Proiecte pentru promovarea turismului la Cernavodă Centrul Hamangia şi Atelierul Gânditorul, două obiective realizabile alături de partenerii bulgari
Proiecte pentru promovarea turismului la Cernavodă: Centrul Hamangia şi Atelierul Gânditorul, două obiective
10 Jul, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
3596
Marime text



Oraşul Cernavodă deţine trei parteneri în derularea acestui proiect: Primăria Shabla - Bulgaria, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) şi Institutul European pentru Turism Cultural „Eureka“ din Dobrich, Bulgaria. Proiectul permite investiţii pentru crearea acestui produs turistic atât în Shabla, cât şi în Cernavodă. Valoarea totală eligibilă nerambursabilă a proiectului este de aproximativ 6 milioane de euro, pentru toţi partenerii. Cofinanţarea oraşului Cernavodă va fi de 2% din valoarea totală a investiţiei.
Prin intermediul acestei investiţii europene, oraşul Cernavodă va beneficia de reabilitarea a două clădiri-ruină din localitate (Leagănul de copii de pe strada 24 Ianuarie şi fostul atelier de pielărie din centrul oraşului), care vor fi transformate în ceea ce se va numi „Complexul Neolitic Hamangia“.

Al doilea nucleu va fi reprezentat de Atelierul Gânditorul (fostul atelier de pielărie din centrul localităţii), destinat activităţilor de prelucrare a lutului şi confecţionare a unor obiecte care vor reconstitui modele neolitice. Aceste activităţi vor reînvia neoliticul cernavodean şi vor promova protocultura Hamangia. Proiectul este pregătit pentru depunerea la finanţare, va avea o durată de implementare de trei ani şi face parte din strategia de promovare turistică a oraşului Cernavodă.
Oraşul Cernavodă deţine două parteneriate de promovare turistică prin fonduri europene cu vecinii bulgari. Cel de-al doilea proiect, derulat în parteneriat cu localitatea Silistra din Bulgaria, vizează promovarea turismului pe dealurile dunărene - valorificarea durabilă transfrontalieră a moştenirii naturale şi culturale din Cernavodă şi Silistra. Proiectul propune valorificarea malului drept al Dunării, care să devină o destinaţie turistică extinsă, inclusă în Ruta Împăraţilor Romani şi a Vinului la Dunăre, certificată de Institutul Rutelor Culturale din cadrul Consiliului Europei. Dealurile Hinog şi Vifor, situate în sudul Canalului Dunăre - Marea Neagră, concentrează obiective culturale într-un areal natural care include arii protejate şi peisaje valoroase, dispunând de condiţiile esenţiale de realizare a unui produs turistic distinct, în conexiune cu Dunărea şi întreaga zonă transfrontalieră dunăreană turistică. Strategia oraşului Cernavodă pentru promovarea turismului pe aceste meleaguri vizează crearea unor piste de biciclete de aproximativ 10 km, care să permită vizitarea dealurilor Vifor şi Hinog şi a podgoriilor şi cramelor din zonă. Această rută va facilita şi accesul la atracţiile turistice din zonă: Belvedere către Dunăre, Locul Fosilifer, clădirea Turturica, Mormântul Pictat, Valul de Piatră Roman, Podul „Carol I”. Valoarea totală a proiectului poate ajunge la 6 milioane de euro pentru toţi partenerii.
Programul „Cernavoda turistică“ se află în derulare, având deja patru proiecte cu finanţare europeană. Primul proiect, care se apropie de finalizare, este Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Cernavodă, urmează Muzeul Hamangia (aflat spre finanţare), Turism pe dealurile dunărene (aflat spre finanţare), Nava antică Axiopolis, toate acestea însumând o investiţie de aproximativ 6 milioane de euro.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii