Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:34 22 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 308 – 4.11.2022. Astăzi sărbătoresc științele naturii

ro

04 Nov, 2022 12:15 863 Marime text
 

Îmi place chimia. Am avut șansa să fiu inițiată în această disciplină a științei de o pasionată și inimoasă profesoară în școala generală, m-am îndrăgostit la prima vedere de sticluțe, eprubete, pipete și amestecuri de substanțe cu reacții imprevizibile și am rămas ”agățată” de ea până în prezent.
 
Chimia privește lumea ca o aglomerație de particule (numite molecule sau atomi, dar numele chiar nu este important) care sunt în continuă mișcare.
Chiar și când ceva pare liniștit și static, mișcarea moleculelor este prezentă, dar nu decelabilă prin simțurile noastre.
 
Faceți un mic experiment cu toții.
 
Puneți un pahar cu apă pe masă și nu-l atingeți câteva minute. Apa din pahar pare nemișcată și liniștită, nu-i așa?
Hai să testăm împreună. Puneți o picătură de cafea în acest pahar cu apă, fără să-l mișcați, fără să-l agitați, fără să-l atingeți.
Cafeaua NU va rămâne într-un singur loc ci se va răspândi în tot paharul.
 
Cum oare?
 
Pentru că particulele din apă se mișcă în continuu. Chimiștii numesc uneori asta ”petrecerea particulelor”. Moleculele de apă sunt într-o petrecere continuă, se mișcă, se ciocnesc, se lipesc unele de altele, apoi iar se dezlipesc, formează temporar lanțuri, apoi se desfac și tot așa.
Iubesc și fizica. Ea îmi arată, alături de chimie, ce se întâmplă în multe dintre circumstanțele zilnice ale vieții.
 
De exemplu, ce se întâmplă când încălzim apa?
Intensificăm mișcarea particulelor, care se zbânțuie din ce în ce mai mult, precum tinerii la un concert de muzică rock. Chiar dacă sunt înghesuiți unii în alții, țopăie, dau din cap și mișcă în ritm intens.
 
În vaporii ce rezultă din fierberea apei, mișcarea particulelor este extremă. Exact ca la un concert, cei din fața scenei au loc să alerge, să sară, să strige, să se dezlănțuie. Așa sunt toate moleculele din aburii de apă.
Ce se întâmplă când temperatura exterioară scade mult?
 
Mișcarea particulelor de apă încetinește și lanțurile care se formează între molecule devin mai stabile. Apar zăpada și gheața, se schimbă forma de agregare a apei.
Dacă recapitulăm noțiunile de bază de chimie și fizică învățate prin observarea apei, la temperatură înaltă (când apa se încinge) mișcarea se intensifică și particulele devin agitate, iar la temperatură joacă (când apa se răcește), mișcarea se diminuează și particulele devin din ce în ce mai liniștite și formează legături stabile.
Puteți să observați paralela chimiei și fizicii în realitatea vieții civilizate?
 
În orașele aglomerate, cu blocuri înalte ce blochează curenții de aer, cu multe mașini, tehnologie 5G, enorm de multe aparate electronice (mobile, tablete, computere, dispozitive cu wi-fi) totul produce căldură și încinge atmosfera. Ce se întâmplă cu ”moleculele” (particulele) adică cu oamenii? Devin din ce în ce mai agitați și mai zbânțuiți, aleargă și sunt împinși de mulțime dintr-o parte în alta. Nu mai pot forma legături stabile, pentru că se ciocnesc prea des și prea mult unii de alții. Proiectele nu au viață prea lungă, nicio particulă nu poate sta prea mult într-un singur loc, pentru că energia o împinge de colo până colo.
 
În zonele rurale, cu puține case și comunități reduse, viața este mai lentă, totul încetinește și oamenii devin mai calmi și mai liniștiți. Rămân în mișcare, pentru că ați descoperit și în cazul apei că nimic nu este stagnant. Doar că este un alt tip de mișcare, ce permite stabilizarea, solidificarea, construcția, crearea de proiecte și strategii mai eficiente. Relațiile de durată devin iar posibile, și oamenii se conectează diferit între ei.
 
Practic, chimia și fizica influențează biologia corpurilor, explicând totul, inclusiv comportamentul oamenilor și relațiile dintre ei.
 
Vă aștept la portalul de pe 11:11 pe platforma AlexaEvents – să vorbim despre ”Imunitatea emoțională” în care vom detalia mai multe despre relațiile inter-umane, dificultățile ce apar și posibile soluții. https://alexaevent.ro/.../des-povestitoarea-imunitatea.../
 
Astăzi sărbătoresc științele naturii pentru că am descoperit cât de mult îmi influențează existența de zi cu zi. Datorită lor, mintea poate să înțeleagă realitatea prezentă diferit de cât îmi este ea oferită ”oficial” și permite corpului să-și ia măsuri de ajutor real utile.
 
Am descoperit că după ce lucrez la computer 1-2 ore tot corpul se încinge, mintea este agitată, respirația superficială și spatele nu mai poate sta drept. Apare o foame nenaturală (de fapt, nevoia de a-mi astâmpăra agitația corporală cu mâncarea, pe care o percep ca sedativă) mai ales pentru dulciuri, făinoase și grăsimi (componentele calmante prin excelență). Chimie, fizică, biologie aplicată practic.
 
Ce ajută foarte mult este fie o plimbare în aer liber, mai ales dacă afară este puțin mai rece (am văzut că mă ”răcoresc” instant la cap, la corp și la emoții), fie un duș cu apă rece (măcar pe brațe, de la coate în jos sau pe picioare, de la genunchi în jos, dacă nu reușesc în totalitate) sau un pahar de limonadă rece. Orice îmi ”răcește” sistemul mă ajută să opresc agitația particulelor din corpul meu. Este evident cum științele naturii îmi dau soluții și-mi răspund la multe întrebări.
 
Vă invit să celebrăm împreună științele naturii astăzi, observându-le acțiunea în viața noastră zilnică și focalizând mintea pe lucruri atât de benefice și utile.
 
O zi frumoasă de toamnă, tuturor
 
Cu iubire

Sursa foto-text: Facebook/ Zyanna Orinda 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii