Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:40 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrospectivă 2019 În Consiliul Judeţean Constanţa, marile licitaţii au bătut pasul pe loc. S-au alocat bani pentru sănătate, s-au reparat drumuri şi s-a făcut polemică (galerie foto)

ro

31 Dec, 2019 00:00 2625 Marime text

Tensiune şi campanie electorală pe faţă. Cam aşa s-ar putea descrie atmosfera din Consiliul Judeţean Constanţa în 2019. Și multe, foarte multe achiziţii publice. Marile licitaţii au cam bătut pasul pe loc. S-a investit însă în sănătate şi s-au reparat câteva zeci de kilometri de drumuri din judeţ.
 
Luna ianuarie a debutat cu schimburi de replici dure între Asociaţia Elevilor din Constanţa şi conducerea Consiliului Judeţean pe tema acordării reducerilor elevilor la transportul judeţean. De altfel, discuţiile au continuat pe tot parcursul anului şi s-au lăsat şi cu procese în justiţie.
 
Tot în luna ianuarie 2019, Consiliul Judeţean Constanţa organizează concurs de proiecte de management pentru postul de director al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, instituţie publică de cultură. După ce a picat concursul în 2018, dr. Adrian Bîlbă este acum declarat câştigător.
 
În şedinţa de Consiliu Judeţean de la început de an, directorului Muzeului de Artă din Constanţa, Doina Păuleanu, îi este decernat titlul de „Cetăţean de onoare al Judeţului Constanţa”.
 
Și tot în luna ianuarie începe protestul unor actori din cadrul Teatrului de Stat Constanţa. Acţiunea se finalizează cu un audit şi în final cu încetarea mandatului de manager al actriţei Dana Dumitrescu.
 
Și tot în ianuarie, Lavinia Boldea de la PNL îi ia locul în Consiliul Judeţean lui Sorin Mocianu, care demisionase din funcţie în decembrie 2018.
 
În luna februarie 2019, Consiliul Judeţean Constanţa achiziţionează un autovehicul 4x4 pentru teren accidentat, necesar activităţilor specifice ce se vor desfăşura pe toată durata de implementare a proiectului „Monitorizarea şi protejarea în comun a mediului înconjurător în Bazinul Mării Negre”, în valoare de 274.529,41 de lei, şi în aceeaşi lună anunţă că din totalul sumelor alocate prin contractele de finanţare nerambursabilă atribuite pentru domeniul sport în anul precedent, respectiv 1.911.697,82 lei, conform execuţiei bugetare a fost cheltuită suma de 1.786.774,14 lei.
 
Tot la început de an, CJC cumpără servicii de cadastrare pentru spaţiile Teatrului de Vară Mamaia şi comandă un studiu de evaluare a riscului pentru Centrul pentru protecţia plantelor Constanţa.
 
În luna februarie 2019, Primăria municipiului Constanţa a eliberat o autorizaţie de construire pentru Consiliul Judeţean Constanţa. Este vorba de extinderea Delfinariului din Constanţa, de pe bulevardul Mamaia nr. 255. În aceeaşi lună, Consiliul Judeţean Constanţa a emis o decizie de poprire pe conturile goale ale lui Nicuşor Constantinescu în dosarul 12859/212/2017, ce priveşte plata reprezentând cheltuieli de executare silită şi penalităţi de întârziere pentru neeliberarea la timp a certificatelor de urbanism / a autorizaţiilor de construire / necomunicarea informaţiilor de interes public.
 
În luna martie, Consiliul Judeţean a scos la licitaţie lucrările de proiectare pentru Edificiul Roman cu Mozaic şi a anunţat că numeşte un director interimar la Teatrul de Stat Constanţa. Numirea a avut loc ceva mai târziu iar interimatul a fost preluat de regizorul Erwin Șimsensohn.
 
În tot acest timp, in instanţele de judecată, CJC se judecă cu Romsilva şi Ministerul Finanţelor pentru lucrările de la Herghelia Mangalia, paguba este de aproape un milion de euro.
În luna aprilie, CJC anulează licitaţia pentru salvarea Mormântului Hypogeu din Constanţa. Motivul - achiziţia nu interesează pe nimeni iar anii trec de la alocarea fondurilor pentru reabilitare. În schimb, achiziţii mai domestice, de genul curăţenia sediilor Consiliului Judeţean “se dă” ca pâinea caldă. În primăvara acestui an, Eurototal Comp SRL câştigă contractul de curăţenia pentru sediile Consiliului Judeţean Constanţa pentru 754.260 lei fără TVA.
 
În luna aprilie, Consiliul Judeţean Constanţa, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, semnează patru convenţii/contracte de finanţare, ce se înscriu în strategia naţională privind dezvoltarea de servicii sociale care să conducă la participarea deplină a persoanelor din sistemul de protecţie socială în societate, prin continuarea procesului de dezinstituţionalizare.
 
Tot în aprilie, după Hypogeu, au fost anulate licitaţiile pentru servicii de publicitate şi consultanţă pentru Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa şi a cetăţii Hârşova.
În luna mai, o firmă din Dolj a bătut palma cu CJC pentru elaborarea documentaţiei privind „Reabilitarea şi modernizarea Teatrului de Vară Mamaia“ şi alocă zeci de mii de euro pentru întreţinerea spaţiilor verzi şi pentru mobilier de birou.
 
La şedinţa din luna mai, campania electorală s-a mutat în Consiliul Judeţean Constanţa. Au fost contre între preşedintele CJ Horia Țuţuianu (PSD) şi consilierii liberali. Pe finalul lunii mai, Consiliul Judeţean Constanţa a făcut public programul anual de finanţări nerambursabile din fonduri publice ale judeţului Constanţa pe anul 2019, în cuantum total de 8.000.000 de lei.
 
În iunie 2019, Consiliul Local şi CJ Constanţa şi-au afirmat sprijinul financiar pentru SSC Farul, patronată de Ciprian Marica, iar în luna iulie, CJC cumpără servicii de consultanţă pentru reabilitarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, în valoare de 258.000 de lei fără TVA..
 
Și tot în luna iulie, Consiliul Judeţean Constanţa este convocat în şedinţă extraordinară de către grupul consilierilor judeţeni ai PNL împreună cu grupul consilierilor judeţeni PMP, pentru constituirea Comisiei de Repartizare Transparentă a Alocărilor Bugetare în vederea alocării sumelor defalcate din unele surse de la bugetul de stat.
 
În luna august, CJ anunţă achiziţia de analizoare pentru testarea în trafic a şoferilor privind consumul de droguri, la propunerea consilierilor judeţeni ai PMP. Tot în august, începe concursul pentru postul de manager al Teatrului de Stat Constanţa, iar Consiliul Judeţean Constanţa face un nou studiu de fezabilitate pentru restaurarea Cetăţii Histria.
 
În aceeaşi lună, de declanşează un scandal care vizează Secţia de Psihiatrie a SCJU. Șeful de secţie, dr. Diana Cârjaliu, demisionează iar consilierul judeţean Florin Goidea (PMP) cere alocare de fonduri pentru această secţie.
Și tot în august 2019 sunt făcute publice numele beneficiarilor celor 3,2 milioane de lei, fonduri nerambursabile acordate de Consiliul Judeţean.
 
În luna septembrie începe “războiul” între preşedintele CJC, Marius Horia Ţuţuianu, şi conducerea Spitalului Judeţean cu un control la unitatea sanitară.
 
În aceeaşi lună, sediul Consiliului Judeţean Constanţa intră din nou în renovare şi reparaţii şi se mai cheltuiesc în continuare bani pe achiziţii de tot felul.
 
Tot în septembrie, toate loturile licitaţiei organizate de CJC sunt contestate. Asta înseamnă încă un an fără corn şi lapte pentru elevii şi preşcolarii din învăţământul primar şi gimnazial de stat din judeţul Constanţa.
 
În octombrie apare raportul Curţii de Conturi. Din el aflăm că Pavilionul Expoziţional şi Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii au fost vaci de muls pentru nişte privaţi, în dauna Consiliului Judeţean Constanţa. În aceeaşi lună, AEC acţionează în instanţă Consiliul Judeţean Constanţa cu privire la reducerile de transport acordate elevilor. Pe final de an, AEC pierde acest proces.
 
Tot în toamnă, CJC este obligat să reevalueze oferta Actaeon Invest pentru reabilitarea Muzeului de Istorie, Lucian Lungoci este propus reprezentantul Consiliului Judeţean în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Dobrogea“, iar meciul dintre preşedintele Țuţuianu şi doctorul Grasa de la SCJU continuă.
 
Octombrie aduce şi o nouă licitaţie marca CJC. Aproape un milion de euro pentru reabilitarea şi modernizarea Teatrului de Vară Mamaia, dar şi un nou scandal: catargul steagului de la Pavilionul Expoziţional Constanţa nu are autorizaţie de construire. CJC vrea să intre în legalitate.
 
În şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Constanţa din luna octombrie se decide ca locurile de parcare ale administraţiei judeţene pot fi folosite gratuit de constănţeni după ora 18.00.
 
În luna noiembrie este pusă pe tapet a treia licitaţie în decurs de un an pentru reabilitarea Edificiului Roman cu Mozaic, o altă licitaţie de 17 milioane de euro pentru modernizarea DJ 226 Corbu-Săcele-Istria-Mihai Viteazu şi se scot la licitaţie lucrările pentru salvarea Mormântului Hypogeu.
 
Și tot în noiembrie, Serviciul de Medicină Legală din Spitalul Judeţean Constanţa este dotat cu echipamente noi.
 
Pe final de an, Consiliul Judeţean Constanţa plăteşte 15.000 de lei pe o uşă de garaj, iar în ultima şedinţă de CJ, consilierii judeţeni îşi vor da acordul pentru amenajarea unui sens giratoriu la intersecţia DN 22 (E87) cu DJ 226, între Ovidiu şi Lumina.
 
Teoretic, în luna decembrie, Emil Banias ar fi trebuit să se întoarcă în Consiliul Judeţean Constanţa, după ce şi-a recâştigat mandatul în instanţa de judecată. Astrele s-au aliniat nefavorabil şi cu ajutorul fostului subprefect, Ionuţ Done, şi se spune şi cu intervenţia şefului CJ, Marius Horia Țuţuianu, care se teme să nu piardă majoritatea în Consiliul Judeţean. Astfel, Banias mai rămâne pe tuşă, cel puţin până în luna ianuarie.
 
Și tot în ultima şedinţă de CJ din acest an, tarifele Direcţiei de Pază ale CJC nu au fost aprobate de consilierii judeţeni, astfel încât obiectivele aflate în subordinea administraţiei judeţene vor rămâne fără pază în 2020.
Pe final de an continua licitaţiile pentru reabilitarea cetăţilor Carsium şi Capidava şi se trage linie în dreptul achiziţiei pentru punerea în valoare a mormântului Hypogeu.
 
În decembrie, CJ face o nouă achiziţie la capitolul personal şi îl recuperează pe fostul prefect, Dan Jeacă, în calitate de funcţionar în cadrul Serviciului Intelligence Competitive.
 
La final de 2019, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a prezentat alături de managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa, Cătălin Grasa, bilanţul activităţii unităţii sanitare pentru anul 2019. Semn că s-au împăcat.
 
Cert este că în 2019 s-au făcut investiţii necesare pentru îmbunătăţirea actului medical, s-a achiziţionat aparatură de ultimă generaţie şi s-a reuşit finalizarea unor proiecte deosebit de importante pentru locuitorii judeţului, inclusiv redeschiderea Casei Soarelui. Alături de câteva zeci de km de drumuri reparaţi de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri. În rest, lucrurile s-au mişcat cu pasul racului.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii