Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:29 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PUZ-ul pentru blocul care va fi construit aproape de ţărmul mării revine în atenţia Consiliului Local Municipal

ro

28 Nov, 2019 00:00 3365 Marime text
Consilierii locali municipali sunt chemaţi să aprobe în şedinţa de astăzi şi Planul Urbanistic Zonal elaborat în temeiul sentinţei civile nr. 63/2016, rămasă definitivă. Iniţiatorul PUZ-ului este investitorul Mihai Valentin Florin şi vizează construirea unui bloc cu şapte etaje în Faleză Nord, pe un teren a cărui destinaţie părea a fi de „spaţii verzi“.
 
Terenul însă provine din Dispoziţia nr. 3135/2003 emisă de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, în beneficiul numitului Daniel Ene. Câţiva ani mai târziu, atât Radu Mazăre, cât şi Ene, alături de alţi aproape 35 de inculpaţi, au fost trimişi în judecată de DNA în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa. Iar în februarie 2019, Curtea Supremă l-a condamnat pe Ene la trei ani cu suspendare sub supraveghere, pe Radu Mazăre la 9 ani, iar Dispoziţia nr. 3135/2003 (în baza căreia a fost atribuit terenul din Faleză Nord) a fost desfiinţă, tot în Dosarul Retrocedărilor.

Proiectul de hotărâre privind Planul Urbanistic Zonal elaborat în temeiul sentinţei civile nr. 63/2016, rămasă definitivă, a fost pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local şi luna trecută, iar ulterior, retras. Municipalitatea a solicitat lămuriri de la Ministerul Dezvoltării Regionale asupra unor aspecte ce ţin de legalitate. Câteva zeci de persoane care locuiesc în Faleză Nord au venit în şedinţa Consiliului Local Municipal să ceară primarului să nu fie aprobat acest PUZ.

Legat de acest subiect, cu acelaşi prilej, primarul Decebal Făgădău a anunţat că a fost amendat de instanţă din cauza PUZ-ului ce îi nemulţumeşte pe locuitorii din Faleză Nord. 
Făgădău a explicat în luna octombrie că, de-a lungul timpului, proprietarul a cerut tot felul de documentaţii de la primărie pentru exploatarea acestui teren şi de fiecare dată a primit avize negative. Între timp, proprietarul s-a adresat instanţei. Sentinţa a rămas definitivă în 2016 şi, prin intermediul acesteia, CLM a fost obligat să întocmească şi să adopte PUZ pentru zona respectivă, aşa cum a cerut proprietarul.
 
Primăria a informat proprietarul că nu are bani pentru întocmirea PUZ-ului, motiv pentru care proprietarul a elaborat singur PUZ şi s-a adresat iar instanţei pentru a obţine de la primărie penalităţi, iar de la primar, amendă penală. Astfel, primarul Decebal Făgădău a precizat că, urmare a acestei sentinţe, a plătit o amendă de 34.200 de lei, bani pentru care i-a fost pusă poprire pe contul personal şi pentru care acum se judecă cu ANAF. Practic, primarul este din nou obligat să introducă pe ordinea de zi a Consiliul Local acest PUZ.
 
Vă reamintim că, în cazul în care PUZ-ul va trece astăzi la vot, investitorul ar urma să ridice în zonă un blocul cu şapte etaje, în cartierul Faleză Nord, aproape de ţărmul Mării Negre, în capătul străzii Ion Raţiu, pe Prelungirea Ion Raţiu, lângă Universitatea „Spiru Haret“.

Citeşte şi: 

 

Bloc pe „spaţii verzi“ în Faleză Nord? Povestea terenului aflat iniţial în proprietatea unui inculpat din Dosarul Retrocedărilor


Se organizează dezbatere publică pentru un PUZ controversat. Locuitorii de pe strada Ion Raţiu vor cere respingerea acestuia
 
Locuitorii din capătul străzii Ion Raţiu din Constanţa cer respingerea PUZ-ului iniţiat de un investitor. Iată motivul! (documente)

Un investitor doreşte rezolvarea problemelor din zona Faleză Nord Constanţa. Cere actualizarea PUZ-ului (document)

În Faleză Nord, un investitor vrea bloc de opt etaje, cu restaurant şi club la înălţime. Clienţii vor avea vedere la mare (document) 

Primarul a fost amendat. Motivul un PUZ din Faleză Nord! Locuitorii au dat buzna în Consiliul Local şi au cerut să nu se construiască blocul!
 
Motivare în Dosarul Retrocedărilor
„La nivelul municipiului a fost constituită o grupare infracţională, care a funcţionat ca o veritabilă organizaţie de tip mafiot“
 
117 ani de închisoare pentru un prejudiciu de 114 milioane de euro Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, judecata pas cu pas (documente)
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii