Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:57 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 178 – 27.06.2022 Astăzi sărbătoresc ecranele

ro

27 Jun, 2022 09:48 814 Marime text
Mă uit la un ecran în timp ce scriu postarea zilei. Am constatat că peste 50% din timpul zilei privesc într-un ecran și consider că ceea ce primesc din el este realitate (sau adevăr).

Mi-am filtrat cât am știu mai bine ceea ce urmăresc și ceea ce fac, folosind ecranele și tehnologia. Cu toate acestea, timpul petrecut în fața lor este mare. Și încă nu realizez cât de profund și masiv mă afectează.

Ochii și privirea îmi dau semnale de alarmă de câțiva ani buni.

Uscăciune, lăcrimare, înțepături, probleme cu vederea (de aproape, de la distanță). După stat ore întregi în fața ecranelor, vederea la distanță este încețoșată. Este natural, pentru că mușchii implicați în vederea de aproape și cei implicați în vederea la distanță sunt diferiți. Dacă îi contract exagerat pe unii, îi întind exagerat pe ceilalți.

Mușchii neexersați se atrofiază, iar cei prea exersați se contractă.
Am observat asta și în corp, la musculatura spatelui și a toracelui / abdomenului.
A apărut o ușoară burtică și ”mânere” pe lateralele corpului.

Poziția stat în șezut pe care uitatul în ecrane o implică duce la modifică evidente ale anatomiei corporale. Sunt mușchi care se atrofiază, încetul cu încetul.

Îmi fac exercițiile zilnice și reușesc de 3-4 ori pe săptămână mișcare tip plimbare sau chiar ore de yoga și Pilates. Dar nu pot echilibra 5-7 sau mai multe ore zilnice petrecute în fața ecranelor. Continui strădaniile dar sunt în același timp prezentă și observ.
Astăzi sărbătoresc ecranele pentru a le conștientiza puterea pe care o au asupra realității biologice a corpului fizic.

Creșterea în greutate corporală este aproape regula celor care lucrează mult timp cu computerele. Mâncatul cu ochii într-un ecran este o activitate inconștientă și insensibilă față de nevoile reale ale corpului. Nu este o hrănire, ci doar o umplere a stomacului.

Radiațiile electromagnetice și câmpul electrostatic degajat de ecrane, plus ultrasunetele de la telefoanele mobile afectează masiv câmpurile electrice sensibile ale inimii și creierului. Corpul în întregime este stimulat și afectat de prezența ecranelor.
Însă cea mai afectată și cea mai modificată în profunzime este povestea minții.

Realitatea ecranelor este una rapidă, schimbătoare, în care în puțin timp se derulează multe informații, multe imagini și multe sunete.
Filmele sunt toate editate și nu sunt altceva decât fragmente filmate, care sunt apoi lipite între ele, montate pe muzică și oferite ca ”întreg”. Când vedem documentare despre filmarea unei povești, auzim celebrul ”tăiați”. Ce se taie? Se taie continuitatea, se taie derularea naturală a poveștii. Se filmează doar bucăți, care sunt apoi lipite.

Toate informațiile pe care le primim din ecrane sunt editate.
Conexiunea cu realitatea vie, biologică, este foarte mică.
Viața în corp și în Natură este un continuum, un șir de evenimente care se întâmplă lent.

Viața prezentată prin ecrane (chiar și în filmele despre animale sau plante) este o poveste editată, în care sunt subliniate prin muzică și comentariile vocii povestitorului anumite trăsături sau anumite direcții.
Primim prin ecrane variante editate de informații.
Și mintea le consideră reale (adevărul) forțând apoi corpul să le urmeze.

Oboseala cronică și epuizarea sunt consecințele trăirii editate a vieții, în care alegem doar momentele de acțiune și sărim peste nevoia de relaxare, odihnă, nefăcut nimic și contemplare.

Povestea lui Frankenstein este una interesantă, în care se încearcă crearea din bucăți a unei ființe umane. Însă din bucăți se pot crea doar monstruozități. Doar Divinul este capabil de a crea un continuum armonios și derulat natural. Umanitatea creează fel și fel de diformități, pe care mintea le privește în ecrane și le consideră ”realitate”.

Sărbătoresc astăzi ecranele pentru a le conștientiza puterea de a ne structura poveștile mentale și viziunea asupra realității. Nu subestimez puterea lor asupra percepției (deci asupra realității în care trăiesc). Este real o putere de luat în seamă.
Îmi propun astăzi să fiu prezentă și conștientă în corpul fizic, chiar dacă stau în fața unui ecran. Exersez să nu mă pierd în el complet și să fiu atentă la reacțiile corpului.

Petrec o zi interesantă, celebrând structurile care ne-au schimbat fundamental viețile: ecranele.
Să avem cu toții o zi cât mai prezentă și conștientă
Cu iubire, tuturor

Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii