Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:30 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 345 – 11.12.2022 Astazi sărbatoresc exemplul

ro

11 Dec, 2022 11:18 1172 Marime text
Când apar problemele, căutăm soluții. De cele mai multe ori, căutarea este în afara noastră, la alte persoane, la experți sau specialiști, care se presupune că au aceste soluții.
Corpul nostru biologic, creat de Divin, are integrat în structura sa un ”rezolvitor de probleme” genial. Poate fi accesat oricând, cu o singură condiție: să oprim pentru scurt timp dialogul mental. Cât timp ”mintea maimuță” flecărește ca nebuna, oferindu-ne salate de cuvinte și povești, inteligența înnăscută a corpului nu poate fi accesată.

Există câteva circumstanțe binecunoscute în care mintea poate fi redusă la tăcere:
- Exercițiile de respirație, voluntare sau spontane, ce apar în momente dificile (fie respirație profundă pe nas, fie oprirea temporară a respirației – exerciții Buteyko, fie respirație intensivă – exerciții Wim Hoff etc);
- Mișcare fizică susținută tip gimnastică, înot, patinaj, skiat, role, bicicletă, sau chiar mersul prelungit pe jos. Mintea începe să tacă, atunci când corpul se împuternicește (de aceea ne place atât de mult mișcare și ne face atâta plăcere și bine)
- Posturi corporale neobișnuite: capul în jos, picioarele în sus, stat în cap, stat în mâini, roata, etc; copiii sunt maeștri în aceste posturi, dar nu strică să le repetăm continuu, ca adulți și să le aplicăm în momentele cheie (cât reușim, desigur)
- O activitate care ”ne prinde” și suntem atât de focalizați și concentrați, că mintea se oprește, ieșim din timp și spațiu și devenim doar acțiunea

Toate aceste acțiuni sunt exemple de modalități în care ne conectăm direct la inteligența corporală. Cel mai util exemplu pe care îl pot oferi astăzi este cel al exersării comunicării non-violente cu noi înșine, în momentele de calm (liniște), pentru a reuși să aplicăm aceeași strategie în momentele agitate. Să ne oprim câteva secunde pentru a identifica emoția pe care o trăim (frică, anxietate, neliniște, iritare, nemulțumire, oboseală etc) și să numim nevoia pe care o avem (nevoie de relaxare, de odihna, de o îmbrățișare – nevoie de conexiune etc). Cu cât facem asta mai des, cu atât ne este mai ușor.

În momentele mai dificile ale interacțiunilor zilnice, mai ales în relațiile cu copiii (sau partenerii), dacă ați exersat evaluarea emoțiilor și a nevoilor, veți reuși să aplicați practic. Puteți să spuneți copiilor ”am nevoie de un minut, să respir, să eliberez iritarea / oboseala / nemulțumirea, pentru că altfel nu va fi util pentru niciunul dintre noi”.
Copii te vor vedea cum te conectezi cu tine.
Copii vor învăța că este posibil ca în plin conflict să faci o pauză, să respiri și să potolești dialogul mental, prin forța ta interioară.
Copiii învață să facă la fel PRIVIND EXEMPLUL ADULȚILOR DIN VIAȚA LOR.
Copiii nu învață din vorbe și cuvinte, copiii învață din exemple.

De aceea sărbătoresc astăzi exemplul. Să-mi reamintesc că tot ce fac, oricât de mic și aparent neînsemnat, se transformă prin repetiție în obicei și poate deveni un exemplu pentru alții.
Suntem în pline energii turbionare de lună decembrie.
Portalul 12.12 este după colț și îl vom onora printr-un Webinar special, de des-povestire .
https://alexaevent.ro/.../des-povestitoarea-succes-sau.../

Să ne pregătim astăzi și în fiecare zi prin exersarea comportamentului de calm și liniște interioară. Creativitatea vine doar când suntem relaxați. Dacă suntem tensionați și agitați, nu mai suntem creativi, suntem doar reactivi.

Vă propun ca întreaga zi să avem minute când ne oprim, suntem atenți la starea pe care o avem în acel moment și respirăm adânc de câteva ori (pe nas, NU pe gură). Să ne oferim nouă înșine un exemplu al propriei puteri interioare.
Astăzi este o altă zi frumoasă și eficientă.
Cu iubire, tuturor

Articol și foto preluate de pe facebook/Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii