Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:34 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 269 – 26.09.2022. Astăzi sărbătoresc Luna nouă în Balanță

ro

26 Sep, 2022 09:45 1095 Marime text


Odată cu Echinocțiul de toamnă, când ziua a fost egală cu noaptea, Soarele a intrat în zodia Balanței și va rămâne aici în următoarele 28 de zile. Astăzi, Luna se alătură în semnul Balanței și în plus, este în faza de lună nouă, ce înseamnă maxim de curățenie și eliminări. Nu vă temeți de toate ”răcelile” și virozele, enterocolitele și erupțiile (alergiile) activate în această perioadă. Arborii își pierd frunzele, animalele năpârlesc, noi ne eliberăm mucusul din sistemul limfatic: toată Natura face curățenie.

Cartea ”Răceala” de pe https://www.centrulnatura.ro/.../e-book-raceala-ce-este.../ - este medicul vostru la domiciliu, ce vă ghidează blând și competent în soluționarea oricăror eliminări.

Avem astăzi o altă zi cu energie puternică și specială – așa cum au fost multe zile din luna septembrie 2022.
Suntem și în plin tranzit de Mercur retrograd (până pe 2 octombrie), așa că munca cea mai intensă este la ”curățenia interioară”. Celelalte 5 planete care sunt în retrograd în această perioadă, alături de Mercur, ne țin în interior, în inima și amintirile noastre, pentru a descoperi ce nu este în ordine pe ”insula vieții noastre” și a face curățenie și ordine aici.

Retrăirile, rememorările, restaurările, renovările, revendicările și revelațiile ce apar în această perioadă sunt numeroase.

Zilele trecute, interacțiunea cu un bărbat mi-a prilejuit un mare ”aha” – am descoperit cât de tare mă simt iritată când cineva mă ajută atunci când nu solicit ajutorul.

Postura de salvator este un rol pe care mulți oameni și-l asumă, pentru că pare a deține mai multă putere interioară decât cea de victimă (eu pot, tu nu poți).
Doar că de cele mai multe ori, cel aflat în starea de victimă nu primește bine susținerea oferită din două mari motive:
1) Nu o solicită – pentru că are nevoie de dificultatea în care se află să își trezească forța creativă și să găsească singur căi de ieșire din problemă
2) O resimte ca o declarație deschisă a propriei neputințe (se simte agresat).

Mi-am amintit că în copilăria mică aveam frecvent această senzație în relația cu părinții, frecvent cu mama, dar cel mai intens, cu tata. El era ”mare și tare”, iar eu eram ”mică și proastă”. Mi s-a spus de multe ori ”crești tu mare și ai să vezi tu” sau ”ești o superficială în tot ce faci, mai bine fac eu”. Amenințările, previziunile sumbre, cuvintele ironice – sunt expresii tragice și nepotrivite ale educației parentale.
Nu se educă un copil amenințându-l cu ”răul care urmează dacă nu face”.
”Ai să vezi tu....”, ”vin vremuri grele”, ”viața este o luptă” (și alte bla bla-uri înfricoșătoare).
Nu se educă un copil criticându-l, judecându-l și minimizându-i forțele. Efectul este de cele mai multe ori opus – copilul nu-și mai dorește să facă acea activitate.

Nu se face educație cu limbaj agresiv și gesturi dez-împuternicitoare: ”lasă că fac eu pentru tine, dă-te la o parte, că tu nu poți”.
Educația unui copil și a unui adult presupune empatie (conexiune directă cu nevoile și simțirile celuilalt) și ofertă adaptată (comunicare non-violentă). Ca să o putem oferi eficient, este nevoie să o avem noi înșine în interior. Să o fi primit noi înșine, să știm să ne auto-oferim empatie, când avem nevoie de ea.

M-am simțit iritată de atâtea ori în copilărie de intervenția ”în forță” a tatălui meu (și nu doar a lui) pentru că nu am simțit empatie. El nu mă ”vedea” și nu ”mă simțea”, nu înțelegea care erau nevoile mele reale și ce simțeam. Nu am putut primi educația sa, pentru că nu s-a conectat la mine, empatic și non-violent. Am descoperit în prezent că port în mine această modalitate de reacție.
Este atât de adânc săpată în energia corpului, încât nici măcar atunci când real am nevoie de ajutor nu îl solicit și mă strădui cât mă țin puterile (până la epuizare, uneori) să rezolv ceea ce este. Nu sunt empatică cu mine și mă agresez (cu dialogul interior) cum o făcea tata în copilărie. Același model.

La sărbătoarea de astăzi a Lunii noi în Balanță (cu Soare în Balanță), adică a energiei cumpănirii și echilibrului, intenționez aducând la lumina conștienței frânturi de comportament ce nu-mi sunt benefic, să le eliberez și să inițiez schimbarea. Părțile de energie tip copil din interior, care au fost castrate și tăiate, încep să crească la loc, dacă le permit și nu mă auto-castrez, pentru a perpetua modelul familiar.
Conștiența, conștientizarea, prezența, atenția, empatia și comunicarea binevoitoare cu mine însămi – sunt elementele cheie ale procesului de curățenie și ordine interioară.

Întâi observ ce este în neregulă și ce comportament nu-mi aduce în viață eficiența și bucuria pe care le doresc.
Apoi îmi planific intervalul de schimbare (în următoarele 3 luni, până la Solstițiul de iarnă, repet un alt comportament, avantajos, în care observ momentele de iritare și găsesc exprimarea verbală cu care să confrunt apariția lor).
În cazul meu, mi-am propus auto-empatia. De câte ori fac ceva mai puțin favorabil și eficient, să nu-mi mai comentez agresiv în dialogul interior, ci să mă conectez empatic cu nevoile din acel moment, să le exprim și să le împlinesc: ”nu ți-a ieșit asta, pentru că s-a adunat oboseală. Hai să faci un duș, să te odihnești și să plănuit corectarea”.

Continui să studiez Comunicarea non-violentă din cărțile și filmele cu Marshall Rosenberg și să exersez aplicarea sa în viața zilnică.
Elimin complet tiparul interior care presupune ”neputință” și instalez un tipar ce presupune ”putere”, care vine la pachet cu smerenia și cunoașterea limitelor. Învăț când să cer și când să nu cer ajutorul. Și în plus, îmi protejez și apăr dreptul la greutățile vieții și suferințe, pentru a reuși să învăț din ele, nu mai permit nimănui să intre peste granițele mele și să-mi dea sfaturi (sau recomandări) atunci când nu le solicit. Sau când vin la mine fără conexiunea empatică (fără să simt că celălalt real înțelege ce nevoi am).

Suplimentar, observ când fac asta cu alții și închid gura. Sunt prezentă în viața mea și ies din ”automatismele” verbale și de comportament, în care mă comport ca un ”Salvator” pentru alții. Luna nouă în Balanță mă ajută să echilibrez eficient tendințele interioare de jocuri de putere. Și să-mi revendic propria împuternicire, dar benefică și eficientă, pe model adult de Stimă de sine.

Vom discuta despre toate aceste și mult mai multe în seria de Webinarii ”Iubirea vieții mele: corpul”, ce vor avea lor în perioada 10-24 octombrie, în tot tranzitul Balanței prin semnul zodiacal. Prindem un alt ”moment potrivit” în care nevoia noastră de clarificare a ceea ce ni se întâmplă poate fi împlinită prin folosirea puterii grupului în salturi de evoluție.

Dacă vă interesează să participați, scrieți-mi pe CentrulNaturaConsultanta@gmail.com
Webinarii sunt întruniri ale Grupului Femina, pe care îl coordonez de circa 3 ani, dar în această toamnă am deschis invitația tuturor persoanelor interesate, pentru a experimenta, la prima mână, comuniunea tip suroritate, ca experiență de maturizare feminină.

Sărbătorim astăzi luna nouă în balanță și energia de echilibru și echilibrare pe care acest simbol o ancorează în viețile noastre. Să avem un început de săptămână liniștit, balansat și mai ales, eficient și benefic.

Cu iubire, tuturor 

Sursa foto-text: Facebook/ Zyanna Orinda 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii