Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:59 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Musulmanii din Cumpăna au celebrat Kurban Bayram. Ce a transmis primarul Mariana Gâju (galerie foto)

ro

22 Aug, 2018 00:00 2077 Marime text
Credincioşii musulmani de pretutindeni au celebrat, ieri, Kurban Bayram (Sărbătoarea Sacrificiului) unul dintre cele mai importante evenimente religioase cu semnificaţie comemorativă din religia islamică, ce are loc la finalul pelerinajului organizat la Mecca.
 
Locuitorii de etnie musulmană din comuna Cumpăna au fost prezenţi la Geamie încă de la primele ore ale dimineţii pentru a se ruga. Sărbătoarea Sacrificiului comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creştini) cel care, pus să aleagă între dragostea faţă de unicul său fiu şi adoraţia lui Allah, optează pentru confirmarea devoţiunii faţă de divinitate. Ibrahim este dispus să-şi sacrifice fiul, pe Ismail, dar Allah, văzându-i hotărârea şi nestinsa credinţă, îl trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel, lama cuţitului taie gâtul animalului, nu pe cel al copilului mult iubit.
Această zi este celebrată de musulmanii din întreaga lume, fiind recunoscută drept Sărbătoarea Sacrificiului, reconfirmând credinţa în Allah. Tradiţia sacrificării unui animal (berbec, oaie, miel, bivol sau capră) de către fiecare musulman adult înstărit a apărut în anul al II-lea al Islamului, având semnificaţia unui gest de bunăvoinţă şi adorare a lui Allah, credinciosul musulman oferind în dar nevoiaşilor doua treimi din animalul jertfit şi oprind pentru cina de familie doar o treime din Kurban.
„Kurban Bayram este sărbătoarea care ne dă putere să fim mai buni şi mai generoşi, care ne dă căldură în suflet şi casă. Cei dragi să vă înconjoare cu căldură şi duioşenie. Primiţi cele mai frumoase gânduri şi cele mai calde urări de belşug şi împlinirea tuturor dorinţelor. Vă urez să aveţi parte de sănătate, casa plină de bucurii, noroc şi realizări. Kurban bayram fericit! La mulţi ani!“, a transmis primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii