Nerespectarea transparenței în achizițiile publice Concluzia Curții de Conturi - UATC Dobromir nu respectă standardele de control intern managerial! (DOCUMENT)
Nerespectarea transparenței în achizițiile publice: Concluzia Curții de Conturi - UATC Dobromir nu respectă
28 Apr, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
841
Marime text



- Nerespectarea principiului transparenței în achizițiile publice și nestabilirea valorii estimate înainte de realizarea achizițiilor
- Neîntocmirea referatelor de necesitate în cazul a 10 contracte de achiziție publică verificate, necuprinderea în contractele de lucrări și prin urmare neconstituirea garanției de bună execuție
- Lipsa anchetelor sociale în cazul unor dosare de acordare a ajutorului de încălzire, conform reglementărilor legale privind acordarea ajutoarelor sociale
- Conducerea UATC Dobromir nu a formulat în cadrul ședinței de conciliere puncte de vedere divergente față de aspectele consemnate
Curtea de Conturi a publicat raportul de audit de conformitate privind respectarea prevederilor legale în privința achizițiilor publice, asistenței sociale, eliberării de adeverințe necesare la APIA în vederea obținerii de subvenții, încadrării în cota de carburanți prevăzută de lege pentru instituții publice, precum și în domeniul resurselor umane, la primăria Dobromir, județul Constanța.
Misiunea de audit de conformitate efectuată de către Camera de Conturi Constanța iar subiectul misiunii de audit l-a reprezentat verificarea legalității privind angajarea unei persoane în cadrul Liceului Tehnologic „Radu Prișcu” din localitate în anul școlar 2022-2023; achiziția unor bunuri de către același liceu și relația contractuală a Liceului „Radu Prișcu” cu o societate comercială precum și eliberarea de adeverințe necesare la APIA; utilizarea fondurilor publice pentru efectuarea de achiziții directe; acordarea ajutorului de încălzire; utilizarea cotei de motorină alocată autoturismelor din dotarea primăriei și microbuzelor școlare.
Principalele aspecte rezultate din misiunea de audit:
i) Efectuarea achizițiilor directe de lucrări de la orice operator economic, fără elaborarea unei note justificative, în cazul a două achiziții realizate în anul 2017;
ii) Efectuarea unor achiziții directe de lucrări a căror valoare fără TVA este mai mare decât pragul de 70.000 lei, pe baza unei singure oferte, respectiv deficiențe în stabilirea valorii estimate a achizițiilor înainte de efectuarea acestora;
iii) Neîntocmirea referatelor de necesitate în cazul celor 10 contracte de achiziție publică verificate și de asemenea necuprinderea în contractele de lucrări și prin urmare neconstituirea, garanției de bună execuție;
iv) Lipsa anchetelor sociale în cazul unor dosare de acordare a ajutorului de încălzire, conform reglementărilor legale privind acordarea ajutoarelor sociale;
v) Neimplementarea și nefuncționarea sistemului de control intern managerial și audit intern.
Bazându-se pe activitatea descrisă în acest raport, cu excepția neconformităților menționate mai sus, auditorii au formulat o concluzie modificată cu rezerve.
Perioada desfășurării misiunii de audit: 18.11.2024 - până la data aprobării raportului de audit.
Constatări și recomandări
Nerespectarea principiului transparenței în achizițiile publice și nestabilirea valorii estimate înainte de realizarea achizițiilor
a) Efectuarea achizițiilor directe de lucrări de la orice operator economic, fără elaborarea unei note justificative, în cazul a două achiziții realizate în anul 2017.
În luna noiembrie 2017, entitatea a încheiat două contracte de achiziții directe de lucrări, reprezentând două obiective de investiții, prin cumpărare directă, fără utilizarea catalogului electronic pentru a identifica operatorul care să-i satisfacă necesitatea, sau pentru a verifica dacă prețul postat de operatorii economici pentru obiectul achiziției este mai mare decât prețul pieței.
De asemenea, cele două achiziții au fost realizate fără elaborarea notei justificative prevăzute de lege, pentru a demonstra imposibilitatea accesării catalogului electronic. Valoarea abaterii: 304.909,81 lei.
b) Efectuarea unor achiziții directe de lucrări a căror valoare fără TVA este mai mare decât pragul de 70.000 lei, pe baza unei singure oferte , respectiv deficiențe în stabilirea valorii estimate a achizițiilor înainte de efectuarea acestora.
În perioada aprilie 2019 – mai 2022, entitatea verificată a realizat direct, în baza unei singure oferte, un număr de 8 contracte de achiziție publică de lucrări, în condițiile în care valoarea estimată fără TVA a fiecăruia dintre cele 8 contracte, a fost peste 70.000 lei, contrar reglementărilor legale în domeniul achizițiilor publice, valabile la acea dată.
Deși s-a utilizat forma electronică, la dosarul achizițiilor nu există vreun document extras din SEAP care să certifice faptul că au fost selectați și alți operatori economici.
De altfel, instituția verificată nu a procedat la determinarea valorii estimate a achiziției înainte de efectuarea acesteia, neîntocmind Nota prin care era obligată să includă informațiile rezultate din cercetarea ofertelor din piață (oferte de preț solicitate, cataloage de produse etc.) Valoarea abaterii: 1.285.596 lei
Cauza: Nefuncționarea controlului intern.
Consecințe: Nerespectarea principiului transparenței.
Recomandări:
Întrucât la data ședinței de conciliere din data de 11.03.2025 entitatea a depus documente din care rezultă că a elaborat și implementat procedura operațională privind achizițiile publice nr.5721/30.12.2024, conform SCIM – partea VI-Achiziții publice prin care să se asigure, la nivelul UATC Dobromir, un sistem funcțional de monitorizare a achizițiilor publice, nu se mai impun alte recomandări.
Neîntocmirea referatelor de necesitate în cazul a 10 contracte de achiziție publică verificate, necuprinderea în contractele de lucrări și prin urmare neconstituirea garanției de bună execuție
Din verificările efectuate s-a constatat faptul că în cazul celor 10 contracte de achiziție publică, nu s-au întocmit referate de necesitate conform prevederilor legale în vigoare și nu s-a constituit garanție de bună execuție în vederea asigurării autorităţii contractante de îndeplinirea cantitativă, calitativă şi în perioada convenită a contractului de achiziţie publică.
Valoarea abaterii: nu este de natură a fi identificată.
Cauze: Ineficiența controlului intern.
Consecințe: entitatea nu s-a asigurat de îndeplinirea cantitativă, calitativă şi în perioada convenită a contractului de achiziţie publică.
Recomandări:
Până la data ședinței de conciliere, respectiv 11.03.2025, entitatea a verificat contractele de achiziții în vigoare și care nu aveau constituită garanție de bună execuție, constituind GBE în cazul a cinci contracte de achiziție publică, după cum urmează: Contractele: nr. 2931/19.08.2024; nr.1978/31.05.2024; nr.1672/1305.2024; nr. 1599/09.05.2024 și nr. 573/04.03.2024; iar garanțiile de bună execuție constituite au fost înregistrate în contabilitate, conform Balanța cont 804.90, anexată la planul de măsuri.
Nu se mai impun alte recomandări.
Lipsa anchetelor sociale în cazul unor dosare de acordare a ajutorului de încălzire, conform reglementărilor legale privind acordarea ajutoarelor sociale
În luna decembrie 2021, în cadrul UATC Dobromir au beneficiat de ajutor de încălzire un număr de 401 de persoane, prin Dispoziția de primar și conform statelor de plată întocmite în baza listei transmisă la AJPIS, semnate de beneficiari la ridicarea numerarului din casieria entității.
Dosarele de ajutoare se întocmesc în baza cererilor depuse de solicitanți, însoțite de documentele justificative (declarație pe propria răspundere, adeverință de venit, adeverință imobil, certificat fiscal, carte de identitate, certificate de naștere, anchetă socială, publicate pe site-ul primăriei).
În urma verificării a cinci dosare de ajutor de încălzire, s-a constatat că în cazul a două dosare lipsesc anchetele sociale, care trebuiau efectuate conform dispozițiilor legale.
Cauze: lipsa anchetelor sociale se datorează numărului limitat de personal angajat (2 persoane) și volumului mare de muncă; lipsa controlului intern.
Consecința: Riscul acordării de ajutoare fără respectarea reglementărilor legale, cu prejudicierea bugetului de stat.
Recomandări: Efectuarea anchetelor sociale în cazul beneficiarilor de ajutoare sociale.
Alte aspecte/Bună guvernanță
Referitor la Sistemul de control intern managerial, s-a constatat că entitatea nu a implementat SCIM, nu există o comisie de monitorizare care să coordoneze și să monitorizeze această activitate și de asemenea, nu au fost elaborate proceduri documentate, respectiv proceduri de sistem şi proceduri operaţionale, pentru procesele şi activităţile derulate în cadrul entităţii în vederea îndeplinirii în condiţii de regularitate, eficacitate economicitate şi eficienţă a obiectivelor entităţilor publice.
Referitor la exercitarea funcției de audit intern, s-a constatat că aceasta nu există în aparatul de specialitate al Primarului comunei Dobromir, dar poate fi exercitată, conform prevederilor Legii nr.273/2006 privind finanțele publice locale, de structura de audit intern înființată la nivelul structurii asociative a Asociației Comunelor din România (ACOR), al cărei membră este și UATC Dobromir.
La nivelul entității nu au fost înregistrate misiuni de audit intern efectuate de ACOR în ultimii 3 ani, în condițiile în care, conform acordurilor încheiate de fiecare comună cu ACOR, membrii structurii asociative au dreptul „să solicite și să beneficieze de servicii de audit public intern pentru îmbunătățirea eficienței și eficacității sistemului de management și control intern care să asigure atingerea obiectivelor comunelor”, prin încheierea unor protocoale de colaborare.
Concluzie: UATC Dobromir nu respectă standardele de control intern managerial.
Valoarea abaterii nu este de natură a fi estimată.
Cauze: neimplementării sistemului de control intern managerial: numărul redus de personal al entității.
Consecințe - abaterile menționate au drept consecință funcționarea ineficientă a controlului intern managerial.
Recomandări: deși până la data ședinței de conciliere entitatea a demarat acțiuni în vederea implementării SCIM, recomandăm ca în perioada următoare să fie impementate toate standardele de control intern prevăzute de legislația în vigoare; încheierea Acordului de colaborare cu structura asociativă (ACOR) - Serviciului de audit intern, pentru realizarea unor misiuni de audit menite sa asigure eficientizarea controlului intern managerial.
Conducerea UATC Dobromir nu a formulat în cadrul ședinței de conciliere puncte de vedere divergente față de aspectele consemnate.
Raportul de audit de conformitate efectuat de Curtea de Conturi a României prin Camera de Conturi Constanța la UATC Dobromir poate fi studiat integral în secțiunea „documente”.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Primăria comunei Cuza Vodă verificată de Curtea de Conturi. Aspecte cu privire la ștergerea unor datorii la bugetul local din amenzi (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii