Republica Franceză este disponibil „Ghidul lucrătorului român în Republica Franceză”, document ce poate fi accesat la http://paris.mae.ro/node/177.
 
Adrese utile:

Ambasada României în Franţa​

Cancelaria

Adresa: 5, rue de l'Exposition, 75343 Paris cedex 07
Telefon:  +33 (0)1 47 05 10 46; +33 (0)1 47 05 18 70; +33 (0)1 47 05 29 37. La aceste numere de telefon NU se furnizează informații consulare.
Fax: +33 (0)1 45 56 97 47
Web: http://paris.mae.ro/
E-mail: paris@mae.ro Adresă de e-mail utilizată de Ambasadă numai pentru legătura cu autoritățile locale din țara de reședință. La această adresă de e-mail NU se furnizează informații consulare.

Secţia consulară

Adresă: 3, rue de l'Exposition, 75343 Paris cedex 07

Call center informații consulare pentru cetățenii români:

+33 (0)1 47 05 29 66
+33 (0)1 47 05 27 55
+33 (0)1 45 50 39 97
+33 (0)1 47 05 10 40

Având în vedere numărul ridicat de apeluri telefonice, pentru a obţine informaţii cu privire la procedurile de urmat în funcţie de serviciul consular solicitat, consultaţi rubricile corespunzătoare de pe site-ul Ambasadei, respectiv site-ul Centrului de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) https://informatiiconsulare.ro/mae/

Informaţii telefonice pot fi obtinute non-stop de la operatorii Centrului de Contact si Suport al Cetăţenilor Români din străinătate inclusiv în timpul week-end-ului, la numerele precizate mai sus.  La aceste numere nu se fac programări.

Programările se fac EXCLUSIV online, pe platforma econsulat.ro.

Fax: +33 (0)1 44 18 90 17

E-mail informații consulare pentru cetățeni români: contact@informatiiconsulare.ro

În cererea de informații, precizați orașul și provincia de rezidență, pentru a primi informații consulare specifice în funcție de zona geografică.

Pentru operativitate, utilizaţi cu precădere corespondenţa electronică!

Pentru informații consulare și privind programul de lucru, vă rugăm să consultați pagina web: http://paris.mae.ro  - servicii consulare – asistență consulară pentru cetățenii români

Toate solicitările pentru serviciile consulare sunt preluate de către Secția Consulară a Ambasadei României în Franța doar pe bază de programare prealabilă.

Programările se fac exclusiv online, pe platforma www.econsulat.ro .

Informații referitoare la obținerea vizei române :

Cetățenii străini care solicită informații despre obținerea vizei de intrare în România pot accesa portalul http://www.eviza.ro

Citește și:
România, relații diplomaticeMuntenegru - „Ziua Insurecției Populare”. O țară sculptată de munți, mare și curaj (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii