Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:39 22 10 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Schimbări în centrul istoric al Constanţei Făgădău - „Nu am de gând să-mi asum toate sancţiunile, pentru că nu am generat eu această situaţie“

ro

01 Sep, 2015 00:00 1852 Marime text
În pofida investiţiilor făcute în Peninsulă, imaginea de ansamblu a zonei este afectată de imobilele în paragină, de ruinele unor clădiri ce stau să cadă în orice clipă şi de aspectul deplorabil al caselor locuite adesea ilegal de oameni ai străzii sau de persoane certate cu tot ceea ce înseamnă curăţenia şi întreţinerea locuinţei. Iniţial, reprezentanţii administraţiei publice locale au încercat să se eschiveze când se aducea în discuţie situaţia imobilelor din zona centrului istoric. Ba nu se găseau proprietarii, ba nu aveau la dispoziţie modalităţi legale de constrângere a proprietarilor prin care să-i oblige să investească şi să se ocupe de întreţinerea şi renovarea clădirilor deţinute.
 
Primăria municipiului Constanţa s-a alăturat demersului făcut de Asociaţia Municipiilor din România în sensul supraimpozitării imobilelor (terenuri sau clădiri) abandonate. Poate că asta a motivat mai mult municipalitatea de la malul mării, care, încet-încet, începe să desluşească iţele şi să dea de urma celor în drept să deţină sau nu imobilele din centrul istoric al urbei.
 
Mai mult, primarul interimar al municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a anunţat oficial că „situaţia juridică a imobilelor din centrul istoric este spre limpezire“. „Până la sfârşitul anului, avem termen să soluţionăm toate dosarele ce fac obiectul legilor proprietăţii, restituirii proprietăţilor, că vorbim de Legea nr. 10, Legea nr. 1, Legea nr. 18. Toate legile care s-au circumscris Legii nr. 165 vor fi aplicate, cu toate că nu este uşor să faci în patru luni ce nu s-a făcut în 25 de ani“, a declarat viceprimarul cu atribuţii de primar al municipiului Constanţa.

Era de aşteptat ca Făgădău să adopte o atitudine de acest gen pentru a evita eventualele repercusiuni legale şi nu numai. De altfel, chiar vicele a recunoscut că nu este dispus să plătească pentru greşelile altora. „Nu am de gând să-mi asum toate sancţiunile prevăzute de acea lege, pentru că nu am generat eu această situaţie. Avem un ritm de lucru de aproximativ 600 de dosare pe lună. Nu voi înceta să fac tot ceea ce trebuie astfel încât centrul municipiului Constanţa să arate ca centrul unui oraş european“, a concluzionat Decebal Făgădău.

Acum, rămâne de văzut cât va fi de neînduplecat primarul interimar, având în vedere că nu puţine şi importante sunt persoanele care îşi doresc sau au încercat să pună mâna pe unele imobile din acea zonă şi ştiut fiind că valoarea imobiliară este în continuă creştere. Rămâne de văzut dacă va aplica prevederile legale în vigoare indiferent de persoanele ce riscă a fi deranjate sau chiar supărate.

Ti-a placut articolul?

Comentarii