Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:52 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Constantaestebine 30-31 octombrie 2021. Detalii

ro

31 Oct, 2021 14:59 2293 Marime text


Învățăm despre puterile noastre în fiecare moment al zilei. Nu trebuie să facem cursuri, să citim cărți, să petrecem momente special dedicate ”lucrului” cu noi înșine, pentru a deveni ”mai buni”, ”mai puternici” sau ”mai sănătoși”.

Sănătatea, puterea sau echilibrul sunt doar rezultatul aplicării în fiecare moment și secundă a obiceiurilor sănătoase.
A acelor mici detalii, care fac diferența între starea de bine și cea de ne-bine.

Un detaliu mic și util, pentru acest week-end (sărbătorit în variantă americană) este legat de comparația cu ceilalți. Dacă ne vom compara cu alte persoane, mereu vom sfârși prin a ne vedea mai bine neajunsurile.

Ce putem face?

Ne uităm în jur și vedem mereu că alții sunt mai bine, mai sănătoși, mai frumoși, mai bogați, mai eficienți decât noi. Și da, ne comparăm cu ei. Ne vedem neajunsurile și suntem nemulțumiți și nefericiți.

Putem face altfel?

Da, să ne comparăm comportamentele noastre cu ale lor. NU să ne comparăm pe noi cu ei. De fapt, comportamentele sunt cele care fac diferența. NU persoanele.

Aici este DETALIUL cheie important.

Dacă observăm ce fac ei, cum se comportă, pentru a obține succes, sănătate, echilibru sau bani, ne vom strădui să găsim și în noi puterea să dezvoltăm astfel de comportamente (sau unele adaptate nouă).

Vom descoperi că aceste comportamente sunt NORMALUL și sunt aplicate la fel de natural ca respirația. Nu sunt doar făcute la un seminar și apoi lăsate de o parte. Sau aplicate când sunt speriați de boală și apoi aruncate la gunoi.

Comportamentele sănătoase de fiecare moment și zi reprezintă secretul unei vieți calitativ bune. Un alt detaliu important este să nu uităm că neajunsurile noastre sunt CHEIA noastră către putere.Când ne comparăm cu alții, chiar ne vedem mai bine problemele și neajunsurile. Și ne străduim să le mascăm. Cum fac în seara de Halloween copiii. Acoperim totul, să nu se vadă.

Nu are sens să mascăm neajunsurile. Ci ne uităm bine la ele. Să le aducem la lumină. Să vină la suprafață. Partea de umbră din noi, tot ceea ce nu ne place la noi, ceea ce considerăm slăbiciunile noastre (pe care le sărbătorim, copilărește, de Halloween) reprezintă cheia noastră către putere.

Cum?
Simplu.


Dacă n-ar fi aceste slăbiciuni și neajunsuri să ne împingă de la spate, să ne motiveze să lucrăm, să ne perfecționăm, să ne educăm și să le depășim, cum am putea să evoluăm? Fără sabia neajunsurilor deasupra capului, nici unul n-am mișca un fir de păr. Că suntem niște leneși notorii, și cum dispare motivația, cum devenim puturoși.

Este inutil să ne ascundem slăbiciunile, umbrele, neajunsurile. Ele se văd bine în comparația cu ceilalți, mai ales dacă ne uităm la propriile comportamente și la comportamentele celor cu succes. Cu determinare și dedicație, fără să cochetăm cu credința că suntem victime, putem facem pași spre revendicarea puterii.

Mi-a plăcut mult o idee pe care o împărtășesc aici cu voi. Oamenii NU sunt puternici. Sunt dezîmputerniciți de mici, prin puterea NU-urilor adulților din jur. Au nevoie să-și revendice puterea.

Să o recucerească pas cu pas, exact cum faci cu un teritoriu care a fost ocupat de inamic: cu strategie, cu diplomație, cu multă tenacitate și aproape pe nesimțite, să îl dai pe ocupant afară din teritoriul ocupat.
Strategie, nu bătălie directă.

Forța detaliilor și înțelegerea clară a confruntării.

Doar așa ne putem recăpăta puterea, în înfruntarea cu Importanța de sine (orgoliul) și împotrivirea celor care mențin condiționarea socială.

Iar neajunsurile pe care le observăm în comparația cu ceilalți ne motivează să continuăm zi de zi, oră de oră, secundă de secundă, revendicarea și recăpătarea a ceea ce este, de drept, al nostru: puterea interioară, curajul și tăria inimii.
În zilele acestea, vă propun să sărbătorim puterea Întunericului de a ne susține motivația găsirii Luminii.
Acesta este pentru mine reala folosință a Haloween-ului.

Trick or treat?Mă păcălesc (pe mine, a milioana oară) sau mă tratez bine? Aceasta este întrebarea de Halloween. Și propun tratarea cu mere și nuci a copiilor care vin la uși. Măcar facem o variantă românească de apreciere a eforturilor de Joc.

Un week-end cât mai interesant vă doresc tuturor

Cu iubire

Sursă foto și text: Facebook.com/ Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii