Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:23 25 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Energiei - „România a început un parteneriat cu o compania franceză pentru a produce din 2028 la Cernavodă un radioizotop folosit în tratamente oncologice“

ro

11 Apr, 2025 14:04 574 Marime text
Sursa foto: facebook/Sebastian BurdujaMinistrul energiei Sebastian Burduja anunță o veste foarte bună pentru România, direct de la Bruxelles! Mai exact, săptămâna aceasta, în cadrul Forumului la nivel înalt pentru Proiecte Importante de Interes Comun European (IPCEI), a fost aprobată scrisoarea de sprijin pentru un proiect european în domeniul energiei nucleare, la care participă și România.

Este pentru prima dată când se lansează un IPCEI dedicat tehnologiilor nucleare. România a avut un rol important, fiind coordonatorul temei legate de producția de radioizotopi medicali. Aceștia sunt folosiți în tratarea și diagnosticarea cancerului și pot fi obținuți prin utilizarea centralelor nucleare și a laboratoarelor de cercetare“ - conform ministrului Sebastian Burduja

Decizia din aceste zile încheie o primă etapă de selecție pentru cinci domenii prioritare ale industriei nucleare europene:
  • 1. Producerea energiei nucleare cu tehnologii inovatoare, cum sunt reactoarele modulare mici (SMR) și reactoarele avansate (AMR);
  • 2. Prelucrarea uraniului și gestionarea combustibilului nuclear;
  • 3. Dezvoltarea lanțului de aprovizionare și modernizarea instalațiilor industriale;
  • 4. Progresul în domeniul fuziunii nucleare;
  • 5. Producerea de radioizotopi medicali, cu accent pe cercetare și inovație.

În România, tehnologia de la centrala nucleară Cernavodă permite producerea de radioizotopi necesari în terapii avansate pentru pacienți. Astfel, contribuim la asigurarea unui lanț de aprovizionare mai sigur în Europa și reducem dependența de importuri.

Mai mult, România a început deja un parteneriat cu compania franceză Framatome pentru a produce, din 2028, Lutetiu-177 la Cernavodă – un radioizotop folosit în tratamente oncologice.
Sunt convins că acest proiect și investițiile în cercetare și tehnologie vor ajuta la recunoașterea rolului important pe care energia nucleară îl poate avea dincolo de sectorul energetic. De asemenea, România este implicată și în dezvoltarea de tehnologii nucleare inovatoare. Avem deja proiecte strategice precum: – SMR-ul de la Doicești, proiectul Alfred de la Pitești (reactor de generație IV, cu răcire pe bază de plumb), inițiative pentru dezvoltarea lanțului valoric și a ciclului combustibilului nuclear, unde România are experiență și rezultate.

Pe baza acestui pas important, cele 13 state semnatare și Comisia Europeană vor începe să lucreze la următoarea etapă a proiectului IPCEI: alegerea tehnologiilor, găsirea surselor de finanțare, stabilirea modului de lucru și selectarea partenerilor naționali. Scopul este ca până la sfârșitul anului viitor să avem un proiect concret, viabil și cu un impact real pentru Europa și România.
Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la acest rezultat: experților din Ministerul Energiei, colegilor de la Reprezentanța Permanentă a României la Bruxelles și, în mod special, echipei de la SN Nuclearelectrica SA, pentru implicarea în acest proiect. Înainte, împreună“ - a precizat Sebastian Burduja. 

Citește și: 

Asociația Prometeu și-a adjudecat un nou contract de la Școala Gimnazială Nr.2 Cernavodă (DOCUMENTE)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii