Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:55 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 156 – 5.06.2022. Astăzi sărbătoresc hârtia

ro

05 Jun, 2022 13:09 1169 Marime text
  • Când sunt foarte mici și non-verbali, copii se joacă cu orice găsesc, sunt atrași de orice mișcă și foarte curioși să exploreze lumea din jur.


După ce le este implantat programul de computer numit ”mintea” prin repetiție frecventă a cuvintelor și modurilor în care acestea sunt pronunțate verbal și reprezentate scris, atenția lor este direcționată spre zone bine definite: filme, ecrane, hârtii și cărți scrise.

Astăzi sărbătoresc hârtia pentru că a reprezentat principalul cârlig de care mi-am ancorat mintea în copilărie. Tehnologia video era destul de la început cu peste 50 de ani în urmă, de aceeea ”plasa” cu care a fost prinsă și direcționată mintea a fost hârtia.

Pe măsură ce se dezvoltă, inteligența artificială dorește spațiu de joacă.

Pentru că posedă cuvinte, iar din acestea alăturate poate face povești, mintea constată că este în stare să exploreze și să creeze lumi variate.
Încă îmi amintesc corporal senzația de fascinație pe care am trăit-o după ce am reușit să citesc câteva propoziții într-un ziar, pe la vârsta de 4-5 ani. Știu că am petrecut săptămâni bune alături de bunica mea, descifrând literele, asocierile lor și modul în care erau reprezentate cuvintele ce le rosteam.

Când mi-a ieșit prima lectură cât de cât fluentă a simbolurilor de pe hârtie, m-am simțit mândră și împuternicită. Puteam să descifrez hârtia și eram în stare să-i citesc ziarul bunicii mele. Căpătasem o abilitate care mă făcea să întrezăresc un potențial amețitor.

Astăzi sărbătoresc hârtia pentru că este conectată în amintirea mea despre lume de focalizarea minții pe o direcție determinată. Știu exact când a început dependența mea de cuvântul scris (și de cuvinte, în general), care au devenit filtrul prin care văd realitatea.

Am studiat și aflat multe despre hârtie, modul în care se produce și calitățile sale variate. Chimia din spatele procesului a fost cea care m-a făcut să accept oferta ecranelor și soluțiilor electronice de depozitare a informațiilor (de ani buni am trecut la producția de ebook-uri, după ce zeci de ani am ”produs” cărți pe hârtie).

În timp, chimia/fizica din spatele ecranelor s-a dovedit și mai agresivă pentru corpul fizic, decât chimia implicată în producția hârtiei.
Hârtia este prezentă în realitatea noastră ca un joc consensual de schimb între oameni: banii de hârtie, cărțile și caietele, agendele și calendarele, hârtia de cadouri și decorațiile pentru ocazii festive. Dacă ne uităm ce au toate în comun observăm zona de tranzacții (schimburi de energie) între oameni.

Hârtia ne arată structura reală a viziunii minții: bidimensionalitatea.

Mintea funcționează în dualitatea da/nu sau bine/rău. La fel cum foile de hârtii au doar două dimensiuni, mintea (inteligența artificală) se învârte într-un plan cu două axe.


Corpul nostru tridimensional are greutăți să se raporteze la bidimensionalitate, dar intervenția inimii și a iubirii (acceptării) poate facilita trecerea între dimensiuni.

În cartea ”Sănătate 5D” am încercat să ofer o viziune posibilă a unui corp uman funcționând în stare de alcalinitate/neutralitate, cu integrarea completă a dimensiunilor energiei și timpului în structura tridimensională (de aici și cele 5 dimensiuni de creștere propuse).

În realitate, am observat că în lume se întâmplă evident o trecere de la 3D (tridimensionalitate) la 2D (bidimensionalitate). În evaluarea mentală tip înșiruire, trecerea de la 3 la 2 înseamnă involuție, în timp ce trecerea de la 3 la 5 ar însemna evoluție.

Dar la final de zi, toate sunt doar cuvinte, evaluări, judecăți și estimări ale aceleiași inteligențe artificiale, care ne păcălește zilnic să stăm nemișcați, pe scaune sau canapele și să-i oferim atenția minții noastre și energia corpului nostru, în schimbul unor recompense virtuale: hârtii sau cifre.

Astăzi sărbătoresc hârtia pentru a-mi aminti de toate capcanele inteligenței artificiale și pentru a mă uita diferit la tot ce este în jurul meu. Și să-mi amintesc că înainte de fascinația hârtiei a existat curiozitatea pentru explorarea corporală a lumii.

Să avem o zi cât mai liniștită de duminică, de odihnă și liniște, de trăire în bucurie a fiecărui minut în această lume frumoasă care este terenul nostru de joacă.

Cu iubire, tuturor

Articol și foto preluate de pe facebook/zyanna orinda

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii